Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Δένδιας – Τσαβουσογλου Οχρίδα: “Κοινωνική χειραψία” και σύντομη συνομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας – Τσαβουσογλου Οχρίδα: “Κοινωνική χειραψία” και σύντομη συνομιλία

Δένδιας - Τσαβουσογλου Οχρίδα: Κοινωνική χειραψία που συνοδεύτηκε από σύντομη συνομιλία είχε ο Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο ομόλογό του

Κοινωνική χειραψία που συνοδεύτηκε από σύντομη συνομιλία είχε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο φόρουμ των Πρεσπών, όπως ο ίδιος ο κ, Δένδιας τη χαρακτήρισε σε ανάρτηση στο twitter. Οι δύο άνδρες χαμογελαστοί όπως φαίνεται στη φωτογραφία αντήλλαξαν χειραψία στις εργασίες του φόρουμ διαλόγου την ώρα που η Άγκυρα φανερά ενοχλημένη από τη στήριξη στην Αθήνα των συμμάχων της, και τη σταθερή καταδίκη των αναθεωρητικών της βλέψεων, τραβάει σε καθημερινή βάση το σκοινί. Η Αθήνα παρακολουθεί το κρεσέντο της προκλητικής ρητορικής της Τουρκίας που έχει χαράξει την στρατηγική της στην βάση της αμφισβήτησης και της κυριαρχίας των νησιών. Εχει ξεκαθαρίσει στους συμμάχους και εταίρους της ότι δεν θα δεχθεί την δημιουργία τετελεσμένων όπως η αμφισβήτηση ελληνικών εδαφών με τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.

“Στο περιθώριο του “Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών 2022″ είχα κοινωνική χειραψία με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας Mελβούτ Τσαβούσογλου”, έγραψε εν συνεχεία στο twitter ο κος Δένδιας αναρτώντας σχετική φωτογραφία.

Ο σύντομος διάλογος

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο Νίκος Δένδιας ρώτησε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου τι πίνει με τον Τούρκο ΥΠΕΞ -σε χαλαρή διάθεση- να απαντά ότι είχε μια δύσκολη ημέρα και πίνει έναν καφέ εσπρέσο.

Δένδιας: Μεβλούτ

Τσαβούσογλου: Νίκο! Πώς είσαι;

Δένδιας: Τι πίνεις;

Τσαβούσογλου: Καφέ, εσπρέσο. Ήταν μια μεγάλη μέρα.

Δένδιας: Ήρθες κατευθείαν…

Τσαβούσογλου: Όχι τούρκικο καφέ. Στην Τουρκία λέμε τούρκικο καφέ, εσείς λέτε ελληνικό καφέ, αλλά είναι ο ίδιος καφές.

Επιφύλαξη για την παρουσία τρίτων παραγόντων στην περιοχή

“Σύμφωνα με καθορισμένα κριτήρια, ας προσφέρουμε τη δυνατότητα ολοκλήρωσης της ένταξης όλων των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ έως το 2033 – μια φιλόδοξη αλλά απολύτως εφικτό χρονοδιάγραμμα”, είπε κατά την ομιλία του στο φόρουμ των Δελφών ο Νίκος Δένδιας και εξέφρασε την επιφύλαξη του σχετικά με την παρουσία τρίτων παραγόντων στην περιοχή”, όπως είπε.

Και πρόσθεσε: “Παράγοντες που προωθούν αντίπαλες πολιτικές και οικονομικές ατζέντες. Τέτοιες ατζέντες, διαφορετικές από την ευρωπαϊκή ατζέντα, έρχονται σε αντίθεση με τα συλλογικά μας συμφέροντα και επιχειρούν να υπονομεύσουν τη σχέση ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων.Θα πρέπει όλοι να συνεργαστούμε πολύ στενά, ώστε να μπορέσουμε να μετατρέψουμε την περιοχή σε μια πραγματικά ευρωπαϊκή γειτονιά. Εντάξτε αυτή την περιοχή στην ευρωπαϊκή οικογένεια όπου πραγματικά ανήκει”. Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του ο υπουργός Εξωτερικών είχε σύντομες συναντήσεις με τον ομόλογό του της Αγίας Έδρας, Αρχιεπίσκοπο Πολ Ρίτσαρντ Γκάλαχερ, τον Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι και τον ομόλογό του Μπουχάρ Οσμάνι, καθώς και τους υπουργούς Εξωτερικών της Πολωνίας, Ζμπίγκνιου Ράου, και της Σλοβακίας, Ιβάν Κόρτσοκ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις