Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πύθωνας Φλόριντα: Το μεγαλύτερο φίδι στην ιστορία της πόλης
ΚΟΣΜΟΣ

Πύθωνας Φλόριντα: Το μεγαλύτερο φίδι στην ιστορία της πόλης

Πύθωνας Φλόριντα: Πρόκειται για το πιο βαρύ φίδι που έχουν πιάσει στη Φλόριντα

Βιολόγοι κατάφεραν να πιάσουν τον μεγαλύτερο πύθωνα της Βιρμανίας που έχει καταγραφεί ποτέ στην πολιτεία της Φλόριντα. Το τεράστιο φίδι που έπιασε η ομάδα της υπηρεσίας διατήρησης της Νοτιοδυτικής Φλόριντα έχει μήκος 5,5 μέτρα και ζυγίζει περίπου 98 κιλά. Η υπηρεσία διατήρησης ανακοίνωσε το κατόρθωμά της σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, παρουσιάζοντας το θηλυκό ερπετό, το οποίο κυοφορεί επίσης έναν αριθμό αυγών που είναι ρεκόρ, 122 συνολικά. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, κατά τη διάρκεια της νεκροψίας, οι ερευνητές βρήκαν συνολικά 122 αναπτυσσόμενα αυγά στην κοιλιά του φιδιού. «Αυτό το εύρημα θέτει ένα νέο όριο για τον υψηλότερο αριθμό αυγών που μπορεί να παράγει δυνητικά ένας θηλυκός πύθωνας σε έναν κύκλο αναπαραγωγής», αναφέρει η δήλωση.

Το προηγούμενο φίδι που κατείχε το ρεκόρ, ζύγιζε περίπου 84 κιλά

«Επιπλέον, μια αξιολόγηση του πεπτικού περιεχομένου του φιδιού εντόπισε ένα ενήλικο ελάφι με λευκή ουρά – κύρια πηγή τροφής του απειλούμενου πάνθηρα της Φλόριντα – ως το τελευταίο γεύμα του φιδιού», είπαν οι ερευνητές. Οι νέες αυτές εξελίξεις υπογραμμίζουν τη συνεχιζόμενη επίδραση του χωροκατακτητικού είδους, ενός κορυφαίου αρπακτικού από τη Νοτιοανατολική Ασία, που συναντάται στη φύση της Φλόριντα, αλλάζοντας τα οικοσυστήματα καθώς καταναλώνει μεγάλη ποικιλία ιθαγενών ειδών. «Η απομάκρυνση των θηλυκών πύθωνων διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διατάραξη του κύκλου αναπαραγωγής αυτών των κορυφαίων αρπακτικών που καταστρέφουν το οικοσύστημα Everglades και παίρνουν πηγές τροφής από άλλα ιθαγενή είδη», εξήγησε ο Ian Bartoszek, βιολόγος άγριας ζωής και διευθυντής περιβαλλοντικής επιστήμης.

Αν και η απομάκρυνσή τους είναι κρίσιμη, δεν είναι ακριβώς εύκολη και οι ομάδες έπρεπε να τοποθετήσουν δολώματα για να παγιδεύσουν τα θηλυκά. «Πώς βρίσκεις μια βελόνα στα άχυρα; Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε έναν μαγνήτη. Οι ομάδες με παρόμοιο τρόπο χρησιμοποιούν τα αρσενικά φίδια ανιχνευτές, που έλκονται από τα μεγαλύτερα θηλυκά», είπε ο Bartoszek. Ενώ η ομάδα έχει απομακρύνει πολλά μεγάλα φίδια από τότε που ξεκίνησε να δραστηριοποιείται το 2013, αυτός είναι ο μεγαλύτερος θηλυκός πύθωνας που έχει καταγραφεί. Το προηγούμενο φίδι που κατείχε το ρεκόρ, ζύγιζε περίπου 84 κιλά και ήταν ο βαρύτερος πύθωνας που είχε συλληφθεί στη Φλόριντα εκείνη την εποχή.

Με πληροφορίες του IndianExpress/CNN

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις