Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Άμφισσα φωτιά τώρα: Καίγεται ο Ελαιώνας – Απομακρύνουν κατοίκους από τη βόρεια Ιτέα
ΕΛΛΑΔΑ

Άμφισσα φωτιά τώρα: Καίγεται ο Ελαιώνας – Απομακρύνουν κατοίκους από τη βόρεια Ιτέα

Άμφισσα φωτιά τώρα: Εκκενώνεται η βόρεια Ιτέα, απειλούνται σπίτια

Σε άμεση εκκένωση της βόρειας πλευράς της Ιτέας εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς προχώρησαν οι Αρχές. Λίγο πριν από τις 9 το βράδυ διατάχθηκε η εκκένωση της βόρειας πλευράς της Ιτέας και μάλιστα αμέσως, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, και ήδη περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και πυροσβέστες προσπαθούν να απομακρύνουν μαζί με τη δημοτική αρχή τους κατοίκους, καθώς το μέτωπο της φωτιάς πλησιάζει απειλητικά.

Στάλθηκε και μήνυμα από το 112, το οποίο αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην βόρεια περιοχή της Ιτέας εκκενώστε τώρα προς Κίρρα Φωκίδος. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Οδηγίες προστασίας: https://bit.ly/32VyYzm ». Η βόρεια πλευρά της Ιτέας είναι το δεύτερο σημείο που αναγκάζεται η Πυροσβεστική να διατάξει την εκκένωσή του, καθώς νωρίτερα εκκενώθηκε το χωριό Σερνικάκι. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύονται διαρκώς, κι αυτό που ανησυχεί τις Αρχές κυρίως είναι ότι οι φλόγες μαίνονται σε πολύ δύσβατο σημείο και δεν υπάρχει η δυνατότητα προσέγγισης. Επίσης, σε λίγο θα σταματήσουν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα.

Αυτή τη στιγμή επιχειρεί πολύ μεγάλη πυροσβεστική δύναμη

140 πυροσβέστες, με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 43 οχήματα και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ». Για την πυρόσβεση από αέρος επιχειρούν 11 Α/Φ και 7 Ε/Π, εκ των οποίων τα 2 Ε/Π έχουν διατεθεί από τον Ελληνικό Στρατό και 1 Ε/Π για εναέριο συντονισμό. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. Με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού βρίσκεται στην περιοχή της πυρκαγιάς για τη διερεύνηση των αιτιών της.

Σε ανακοίνωσή του, ο δήμαρχος Δελφών, Παναγιώτης Ταγκαλής, τονίζει,

«Καλούμε τους κατοίκους της βόρειας πλευράς της Ιτέας να εκκενώσουν την περιοχή άμεσα και να κατευθυνθούν προς Κίρρα, σύμφωνα με εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας». Εστίες υπάρχουν επίσης κοντά στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία αλλά και στο χωριό Χρυσό, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύει ο συγκεκριμένος οικισμός. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει διασπορά του μετώπου κι αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα», σημειώνει ο δήμαρχος. Την ίδια ώρα ο Δήμος Δελφών έχει διαθέσει τον αναγκαίο εξοπλισμό στην Πυροσβεστική (εργαλεία, υδροφόρες κ.λπ.), ενώ παράλληλα διανοίγονται αντιπυρικές ζώνες σε διάφορα σημεία.

https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1544014938502578179?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1544014938502578179%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Foembed%3Furl%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2Fpyrosvestiki2Fstatus2F15440149385025781793Fref_src3Dtwsrc255Etfwprovider%3Dtwitter

Τα σημεία πολλών εστιών είναι δύσβατα, οι επίγειες δυνάμεις δυσκολεύονται να τα προσεγγίσουν και οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες, τονίζει ο δήμαρχος. Νωρίτερα, μέσω του 112, στάλθηκε μήνυμα για αποφυγή των μετακινήσεων προς τη βόρεια περιοχή της Ιτέας, εξαιτίας δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Αποφύγετε τη βόρεια περιοχή της Ιτέας Φωκίδας. Δασική πυρκαγιά σε εξέλιξη. Οδηγίες προστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies ».

Ισχυροί άνεμοι στην περιοχή, καίγεται ο ελαιώνας της Άμφισσας

Στη Φωκίδα, οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν αυτή την ώρα στην Άμφισσα και την ευρύτερη περιοχή, που ξεπερνούν και τα 6 μποφόρ, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας στις επίγειες και εναέριες δυνάμεις για να ελέγξουν το τεράστιο μέτωπο της φωτιάς. Η φωτιά, που ξέσπασε από άγνωστη αιτία λίγο μετά το μεσημέρι, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και έχει αναπτυχθεί σε τρία μέτωπα.

Το ένα μέτωπο κινείται βόρεια, προς την πλευρά που είναι το γυναικείο μοναστήρι του προφήτη Ηλία, που εκκενώθηκε προληπτικά από τις οκτώ μοναχές. Ήδη, ισχυρές δυνάμεις προσπαθούν να συγκρατήσουν το μέτωπο για να μην προχωρήσει προς το μοναστήρι και από εκεί σε δασική έκταση.

https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1543923655192846337?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1543923655192846337%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Foembed%3Furl%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2Fpyrosvestiki2Fstatus2F15439236551928463373Fref_src3Dtwsrc255Etfwprovider%3Dtwitter

Το δεύτερο μέτωπο πιο απειλητικό

Έχει κατεύθυνση το χωριό Σερνικάκι, απέχει όμως από το χωριό, το οποίο σε αυτή τη φάση δεν κινδυνεύει. Ωστόσο, ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από εδάφους και αέρος μαζί με εθελοντές και μηχανήματα προσπαθούν να περιορίσουν την πυρκαγιά.

Το τρίτο μέτωπο κινείται μέσα στον ελαιώνα και είναι το πιο καταστροφικό, ενώ τα επίγεια και τα εναέρια μέσα προσπαθούν να το θέσουν σε περιορισμό. «Με τέτοιους ανέμους κανείς δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, και μάλιστα ο ίδιος σημειώνει πως «θα πρέπει μέχρι το τελευταίο φως της μέρας να έχουμε ελέγξει το μεγαλύτερο μέρος της φωτιάς, γιατί διαφορετικά μέσα στη νύχτα τα πράγματα θα γίνουν εφιαλτικά», ενώ ζήτησε «ενίσχυση των επίγειων και εναέριων μέσων όσο είναι ημέρα ακόμη».

Αυτή την ώρα συγκεντρώνονται όλο και περισσότερες δυνάμεις της Πυροσβεστικής αλλά και εθελοντές, ενώ έχουν μεταφερθεί δυνάμεις και από τη Φθιώτιδα και την Αιτωλοακαρνανία και παράλληλα έχουν αναπτυχθεί και πεζοπόρα τμήματα δασοκομάντος σε κρίσιμα σημεία. Σε Γενική Επιφυλακή έχει τεθεί το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνουν οι δυνατοί δυτικοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, ενώ στην κατάσβεση συνδράμουν κάτοικοι και καλλιεργητές με τρακτέρ και άλλα δικά τους μέσα.

Πυροσβεστική: Ώρα 20:00, εικόνα των πύρινων μετώπων σε όλη τη χώρα:

Αυτή την ώρα είναι πολλές οι δύσκολες πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα, λόγω των ισχυρών ανέμων και των υψηλών θερμοκρασιών.

Ξέσπασε νέα πυρκαγιά στον Άραξο, βόρεια από το δάσος της Στροφυλιάς, που ελέγθηκε πριν από λίγο.

Πυρκαγιά στο Άγιο Ορος (ακρωτήριο Αράπης), επιχειρούν επίγειες και Ε/Π Mi8.

Πυρκαγιά και στο Κρανίδι, στο ξενοδοχείο Amanzoe (περιοχή Κοράκια-Κρανίδι Αργολίδας). Επιχειρούν 63 πυροσβέστες, με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 18 οχήματα, 1 Α/Φ και 2 Ε/Π. Συνδρομή από υδροφόρες ΟΤΑ.

Στην Ηλεία η κατάσταση φαίνεται να έχει βελτιωθεί. Νότια προς Λάττα δεν υπάρχει πρόβλημα, ανατολικά προς Κάλφα υπάρχει αισιοδοξία ότι θα ελεγχθεί σύντομα.

Στη Ζάκυνθο, στο Καμπί, η πυρκαγιά αντιμετωπίζεται καλά, επιχειρούν 2 Ε/Π και 2 PZL.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις