Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Να γιατί δεν παραιτείται ο Μπόρις!
ΚΟΣΜΟΣ

Να γιατί δεν παραιτείται ο Μπόρις!

Μένει μέχρι να... φύγει!

Από τη Λίνα Δρούγκα
Δημοσιογράφο

Όπου πάρτι και χαρά, ο Μπόρις πρώτος. Στη δήλωση της παραίτησής του από την ηγεσία των Τόρις, η εικόνα του Βρετανού πρωθυπουργού κάθε άλλο παρά στενάχωρη έδειχνε. Με ελαφρύ τρεχαλάκι, το μεσημέρι της Πέμπτης, βγήκε από την πόρτα του αριθμού 10 της Ντάουνιγκ Στριτ για να δηλώσει ότι παραιτείται από την ηγεσία του κόμματος, ότι είναι περήφανος για όσα έκανε ως πρωθυπουργός, μόνο που… είπε πως θα μείνει τρεις – τέσσερις μήνες ακόμα… Μένει μέχρι να φύγει δηλαδή. Εκτός και αν τον φύγουν… Πράγμα που φαντάζει εξαιρετικά πιθανό, αλλά και εξαιρετικά…απάνθρωπο βρε αδελφέ!

Εξηγούμαι. Επιστρέφω στην εικόνα ενός ανθρώπου καθόλου τσαλακωμένου από τις εξελίξεις, κρατώντας δυο σελίδες χαρτί στα χέρια να ετοιμάζεται να παραιτηθεί. Έχουν προηγηθεί σκάνδαλα, σάλος, γκρίνιες, αναστάτωση… Έχουν προηγηθεί 59 παρακαλώ άλλες παραιτήσεις πριν πάρει και ο ίδιος την απόφαση για.. μισή παραίτηση. Κανονική απόβαση έκαναν τα στελέχη του το προηγούμενο βράδυ στην κατοικία του καλώντας τον επίσημα να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία της Βρετανίας προς όφελος της χώρας και της παράταξης των Τόρις.

Παραίτηση σε… δόσεις!

Και εκεί λοιπόν που θα περίμενε κανείς να ακούσει, ότι σεβόμενος την επιθυμία, και συναισθανόμενος την ευθύνη εγκαταλείπει τον πρωθυπουργικό θώκο και αποχωρεί (για να σώσει οτιδήποτε, αν σώζεται), αυτός, παραιτείται σε δόσεις. Και ο Οκτώβριος μοιάζει να είναι.. γελοία μακριά.

Και, Ω! του θαύματος, λίγες ώρες μετά, σκάει η πληροφορία: Θα κάνει πάρτι μέσα στο καλοκαίρι στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία! Φυσικά! Με την ευκαιρία του γάμου του! Παντρεύτηκε πέρυσι, δεν το γιόρτασε όπως θα ήθελε, και στα σχέδια του ζευγαριού είναι να καλέσει φίλους και συνεργάτες στα τέλη του μήνα για να το γιορτάσουν όλοι μαζί με ένα πάρτι. Είπαμε, όπου πάρτι και χαρά…. Βάλτε ότι μιλάμε και για τον δικό του γάμο… Αυτή είναι η αστεία πλευρά της ανάγνωσης της απόφασης του να «παίξει καθυστερήσεις». Ότι δεν ήθελε να χαλάσει το πάρτι! Γιατί στο μυαλό του Μπόρις Τζόνσον δεν είμαστε. Όχι ότι είναι εύκολο να είναι και κανείς.

Οι επικριτές του, που έχουν δει αυτά και άλλα, αντιδρούν και του ζητούν να.. φύγει χθες κιόλας! Η πολιτική κρίση είναι βαθιά. Κάποιοι προειδοποιούσαν μάλιστα και για μακελειό. Άλλοι ζητούσαν να κινηθεί γη και ουρανός για να γίνουν νωρίτερα οι εσωκομματικές διαδικασίες ώστε να ξεμπερδεύουν με δαύτον. Πάντως, τελικά, κανείς δεν ξεμπέρδευε εύκολα μαζί του.

Καραγκιοζιλίκια

Η απουσία ντροπής ήταν για πολλά χρόνια η δύναμή του. Γαλουχήθηκε, όπως περιγράφεται, στον άκρατο ανταγωνισμό από τον πατέρα του. «Μόνη σου προτεραιότητα, η νίκη». Έτσι μεγάλωσε. Και από ένα υποτονικό παιδί, με βαριά προβλήματα βαρηκοΐας, εξελίχθηκε σε έναν υπερόπτη φοιτητή που εξόργιζε τους καθηγητές του, και έδειχνε να το διασκεδάζει κιόλας. Στη δημοσιογραφία δεν διέπρεψε ιδιαίτερα. «Ήταν χαοτικός», περιγράφουν. «Μαγείρευε» και κάποιες ειδήσεις. Αυτό το…μαγείρεμα όμως, ήταν που του έδωσε και την πρώτη γεύση εξουσίας. Βάλλοντας εναντίον της ΕΕ, διαστρεβλώνοντας ειδήσεις, απέκτησε φήμη. Τη φήμη του πολέμιου της ΕΕ. Την οποία ενίσχυσε κάνοντας.. καραγκιοζιλίκια στον τηλεοπτικό αέρα όταν στριμωχνόταν. Παρά τις συνεχείς του γκάφες, η ρουλέτα της πολιτικής τον «πήγαινε».

Και σκάνδαλα

Έφτασε να εκλεγεί δήμαρχος του Λονδίνου. Εκεί αποδείχτηκε ότι δεν είχε κανένα απολύτως σχέδιο. Τα σκάνδαλα που ξέσπασαν με αθρόους διορισμούς και οι κατηγορίες που του αποδόθηκαν μέχρι και για ρατσισμό, δεν τον άγγιξαν, κέρδισε ξανά το 2012. Και από εκεί που ήταν υπέρ της Ευρώπης, της μετανάστευσης και κατά του… Ντόναλντ Τράμπ, το «γύρισε» το έργο. Υποστήριξε και πάλι ενθέρμως το Brexit, και βρήκε έναν σύμμαχο, με πολλά κοινά, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ πολλές φορές αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια για τον Μπόρις Τζόνσον, τον θεωρούσε τον καλύτερο υποψήφιο πρωθυπουργό στη θέση της Τερέζας Μέι.

Ο 57χρονος Βρετανός έχει κληθεί να απολογηθεί για πολλά. Ενδεχομένως αυτό που δεν μπορεί να «πιάσει» κανείς με το τι συμβαίνει με.. δαύτον, έχει να κάνει με το ότι…το διασκεδάζει…. Στήνει μονίμως ένα πάρτι! Είπαμε. «Όπου πάρτι και χαρά…»

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις