Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μύκονος μετανάστες: Η δράση του κυκλώματος διακίνησης ανθρώπινων ζωών
ΕΛΛΑΔΑ

Μύκονος μετανάστες: Η δράση του κυκλώματος διακίνησης ανθρώπινων ζωών

Μύκονος μετανάστες: Πριν από το ναυάγιο του ιστιοφόρου, οι Αρχές είχαν εξαρθρώσει άλλο κύκλωμα

Σε «κεφάλια της Λερναίας Ύδρας», παραπέμπουν τα επίσημα στοιχεία, για τη δυνατότητα των εγκεφάλων των εγκληματικών οργανώσεων διακινητών παράτυπων μεταναστών, που εδρεύουν επί τουρκικού εδάφους, ακόμη κι αν υποστούν πλήγμα από τις Αρχές της χώρας μας ή άλλων ευρωπαϊκών κρατών, να συνεχίζουν με άλλες συμμορίες το ίδιο «έργο».

γράφει ο Πέτρος Καρσιώτης

Λίγα, μόλις, 24ωρα πριν από το ναυάγιο του ιστιοφόρου, που μετέφερε, μέσα στα άγρια μεσάνυχτα και με ανέμους επτά μποφόρ, 112 αλλοδαπούς, κοντά στη Μύκονο με τελικό προορισμό την Ιταλία, η Αστυνομία είχε ανακοινώσει την εξάρθρωση, μιας άλλης εγκληματικής οργάνωσης, που μετέφερε μετανάστες δια θαλάσσης, επίσης από Τουρκία προς Ιταλία!!! Μάλιστα, τα κέρδη της πολυπληθούς εγκληματικής οργάνωσης, που εξαρθρώθηκε με τη σύλληψη 28 μελών της (22 αλλοδαποί-έξι Έλληνες), αγγίζουν, από τα υπάρχοντα, μόνο, στοιχεία, τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ! Κι όμως, όπως αποδείχθηκε στο ναυάγιο του ιστιοφόρου, 2 ν.μ νοτιοδυτικά της Δήλου, οι αδίστακτοι διακινητές δεν είχαν εφοδιάσει ούτε με ένα σωσίβιο τους 112 μεταφερόμενους, από τους οποίους τα 21 ήταν παιδιά!

Πάνω από έναν χρόνο

«Όπως διαπιστώθηκε από την προανακριτική έρευνα», ανέφερε η Αστυνομία «οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τα μέσα του έτους 2021, συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση με δομημένη και διαρκή δράση, με ιεραρχική δομή και αποκλειστικό σκοπό την αποκόμιση παράνομων περιουσιακών οφελών, μέσω της διευκόλυνσης εξόδου μεταναστών μεταφέροντας τους από τον Ελλαδικό χώρο σε Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την κατάρτιση πλαστών εγγράφων και την επιτάχυνση έκδοσης νομιμοποιητικών εγγράφων έναντι χρηματικών αμοιβών.

Τα μέλη της οργάνωσης είχαν διακριτούς ρόλους, ως προς την ανεύρεση πελατών, τη διαχείριση των χρηματικών εγγυήσεων όντας ιδιοκτήτες ή υπάλληλοι καταστημάτων, τη διαχείριση των χρηματικών ποσών, την έκδοση αεροπορικών εισιτηρίων, την παροχή οχήματος για τη μεταφορά, τη μεταφορά και την κατάρτιση – νόθευση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων». Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση ενός εκ των τρόπων διακίνησης που ακολουθούσε το κύκλωμα. Γινόταν, υπογραμμίζει η Αστυνομία «με θαλάσσια μέσα από την Τουρκία προς τη Ρόδο και εν συνεχεία προς την Αθήνα με αεροπορική πτήση, έχοντας στην κατοχή τους οι διακινούμενοι πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο». Η τιμή μάλιστα για κάθε διακινούμενο δια θαλάσσης ανερχόταν στα 3.200 ευρώ.

Ενώ, αντίθετα, η «ταρίφα έπεφτε στα 3.000 ευρώ, όταν η είσοδος των παράτυπων μεταναστών στην Ελλάδα γινόταν μέσω Αλβανίας και ακολουθούσε η μεταφορά τους σε ευρωπαϊκή χώρα. «Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε», συνέχιζε η Αστυνομία «και εκτιμώμενου του μεγάλου αριθμού παράνομης διακίνησης μεταναστών, κατάρτισης πλήθους πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων και «διευκόλυνσης» έκδοσης νομιμοποιητικών εγγράφων, υπολογίζεται ότι το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η οργάνωση υπερβαίνει τα 2.450.000 ευρώ. Επισημαίνεται ότι η πλειοψηφία των μελών της οργάνωσης έχουν απασχολήσει τις Αστυνομικές και Δικαστικές Αρχές κατ’ επανάληψη, για τα ίδια καθώς και έτερα αδικήματα».

Δεν οπισθοχωρούν

Οι εγκέφαλοι, λοιπόν, των κυκλωμάτων διακινητών, που δεν οπισθοχωρούν σε τίποτε, μπροστά στο μαύρο χρήμα της παράνομης διακίνησης, φόρτωσαν σε προβληματικό ιστιοφόρο, μετά από αυτό το πλήγμα της ΕΛ.ΑΣ, 112 παράτυπους μετανάστες και μικρά παιδιά και τους έστελναν Ιταλία από Τουρκία με 7 μποφόρ ανέμους που τσάκισαν τα ιστία.

Διασώθηκαν με ενέργειες του Λιμενικού και ιδιωτών ιδιοκτητών πλωτών μέσων οι 108, οι οποίοι ενημέρωσαν ότι ήταν άλλοι 4 στο σκάφος. Οι έρευνες συνεχίστηκαν με μηδενικές ελπίδες…

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις