Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης για εκλογές: “Φρένο” στα σενάρια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για εκλογές: “Φρένο” στα σενάρια

Μητσοτάκης για εκλογές: «Δεν βλέπω υπουργούς να έχουν κατεβάσει μολύβια, όπως λέτε»

Για μια ακόμη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να κλείσει την εκλογολογία, διαμηνύοντας από τη Βουλή ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας. Αν και οι φωνές πληθαίνουν, ο πρωθυπουργός δεν έχει σταματήσει να το διαμηνύει, ενώ στη χθεσινή κοινοβουλευτική «μάχη», ο πρωθυπουργός σήκωσε το γάντι που του πέταξε ο Αλέξης Τσίπρας -να «σταματήσει να μαδά τη μαργαρίτα» και να ορίσει ημερομηνία εκλογών τον Σεπτέμβριο. Τόσο στη δευτερολογία όσο και στην τριτολογία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφής: «Επειδή ανησυχείτε πολύ για τις εκλογές και το πότε θα γίνουν και μας ζητάτε εδώ να έρθουμε να προκηρύξουμε εκλογές, θα σας ξαναπώ για ακόμα μία φορά αυτό το οποίο σας έχω πει πολλές φορές, ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Φαίνεται να μην το ακούτε, αλλά τελικά η ίδια η ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου».

Μητσοτάκης σε ΣΥΡΙΖΑ: Θα διαψευστείτε πανηγυρικά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και προέβλεψε ότι «θα πορευτούμε για αρκετούς μήνες ακόμα σε κλίμα έντονης τοξικότητας», αρνήθηκε ότι υπουργοί έχουν κατεβάσει τα μολύβια. «Μεγάλος όγκος νομοθετικός έρχεται τους επόμενους μήνες» είπε, για να προσθέσει: «Από εκεί και πέρα, ο καθένας μπορεί να κάνει τις δικές του εκτιμήσεις. Για ακόμα μία φορά θα διαψευστείτε πανηγυρικά». Αλλά και στην τριτολογία του, με την οποία έκλεισε η συζήτηση στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης επανήλθε: «Έχω διακηρύξει πάρα πολλές φορές ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, παρά το γεγονός ότι μπορούν να κυκλοφορούν πολλές φήμες, εσείς να ζητάτε εκλογές, δικαίωμά σας είναι. Όμως χρέος μου είναι να υπερασπιστώ τη θεσμική σταθερότητα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιπλέον, απαντώντας στην κατηγορία του Αλέξη Τσίπρα ότι είναι «παράγων αστάθειας», επανέλαβε ότι είναι πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης η οποία απολαύει της εμπιστοσύνης της Βουλής. «Έχω διακηρύξει πάρα πολλές φορές ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, παρά το γεγονός ότι μπορούν να κυκλοφορούν πολλές φήμες, εσείς να ζητάτε εκλογές, δικαίωμά σας είναι. Όμως χρέος μου είναι να υπερασπιστώ τη θεσμική σταθερότητα», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Παράγων αστάθειας είναι η απλή αναλογική

Στο στόχαστρό του, ο κ. Μητσοτάκης έβαλε την απλή αναλογική: «Άλλος είναι ο παράγων αστάθειας, κ. Τσίπρα: η απλή αναλογική, την οποία ψηφίσατε. Αυτός είναι ο παράγων αστάθειας. Αυτή είναι η βόμβα την οποία τοποθετήσατε στα θεμέλια. Ναι, βεβαίως είναι παράγων αστάθειας. Βεβαίως και είναι παράγων αστάθειας η απλή αναλογική». «Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα. Η σταθερότητα υπηρετείται από κυβερνήσεις που απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη της Βουλής, που έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν γρήγορα, που έχουν αποδείξει ότι μία κυβέρνηση, η οποία αποτελείται και συγκροτείται από ένα κόμμα, έχει τη δυνατότητα να διευρύνει την απήχησή της και να προσελκύσει στελέχη που δεν ανήκουν στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας.

Κάποιοι παρόντες εδώ, στα υπουργικά έδρανα, τεκμηριώνουν ακριβώς του λόγου το αληθές. Άρα, η πηγή αστάθειας, η οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή, είναι η απλή αναλογική. Όταν γίνουν οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας θα αδρανοποιηθεί αυτή η βόμβα, την οποία έχετε θέσει. Και στις δεύτερες εκλογές θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση για την αυτοδύναμη Ελλάδα, την οποία σήμερα τόσο χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε να οδηγήσουμε το σκάφος της χώρας μας και πάλι σε ασφαλή νερά».

Πέταξε το γάντι στον Τσίπρα

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός πέταξε το γάντι στον κ. Τσίπρα για μετεκλογικές συνεργασίες (κυρίως με το ΠΑΣΟΚ), παρατηρώντας: «Όπως βλέπετε, οι προσπάθειές σας να βρείτε δυνητικούς συμμάχους σε ένα σενάριο απλής αναλογικής, μέχρι στιγμής, μάλλον τις βλέπω να πέφτουν στο κενό».

Ο πρωθυπουργός παράλληλα έθεσε και τα διλήμματα των επόμενων εκλογών και είπε, απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ: «Οταν έρθει η ώρα των εκλογών, ο κόσμος θα σας θυμάται για τα ψέματα, ψέματα, ψέματα… Όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών, θα πούμε τι θυμόμαστε από την τετραετία Τσίπρα; Φόρους, περικοπές στις συντάξεις και ψέματα, ψέματα, ψέματα… Κύριε Τσίπρα, αν το δίλημμα των επόμενων εκλογών είναι ποιος μπορεί να χειριστεί καλύτερα τις πολλαπλές κρίσεις, ποιος να κρατήσει σταθερά το τιμόνι της χώρας, ποιος μπορεί να εξασφαλίσει σταθερότητα και ασφάλεια, ξεκινάτε από βαθιά μειονεκτική θέση».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις