Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

07

Δεκεμβρίου 2023

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κυβέρνηση: Στήριξη σε όλους και παντού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Στήριξη σε όλους και παντού

Κυβέρνηση: Βασική πηγή των πληθωριστικών πιέσεων είναι η ενέργεια, με τις τιμές σε φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο και καύσιμα, να καλπάζουν.

Ένα νέο πρόγραμμα στήριξης έρχεται για την οικονομία, η οποία θα επηρεάσει και τις πολιτικές εξελίξεις, αφού η χώρα δεν μπορεί να έχει παρατεταμένη προεκλογική περίοδο… Ξήλωμα φόρων, ενίσχυση κοινωνίας, επιχορήγηση καυσίμων και ρεύματος. Επιπρόσθετα, τονίζει ο Πρωθυπουργός: «Όπως έχει συμφωνηθεί με τα συναρμόδια Υπουργεία και κυρίως με το οικονομικό επιτελείο, αυτή θα αφορά τρεις μήνες: τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και θα είναι μια παρέμβαση που θα αφορά τις τιμές και της βενζίνης και του diesel και απευθύνεται σε περισσότερους από 3 εκατομμύρια οδηγούς.

Ο Πρωθυπουργός για τους αγρότες είπε: «Κάνουμε όμως και μία ξεχωριστή παρέμβαση για τους αγρότες μας, καθώς επισπεύδεται, για τις αρχές Αυγούστου, η επιστροφή σε αυτούς του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο, το οποίο αγόρασαν το πρώτο εξάμηνο του 2022. Θυμάστε ότι η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης ήταν αυτό να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο, αλλά έχουμε πια την τεχνική δυνατότητα για τους αγρότες, οι οποίοι θα έχουν συμπληρώσει τις δηλώσεις ΟΣΔΕ να επισπεύσουμε αυτή την πληρωμή κι αυτή να γίνει εντός του Αυγούστου, οπότε και οι αγρότες μας έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται στα χωράφια τους».

Οι γενικές κατευθύνσεις

«Οι γενικές κατευθύνσεις κοστολογούνται σε 375 ακόμη εκατομμύρια. Έτσι οι συνολικές επιδοτήσεις της πολιτείας μόνο για τα καύσιμα αγγίζουν τα 600 εκατομμύρια, για την ακρίβεια 580 εκατομμύρια. Και φυσικά οι άμεσες και οι έμμεσες ενισχύσεις κατά των ανατιμήσεων στην ενέργεια αγγίζουν πλέον τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι ποσά τα οποία προέκυψαν από τη συνετή οικονομική μας διαχείριση, αλλά και από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τους οποίους έχει πετύχει και εξακολουθεί να πετυχαίνει η ελληνική οικονομία», συμπλήρωσε.

«Συγκεκριμένα, τα νέα μέτρα αυξάνουν την επιδότηση του “Fuel Pass” -όπως το λέμε- που θα το ονομάσουμε “Fuel Pass 2”. Σε αυτό λοιπόν, η ενίσχυση στην κατανάλωση της βενζίνης ανεβαίνει από τα 45 στα 80 ευρώ, αυτό για πληρωμή στην αντλία. Για τις μοτοσικλέτες από τα 35 στα 60 ευρώ. Ενώ στα νησιά μας, όπου ξέρουμε ότι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα, η επιδότηση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη: 100 ευρώ τώρα αντί 55 μέχρι σήμερα. Και για τα δίτροχα 70 ευρώ, αντί των περίπου 40 που ήταν πριν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στα καύσιμα

«Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Απομειώνουμε τις αυξήσεις στη βενζίνη κατά 44 λεπτά, επαναλαμβάνω κατά 44 λεπτά το λίτρο για 180 λίτρα καυσίμου, για τις αναγκαίες διαδρομές τριών μηνών. Και παράλληλα η κυβέρνηση αποφάσισε να επεκτείνει και την κρατική επιδότηση στην τιμή πώλησης του diesel, ώστε να συγκρατηθούν, κατά το δυνατόν, και οι αυξήσεις στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η ενίσχυση αυτή θα εξακολουθήσει να είναι 12 λεπτά ανά λίτρο στην πηγή. Το τελικό όφελος -συνυπολογίζοντας και τον ΦΠΑ- θα ανέλθει στα 15 λεπτά το λίτρο.Σ τόχος μας είναι να κρατήσουμε την τιμή του diesel κάτω από τα 2 ευρώ στην αντλία και αυτό θα ισχύσει επίσης για το επόμενο τρίμηνο. Όπως διαπιστώνετε, αυτές οι πρωτοβουλίες έρχονται να ανακουφίσουν τους ασθενέστερους συμπολίτες μας, τη μεσαία τάξη, τον παραγωγικό ιστό, τον αγροτικό μας κόσμο, τον κόσμο του εμπορίου. Και βέβαια έρχονται να προστεθούν σε όλα όσα έχουν ήδη προηγηθεί: στην κάλυψη των αυξήσεων στο ρεύμα, στην αναδρομική αποζημίωση».

 

Η παρέμβαση στο ρεύμα

«Ήδη ενημερώθηκα ότι οι αιτήσεις που έχουν γίνει για το “Power Pass” έχουν ξεπεράσει τις 450.000. Και μάλιστα, μόλις πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, ενημερώθηκα ότι πήραμε την τελική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πιο δραστική μας παρέμβαση στη Ρήτρα Αναπροσαρμογής. Ένα μέτρο το οποίο θα αρχίσει να ισχύει από 1ης Ιουλίου, εξουδετερώνοντας ουσιαστικά τις μεγάλες αυξήσεις που η Ρήτρα Αναπροσαρμογής προκάλεσε στους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας».

Η απόσυρση των συσκευών

«Να σταθώ επίσης και στο πρόγραμμα αντικατάστασης 400.000 παλιών, ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών. Αντιλαμβάνομαι ότι έχει μια πολύ θετική ανταπόκριση και είναι ένα πρόγραμμα το οποίο μας επιτρέπει να μπορέσουμε ταυτόχρονα να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, να χαμηλώσουμε τους λογαριασμούς στα νοικοκυριά, καθώς οι ενεργοβόρες συσκευές αποτελούν σημαντικό συστατικό κομμάτι των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Να στηρίξουμε και την τοπική οικονομία και τους εργαζόμενους που δραστηριοποιούνται σε όλη την αλυσίδα πώλησης αλλά και τοποθέτησης κλιματιστικών, ψυγείων. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο πιστεύω ότι θα πάει πολύ καλά».

Η κοινωνική πολιτική

«Είναι όλα αυτά μια πλευρά της κοινωνικής μας πολιτικής η οποία νομίζω ότι αξίζει να αναδειχθεί και δηλώνει όχι μόνο τη φροντίδα της πολιτείας προς τον πολίτη που δοκιμάζεται από την εισαγόμενη κρίση, ιδιαίτερα τώρα με τα αυξημένα έξοδα του καλοκαιριού, αλλά νομίζω ότι αποτυπώνουν οι πρωτοβουλίες μας και τις σωστές οικονομικές μας επιλογές. Που αξιοποιούν την αύξηση του δημοσίου πλούτου προς όφελος της κοινωνίας, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να υπονομεύουν την πρόοδο της οικονομίας. Και απόδειξη η χθεσινή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από έναν ακόμα διεθνή οίκο».

 

Η παγκόσμια ταραχή

«Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι τα νέα μέτρα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν οριστικά, σε απόλυτο βαθμό, τις συνέπειες μιας παγκόσμιας αναταραχής. Μπορούν ωστόσο να τις αμβλύνουν, να βάλουν ένα σημαντικό ανάχωμα στην έντασή τους. Για να το πω διαφορετικά, συνεχίζουμε τη μάχη για τον δίδυμο στόχο μας: μέσα στην αβέβαιη διεθνή συγκυρία, η κυβέρνηση να ανακουφίζει την κοινωνία, να απελευθερώνει την οικονομία, αλλά να κινείται πάντα -και σας το τονίζω αυτό- μέσα στα όρια των δημοσιονομικών μας αντοχών.

»Τον Αύγουστο, άλλωστε, η Ελλάδα βγαίνει πια οριστικά από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας. Μια μεγάλη εθνική επιτυχία, η οποία κλείνει έναν πολύ επώδυνο, τραυματικό κύκλο για τη χώρα, ο οποίος άνοιξε το 2010.Σίγουρα οι αλλεπάλληλες κρίσεις δυσκολεύουν την πορεία μας, όμως σε καμία περίπτωση δεν την αλλάζουν. Όπως δεν αλλάζουν ούτε την προσπάθεια, ούτε τον προορισμό μας. Να φτάσουμε σε αυτόν τον προορισμό με σταθερότητα, με συνέχεια και με συνέπεια».

 

Ο πληθωρισμός

«Ο πληθωρισμός τον Μάιο έφτασε το 11,3%. Τον προηγούμενο μήνα, ο πληθωρισμός ήταν στο 10,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Βασική πηγή των πληθωριστικών πιέσεων είναι η ενέργεια, με τις τιμές σε φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο και καύσιμα, να καλπάζουν και να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ειδικά μάλιστα για βενζίνη και diesel κίνησης. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για το Μάιο διαμορφώθηκε στο 11,3%, που είναι 1,1 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον Απρίλιο που είχε διαμορφωθεί στο 10,2%. Σημαντική είναι η αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, που οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,7 %, κάτι που δείχνει μία μικρή ανάσχεση της ακρίβειας, αφού η αντίστοιχη αύξηση του Απριλίου σε σχέση με τον Μάρτιο ήταν 2,1%».

Επιδότηση συσκευών

4 εισοδηματικές κατηγορίες

 • Έως 5.000 ευρώ 50% επιδότηση
 • Από 5-10.000 ευρώ 45% επιδότηση
 • Από 10-20.000 ευρώ 35% επιδότηση
 • Άνω των 20.000 ευρώ 30%

 

Πλατφόρμα συσκευών

 • Κλείνει 5 Ιουλίου
 • Κουπόνι έως 16 Σεπτεμβρίου
 • Παράδοση παλιάς συσκευής 30/9

 

Μισθοί επισιτισμού

 • Αρχιμάγειρας 924,42
 • Μάγειρας α’ 756,29
 • Σερβιτόροι 713
 • Μπάρμαν 761,64
 • Ψήστες, ταμίες, πωλητές 713
 • Όλοι συν επίδομα γάμου 10%

Επιδότηση καυσίμων

 • Διάρκεια 3 μήνες (Ιούλιος-Σεπτέμβριος)
 • Αφορά 3.000.000 άτομα
 • 2 ΙΧ ανά οικογένεια
 • Όλη η χώρα ΙΧ 80 από 45
 • Μοτό 60 από 35
 • Νησιά ΙΧ 100 αντί 55
 • Μοτό νησιά 70 από 40
 • Diesel μείον 15 λεπτά σε όλη τη χώρα χωρίς όριο.

 

Αγρότες

 • Αύγουστο αντί Νοεμβρίου η επιστροφή του ειδικού φόρου για το πετρέλαιο που αγοράστηκε το 2022.

Τα βήματα αναδρομικών του ρεύματος

 • Εισαγωγή στο Taxis-net
 • Έλεγχος α΄ κατοικίας, μετρητή
 • Διόρθωση συνιδιοκτησίας
 • Προσοχή σε λάθη Ε1, ρολόι
 • Αναγραφή ΙBAN-ΑΦΜ στοιχείων
 • Αποζημίωση έως 600 ευρώ
 • Κατανάλωση 1/12/2021-31/5/2022
 • Πληρωμή έως 15 Ιουλίου

 

Επιστροφή χρημάτων έως 600 ευρώ
Ρήτρα Έκπτωση Υπόλοιπο Επιστροφή
900 200 700 420
1.000 400 600 460
1.500 600 900 540
2.000 1.000 1.000 600
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις