Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

01

Ιουλίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Τέταρτη δόση εμβολίου Ελλάδα: Η Μίνα Γκάγκα για την ανακοίνωση της Επιτροπής
ΕΛΛΑΔΑ

Τέταρτη δόση εμβολίου Ελλάδα: Η Μίνα Γκάγκα για την ανακοίνωση της Επιτροπής

Η Μίνα Γκάγκα, ως γιατρός, δε θα συνέστηνε τον εμβολιασμό σε κάποιον που η ηλικία του δεν το απαιτεί, εκτός και αν ένιωθε φοβισμένος.

Σε επέλαση βρίσκεται για μια ακόμη φορά ο κορονοϊός, με τα κρούσματα να αυξάνονται καθημερινά και τους ειδικούς να βρίσκονται σε επιφυλακή μπροστά στο νέο κύμα της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι. Κάτω από αυτό το πρίσμα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με ανακοίνωσή της, συστήνει την 4η δόση του εμβολίου στους πολίτες άνω των 60 ετών. Μιλώντας στο MEGA, η Μίνα Γκάγκα, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, επισήμανε πως για τον υπόλοιπο πληθυσμό δε συνίσταται το εμβόλιο “Η Επιτροπή λέει ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60 που υπάρχουν δεδομένα. Δεν έχει σύσταση για τους μικρότερους σε ηλικία, αλλά επειδή πολλοί νιώθουν πιο προστατευμένοι, η Επιτροπή είπε ότι μπορούν να το κάνουν”.

Η ίδια, ως γιατρός, δε θα συνέστηνε τον εμβολιασμό σε κάποιον που η ηλικία του δεν το απαιτεί, εκτός και αν ένιωθε φοβισμένος. “Αν που πείτε ότι φοβάστε πολύ, θα σας πω πηγαίντε κάντε το”, είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας. Σχετικά με τη μάσκα, επανέλαβε πως υπάρχει η σύσταση για την χρήση της όπου υπάρχει συγχρωτισμός, ενώ αναφορικά με την ευλογιά των πιθήκων, δεν υπάρχει ανησυχία. “Δεν είναι κάτι που είναι πολύ μεταδοτικό, δεν έχουμε πολλά κρούσματα στην κοινότητα αλλά έχουμε το νου μας και προσέχουμε τις επαφές μας”, σχολίασε η υπουργός.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Εμβολιασμού

Στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών όσον αφορά τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης (4η δόση), παραμένει η ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60. Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια.

Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν. Η πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους όσους το επιθυμούν την Δευτέρα 27-06-22.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση εμβολίου κορονοϊού στους πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων παραμένει ανοιχτή ήδη από τον περασμένο Απρίλη, όταν άνοιξε αμέσως μετά από τους πολίτες με ανοσοκαταστολή που έπρεπε να θωρακιστούν κατά προτεραιότητα.

Ωστόσο, η ροή των ατόμων ηλικίας άνω των 60 χρόνων προς τα εμβολιαστικά κέντρα παραμένει χαμηλή. Να τονίσουμε ότι μόλις το 15% των άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί με την τέταρτη δόση, δηλαδή περίπου 300 χιλ. άτομα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις