Ηλεκτρονικές απάτες: Σύλληψη συμμορίας με λεία πάνω από 2 εκατ. ευρώ

ΕΛΛΑΔΑ

Ηλεκτρονικές απάτες: Σύλληψη συμμορίας με λεία πάνω από 2 εκατ. ευρώ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

Ηλεκτρονικές απάτες: Η σύλληψη της σπείρας έγινε μετά από πολύμηνη έρευνα των Αρχών

24.06.2022 | 12:39

Ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων, γιατροί, φαρμακοποιοί, έμποροι, έπεσαν θύματα οργανωμένων απατεώνων, οι οποίοι απέσπασαν, σύμφωνα με τις καταγγελίες των θυμάτων, το αστρονομικό ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς! Εξαρθρώθηκε, μετά από ενδελεχή και πολύμηνη έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης, εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά ηλεκτρονικές απάτες, με θύματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

γράφει ο Πέτρος Καρσιώτης

Μετά από κοινή επιχείρηση δεκάδων αστυνομικών τεσσάρων Αστυνομικών Διευθύνσεων, συνελήφθησαν πέντε Ρομά, ηλικίας από 22 έως 32 ετών, ως μέλη της οργάνωσης. Ενώ αναζητούνται άλλα δύο μέλη της ίδιας ομάδας, σε βάρος όλων σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, απάτη με υπολογιστή, παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών ή σε δεδομένα, πλαστογραφία πιστοποιητικών, πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων.

Σε Κόρινθο – Βοιωτία

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, οι παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις έλαβαν χώρα σε περιοχές της Κορινθίας και της Βοιωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης, σε συνεργασία με αστυνομικούς Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας και Βοιωτίας. Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, αναφέρει η Αστυνομία, από την έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Ασφάλειας Τρίπολης, προέκυψε ότι συλληφθέντες και αναζητούμενοι, από τον Οκτώβριο του 2021 έως και σήμερα, είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση, η οποία ενεργώντας με συγκεκριμένη μεθοδολογία και χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα τεχνάσματα, κατάφερνε να εξαπατήσει ανυποψίαστους πολίτες, αποκομίζοντας έτσι μεγάλα χρηματικά ποσά.

Ηγετικό ρόλο στην οργάνωση είχε 28χρονος συλληφθείς, ο οποίος έδινε εντολές στα υπόλοιπα μέλη σχετικά με τον τρόπο δράσης τους, ενώ αυτά με τη σειρά τους στρατολογούσαν δικαιούχους τραπεζικών λογαριασμών ( money mules ), προκειμένου να παραδώσουν στην οργάνωση τη διαχείριση των λογαριασμών τους.

Οι τρόποι εξαπάτησης

Ο τρόπος δράσης, είχε ως εξής:

Α. Αναζητούσαν και εντόπιζαν μέσω διαδικτύου, καταλύματα και δωμάτια προς ενοικίαση.

Β. Τηλεφωνούσαν σε γιατρούς προκειμένου να δήθεν οι ίδιοι η συγγενικά τους πρόσωπα και ζητούσαν στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών για «να καταθέσουν την αμοιβή»!

Γ. Επικοινωνούσαν  τηλεφωνικά και διαδικτυακά με πωλητές διαφόρων εμπορευμάτων και προϊόντων και  συστήνονταν σαν υποψήφιοι αγοραστές, εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για την αγορά των προϊόντων τους, τα οποία, δήθεν επιθυμούσαν να πληρώσουν άμεσα!

«Στη συνέχεια», εξηγούν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Τρίπολης «με το πρόσχημα της άμεσης καταβολής των χρημάτων στον τραπεζικό λογαριασμό των θυμάτων, αποσπούσαν τεχνηέντως τα απαραίτητα στοιχεία και κωδικούς ταυτοποίησης για την είσοδο στην ηλεκτρονική τραπεζική τους (όνομα χρήστη, προσωπικούς κωδικούς, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, κωδικούς επιβεβαίωσης συναλλαγής κτλ).

Έχοντας, πλέον, αποκτήσει πρόσβαση στην ηλεκτρονική εφαρμογή των παθόντων, μετέφεραν χρηματικά ποσά από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων, σε λογαριασμούς αυτών που είχαν στρατολογήσει (money mules). Επίσης, σε πολλές από τις περιπτώσεις απατών, οι δράστες χρησιμοποιούσαν απατηλούς υπερσυνδέσμους – αναδυόμενες σελίδες (phishing mails, phishing sites, smising), καταφέρνοντας και με αυτό τον τρόπο να αποσπούν τα προσωπικά στοιχεία των ηλεκτρονικών τραπεζικών λογαριασμών των παθόντων».

Πώς συγκάλυπταν

Τα μέλη προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων» – ghost persons ).

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα προέκυψε ότι οι ανωτέρω, κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα, είχαν διαπράξει συνολικά ογδόντα πέντε περιπτώσεις απατών, αποκομίζοντας από την εγκληματική τους δράση παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις 2.050.000 ευρώ. Τέλος, σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία οχήματα, ηλεκτρονικός υπολογιστής, πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim, πλήθος τραπεζικών καρτών καθώς και το χρηματικό ποσό των 5.165 ευρώ.

Exit mobile version