Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Κινητό στο αυτοκίνητο: Πόσα δευτερόλεπτα σε χωρίζουν από το τροχαίο
PLUS

Κινητό στο αυτοκίνητο: Πόσα δευτερόλεπτα σε χωρίζουν από το τροχαίο

Κινητό στο αυτοκίνητο: Μια νέα έρευνα έρχεται να προσδιορίσει ποιες ακριβώς είναι εκείνες οι συνέπειες της χρήσης του κινητού

H χρήση του κινητού τηλεφώνου στο αυτοκίνητο αποτελεί πέρα από κάθε αμφιβολία τη νέα μάστιγα και μία από τις βασικότερες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων στις ημέρες μας. Αν και δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός ώστε να αντιληφθείς τους κινδύνους που κρύβει η συγκεκριμένη συνήθεια η οποία μάλιστα ακολουθείται από τη συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών, μια νέα έρευνα έρχεται να προσδιορίσει ποιες ακριβώς είναι εκείνες οι συνέπειες της χρήσης του κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης και πώς επηρεάζει αυτή τη συμπεριφορά μας στην άσφαλτο. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας, ο μέσος χρόνος της απόσπασης προσοχής που προκαλείται από τη χρήση του κινητού τηλεφώνου στο αυτοκίνητο είναι 0,7 δευτερόλεπτα.

Αυτό σημαίνει ότι αν η ταχύτητα κίνησης ενός οχήματος είναι τα 60 χλμ./ώρα, τότε επί της ουσίας το αυτοκίνητο πρόκειται να διανύσει μια απόσταση 12 μέτρων σχεδόν… ακυβέρνητο. Η απόσταση μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ασφάλεια τόσο του ίδιου του οδηγού όσο και των υπόλοιπων χρηστών του δρόμου. Τα 12 μέτρα αντιστοιχούν στο μήκος περίπου 3 αυτοκινήτων κι αν στον εξοπλισμό του οχήματος δεν ενσωματώνεται κάποιο σύστημα αυτόνομης πέδησης, τότε δημιουργούνται οι συνθήκες για την εμπλοκή αυτοκινήτου και οδηγού σε ένα εξαιρετικά σοβαρό τροχαίο ατύχημα. Φυσικά υπάρχει τρόπος ώστε η χρήση του κινητού στο αυτοκίνητο να γίνει ασφαλέστερη. Είτε αξιοποιώντας τις ίδιες τις δυνατότητες συνδεσιμότητας του οχήματος είτε εγκαθιστώντας εφαρμογές οι οποίες επί της ουσίας απλοποιούν τον χειρισμό του κινητού τηλεφώνου όσο βρίσκεται κανείς στη θέση του οδηγού.

Πηγή: Car and Moto

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις