Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Βάσεις 2022 ΕΠΑΛ – ΓΕΛ πότε βγαίνουν: Ποιες οι εκτιμήσεις, πώς γίνεται ο υπολογισμός των μορίων
ΕΛΛΑΔΑ

Βάσεις 2022 ΕΠΑΛ – ΓΕΛ πότε βγαίνουν: Ποιες οι εκτιμήσεις, πώς γίνεται ο υπολογισμός των μορίων

Βάσεις 2022 ΕΠΑΛ - ΓΕΛ πότε βγαίνουν: Μέχρι τις 20 Ιουλίου θα έχουν συμπληρωθεί από τους υποψηφίους τα μηχανογραφικά

Πιο νωρίς από ποτέ θα ανακοινωθούν φέτος οι Βάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, με τη διαδικασία των Πανελλαδικών εξετάσεων για το 2022. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρο Κόπτση, πριν τις 15 Αυγούστου αναμένεται η ανακοίνωσή τους. Μέχρι τις 20 Ιουλίου, ο ίδιος εκτίμησε ότι θα έχουν συμπληρώσει οι υποψήφιοι τα μηχανογραφικά τους, ώστε πριν το Δεκαπενταύγουστο να ανακοινωθούν οι βάσεις των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Το Υπουργείο Παιδείας ανέπτυξε και έθεσε σε λειτουργία από χθες, 28-6-2022, ειδική εφαρμογή, με την οποία οι υποψήφιοι, εισάγοντας τους γραπτούς τους βαθμούς στα αντίστοιχα μαθήματα, μπορούν να ενημερωθούν αυτόματα για το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνουν σε κάθε Τμήμα/Σχολή του Επιστημονικού Πεδίου ή του Τομέα που ανήκουν. Επισημαίνεται ότι φέτος ενδέχεται να διαφοροποιείται το σύνολο των μορίων για τα Τμήματα/Σχολές κάθε Επιστημονικού Πεδίου/Τομέα, καθώς διαφοροποιούνται και οι συντελεστές βαρύτητας όπως αυτοί ορίστηκαν από κάθε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα για κάθε Τμήμα/Σχολή/Εισαγωγική Κατεύθυνσή του.

Στο markcalc.it.minedu.gov.gr/ ο υπολογισμός μορίων

Επιπλέον, μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών στα Ειδικά Μαθήματα, οι υποψήφιοι, μέσω της ίδιας εφαρμογής, θα έχουν τη δυνατότητα να υπολογίσουν το σύνολο των μορίων για τις Σχολές, Τμήματα ή Εισαγωγικές Κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ειδικό μάθημα ή πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα). Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΜΟΡΙΩΝ είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα: markcalc.it.minedu.gov.gr/. Στην αρχική σελίδα, στην επιλογή ΧΡΗΣΙΜΑ ΕΓΓΡΑΦΑ, οι υποψήφιοι επιπλέον δύνανται να ενημερωθούν με όλο το σχετικό υλικό που αφορά στην εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 και εφεξής.

Οι πτώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις 2022 ανά Επιστημονικό Πεδίο:

Η φετινή βαθμολογική εικόνα για την είσοδο στα ΑΕΙ είναι τελείως διαφορετική από ότι η περσινή, καθώς έχουν μπει νέοι συντελεστές στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα ΑΕΙ, αλλά και καινούργιοι συντελεστές στα μαθήματα βαρύτητας ανά τμήμα. Επομένως, οποιαδήποτε σύγκριση με την περσινή χρονιά είναι αρκετά δύσκολα και πρακτικά ανέφικτη. Ωστόσο, μία πρώτη απόπειρα μιας γενικής εκτίμησης της κίνησης των βάσεων εισαγωγής με κριτήρια τις επιδόσεις των φετινών υποψηφίων και τη σχέση του αριθμού των υποψηφίων και του αριθμού των θέσεων εισακτέων μπορεί οδηγεί στα παρακάτω γενικά συμπεράσματα.

1ο Επιστημονικό Πεδίο

Αναμένεται μία άνοδος στις βάσεις 2022 για τις περισσότερες σχολές και ιδιαίτερα εκείνες των δυο μεγάλων αστικών κέντρων (Αθήνας – Θεσσαλονίκης) και της επαρχίας στις οποίες έγιναν σημαντικές περικοπές των θέσεων εισακτέων. Η άνοδος αυτή εκτιμάται ότι θα είναι μεταξύ 100 έως 300 μόρια κατά μέσο όρο. Για παράδειγμα, το χαμηλόβαθμο σχετικά, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου που φέτος έχει 120 θέσεις εισακτέων λιγότερες από πέρσι αλλά και καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων στις χαμηλές βαθμολογίες αναμένεται να γίνει απαιτητικότερο στη βάση εισαγωγής του.

Από την άλλη μεριά, δεν αναμένεται άνοδος των βάσεων στις περιζήτητες σχολές του Πεδίου. Για παράδειγμα, οι τρεις Νομικές και οι σχολές Ψυχολογίας Αθήνας και Θεσσαλονίκης αναμένεται να συγκρατηθούν στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρσι. Επιπλέον, τα Παιδαγωγικά Τμήματα, Δασκάλων, Νηπιαγωγών και Ειδικής Αγωγής είναι πιθανό να κινηθούν ανοδικά εξαιτίας και της επιστροφής πολλών υποψηφίων σε αυτά.

2ο Επιστημονικό Πεδίο – Θετικές Επιστήμες

Το κύριο στοιχείο για την κίνηση στις βάσεις 2022 αναμένεται να είναι η συγκράτηση στα ίδια περσινά επίπεδα με μικρές κάμψεις που θα ξεκινούν από 50 μόρια (για τις σχολές με μείωση στις θέσεις εισακτέων) έως τα 200 μόρια (για τις σχολές που έχουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εισακτέων με πέρσι). Ωστόσο, μία πτωτική τάση αναμένεται να έχουμε στις βάσεις εισαγωγής στις υψηλόβαθμες και περιζήτητες σχολές του Πεδίου, κυρίως τις Πολυτεχνικές των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας.

3ο Επιστημονικό Πεδίο – Επιστήμες Υγείας

Αναμένεται συγκρατημένη πτώση των Ιατρικών, Οδοντιατρικών και Φαρμακευτικών Σχολών. Η πτώση αυτή αναμένεται να κυμαίνεται μεταξύ 30 και 80 μορίων κατά μέσο όρο και αυτό γιατί, πέρα από τη Χημεία, στα υπόλοιπα μαθήματα του Πεδίου παρατηρείται μείωση αριστούχων. Οι χαμηλόβαθμες σχολές του Πεδίου αναμένεται να κινηθούν με μικρές αυξομειώσεις και κοντά στα περσινά επίπεδα.

4ο Επιστημονικό Πεδίο – Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής

Στο πεδίο αυτό αναμένεται μικρή πτώση των βάσεων της τάξης των 50 έως 150 μορίων στις σχολές που δεν έχουν προχωρήσει σε περικοπές θέσεων εισακτέων σε σχέση με πέρσι, αντίθετα στις σχολές που υπάρχουν περικοπές αναμένεται συγκράτηση βάσεων κοντά στα περσινά επίπεδα. Οι υψηλόβαθμες σχολές αναμένεται να παρουσιάσουν υποχώρηση στις βάσεις 2022 και θα ανοίξουν τις εισόδους σε μικρότερες βαθμολογίες σε σχέση με πέρσι.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις