Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πόρτο Γερμενό – Μύτικας φωτιά: Συνελήφθη ύποπτος για εμπρησμό
ΕΛΛΑΔΑ

Πόρτο Γερμενό – Μύτικας φωτιά: Συνελήφθη ύποπτος για εμπρησμό

Πόρτο Γερμενό - Μύτικας φωτιά: Μαρτυρίες αναφέρουν ότι η φωτιά που ξέσπασε στο Πόρτο Γερμενό είναι προϊόν εμπρησμού.

Στη σύλληψη ενός υπόπτου για εμπρησμό, στη φωτιά που ξέσπασε στο Πόρτο Γερμενό, προχώρησε η αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, πρόκειται για άτομο που κατάγεται από τη βόρεια Ευρώπη και που εντοπίστηκε κοντά στο σημείο όπου ξέσπασε η πυρκαγιά. Στην κατοχή του βρέθηκε μπουκάλι με εύφλεκτο υλικό και το εν λόγω πρόσωπο βρίσκεται σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής, ενώ έχει ενημερωθεί σχετικά και η Πυροσβεστική. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι η φωτιά που ξέσπασε στο Πόρτο Γερμενό είναι προϊόν εμπρησμού.

Στο σημείο που εκδηλώθηκε η φωτιά υπήρχαν κλαδιά και απορρίματα τα οποία δεν είχαν απομακρυνθεί, ενώ οι ισχυροί άνεμοι συνέτειναν στην επέκταση της πυρκαγιάς. Καλύτερη είναι η εικόνα από τη μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στο Πόρτο Γερμενό, με την κινητοποίηση της Πυροσβεστικής να είναι μεγάλη. Το απόγευμα μειώθηκαν τα εναέρια μέσα που επιχειρούσαν στο έργο της κατάσβεσης, ενώ ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι η ένταση των ανέμων έχει κοπάσει και ότι δεν έχουν αλλάξει κατεύθυνση.

Το ζητούμενο είναι να μην γυρίσουν οι άνεμοι προς το όρος Πατέρα

Αυτήν τη στιγμή, η φωτιά καίει στο βουνό, δεν απειλεί σπίτια, ενώ το έργο των Πυροσβεστών επικεντρώνεται στο να μην επεκταθούν οι φλόγες προς το Αλεποχώρι. Η πυρκαγιά ξεκίνησε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από σημείο όπου ήταν πεταμένα απορρίμματα, πίσω από το σπίτι που υπέστη εκτεταμένες φθορές. Το ζητούμενο είναι να μην γυρίσουν οι άνεμοι προς το όρος Πατέρα, ενώ οι αναζωπυρώσεις είναι σποραδικές. Ωστόσο το έργο της κατάσβεσης είναι δύσκολο λόγω του γεγονότος ότι το πύρινο μέτωπο βρίσκεται σε δύσβατο σημείο.

Αργά το απόγευμα η επίσημη ενημέρωση για την πορεία της πυρκαγιάς ήταν η εξής: Στο Πόρτο Γερμενό η πυρκαγιά στην κορυφογραμμή έχει οριοθετηθεί και ελέγχεται από τις επίγειες δυνάμεις, δεν υπάρχει κίνδυνος να κινηθεί προς Ψαθα. Στην πλευρά του Πόρτο Γερμενού και προς ανατολικα-νοτιοανατολικα συνεχίζεται η προσπάθεια με επίγεια και εναέρια για να οριοθετηθεί. Επιχειρούν από αέρος τρία ελικόπτερα Ericson, ένα Bell214 και δύο CL415.

Μειώθηκαν τα εναέρια μέσα

Λίγο μετά τις 18:00 μειώθηκαν τα εναέρια μέσα που επιχειρούν στο έργο της κατάσβεσης. Οι δυνάμεις που επιχειρούν αυτήν την ώρα είναι οι εξής: 130 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 35 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων και Ρουμάνων πυροσβεστών, καθώς και η ομάδα για τα Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Σ.μη.Ε.Α.) κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κατασβέσουν τη φωτιά. Επιπλέον ρίψεις από αέρος κάνουν επτά ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν επίσης εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Σε γενική επιφυλακή έχει τεθεί το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής ενώ με εντολή του αρχηγού του Π.Σ, αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου, κλιμάκιο της ΔΑΕΕ βρίσκεται στην περιοχή της πυρκαγιάς για τη διερεύνηση των αιτιών της. Σημειώνεται ότι η πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα περίπου στις 12 το μεσημέρι σε δασική έκταση κοντά στο κάστρο στο Πόρτο Γερμενό και πλησίον της οδού Αιγοσθενών. Στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι που καθιστούν δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων «σπρώχνοντας» τις φλόγες προς την Ψάθα.

Εκκενώθηκε ο οικισμός Μύτικας

Νωρίτερα εστάλη μήνυμα μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται στον οικισμό Μύτικα να εκκενώσουν την περιοχή τους και να κατευθυνθούν προς την Ψάθα. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση στο Πόρτο Γερμενό. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, επιχειρούν πλήρως και συντονισμένα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Μάνδρας, Παναγιώτης Κολοβέντζος.

«Η φωτιά είναι μέσα στη χαράδρα και καίει δασικές εκτάσεις», είπε και πρόσθεσε: «Οι δυνάμεις επιχειρούν πλήρως και σε όλο το μέτωπο, όμως οι συνεχείς εναλλαγές του αέρα δυσκολεύουν πολύ το έργο τους. Αν δεν είχε αυτή την δύναμη ο αέρας, θα την είχαμε θέσει υπό έλεγχο, όμως αλλάζει συνεχώς και κάποιες στιγμές δυναμώνει πολύ». Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί ότι κάηκε κάποιο σπίτι, ωστόσο επειδή το μέτωπο κινείται προς τον Μύτικα, οι Αρχές προχώρησαν έγκαιρα σε εκκένωση. «Εκκενώθηκε προληπτικά ο Μύτικας, με εντολή να κινηθούν προς την Ψάθα. Από εκεί και πέρα, είμαστε σε πλήρη κινητοποίηση με όλες τις δυνάμεις μας», ανέφερε ο κ. Κολοβέντζος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις