Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κάν’το όπως η Γερμανία!
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάν’το όπως η Γερμανία!

Ο καγκελάριος, τα είπε χύμα και τσεκουράτα

Λίνα Δρούγκα
Δημοσιογράφος

Όταν η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αγγομαχά, τα πράγματα δείχνουν να είναι πραγματικά δύσκολα. Κωδικός “πληθωρισμός”. Οι φορολογικές ελαφρύνσεις στα καύσιμα και η μεγάλη μείωση των τιμών στα εισιτήρια, συνέβαλαν στην επιβράδυνσή του. Όμως, όπως και σε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες, έτσι και στη Γερμανία, οι πληθωριστικές πιέσεις «αδειάζουν» τα πορτοφόλια των πολιτών. Ο καγκελάριος Σολτς τα είπε χύμα και τσεκουράτα. «Η τρέχουσα κρίση δεν πρόκειται να σταματήσει τους επόμενους μήνες. Για να το θέσω αλλιώς, είμαστε αντιμέτωποι με μία ιστορική πρόκληση». Και ξεκίνησε εντατικές διαβουλεύσεις με εργοδότες και συνδικάτα ώστε μέχρι το φθινόπωρο να πάρει αποφάσεις.

Τα δύο σενάρια

Τα σενάρια που έπεσαν στο τραπέζι, δύο. Παρέμβαση στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και αύξηση στους μισθούς για να τονωθεί η αγοραστική δύναμη, το πρώτο. Εφάπαξ επιδόματα σε αρκετές κατηγορίες πολιτών, το δεύτερο. Αναρωτιέμαι, μήπως ήρθε η ώρα και στη χώρα μας να ληφθούν γενναίες, ιστορικές αποφάσεις; Στην υπό έγκριση ευρωπαϊκή οδηγία προς όλες τις χώρες, υπάρχει διάταξη ώστε οι συλλογικές διαπραγματεύσεις να ενισχυθούν, και να καλύπτουν μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων. Και η συζήτηση έχει ανάψει για τα καλά: επαρκής κατώτατος μισθός. Προφανώς και αξιοπρεπής στα χρόνια της ακρίβειας.

Ο «φειδωλός» Σόλτς αναζητά λύση σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε στο τέλος του μήνα τα νοικοκυριά να ξέρουν ότι έχουν λαμβάνειν περισσότερα χρήματα για να ανακουφιστούν από το κύμα ακρίβειας. Στην Ελλάδα, ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων είχε έναν μεγάλο εχθρό: τα μνημόνια. Ο Σολτς θα πάρει αποφάσεις το φθινόπωρο. Ο Μητσοτάκης ακούει και ξανακούει το αίτημα της ΓΣΕΕ για ουσιαστική και γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού. Με καθορισμό του από τους κοινωνικούς εταίρους. Στο μυαλό του δεν είμαστε, αλλά ειδικά αυτό το φθινόπωρο, μπορεί να είναι μία καλή ευκαιρία να το κάνει.

Όπως ο Σολτς!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις