Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Πλειστηριασμοί ακινήτων – ευάλωτοι οφειλέτες: Πώς θα «σωθεί» η κύρια κατοικία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλειστηριασμοί ακινήτων – ευάλωτοι οφειλέτες: Πώς θα «σωθεί» η κύρια κατοικία

Πλειστηριασμοί ακινήτων - ευάλωτοι οφειλέτες: Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να κριθεί κάποιος ευάλωτος οφειλέτης

Στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να μπλοκαριστεί ο πλειστηριασμός ενός ακινήτου αναφέρθηκε, μιλώντας στο MEGA, η δικηγόρος Σουζάνα Κλημεντίδη. Όπως εξήγησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», μόνο για την επόμενη εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί 1.300 πλειστηριασμοί ακινήτων και πολλοί από τους οφειλέτες δεν έχουν γνώση των δικαιωμάτων τους. Οι ευάλωτοι οφειλέτες προκειμένου να αποτρέψουν τον πλειστηριασμό της κατοικίας τους, μπορούν να κάνουν μία αίτηση μέσω της πλατφόρμας www.keyd.gov.gr, ώστε να δοθεί αναστολή της διαδικασίας μέχρι και 15 μήνες. Η δικηγόρος, Σουζάνα Κλημεντίδη σημείωσε πως η αίτηση μπορεί να χορηγηθεί και δεύτερη φορά, μετά το πέρας των 15 μηνών.

«Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι μπορούν να βγάλουν τη βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη. Μόλις εκδοθεί το έγγραφο της αναστολής πρέπει οι οφειλέτες να το δώσουν στον συμβολαιογράφο που διαχειρίζεται τον πλειστηριασμό τους καθώς και στην τράπεζα ή το fund που τους έχει δώσει το δάνειο. Για να είναι καλυμμένοι» ανέφερε χαρακτηριστικά. Η πλατφόρμα, σύμφωνα με την κυρία Κλημεντίδη, λειτουργεί πολύ γρήγορα και «η βεβαίωση βγαίνει σε λίγες μέρες μετά την αίτηση». Με αυτόν τον τρόπο, ωστόσο, οι ιδιοκτήτες του ακινήτου παραχωρούν ουσιαστικά την κατοικία τους και γίνονται ενοικιαστές.

 

Ποιοι είναι οι ευάλωτοι οφειλέτες

«Όταν δώσει το ακίνητό του στον φορέα ουσιαστικά κηρύσσει πτώχευση και επομένως γίνεται απόσβεση της οφειλής. Σταματά να χρωστά το δάνειο. Δεύτερον, για 12 χρόνια δίνει το ποσό του ενοικίου μηνιαίως, ακόμη και αν συμφωνήσει με τον φορέα που θα πάρει το ακίνητο να αγοράσει το ακίνητο πριν τα 12 χρόνια θα πρέπει να πληρώσει ολόκληρη τη 12ετία. Το μίσθωμα που αναλογεί θα πρέπει να πληρωθεί» τόνισε η δικηγόρος.

Γι’ αυτό το διάστημα των 12 ετών υπάρχει και μια κρατική επιδότηση μόνο για τους ευάλωτους οφειλέτες που κυμαίνεται από 70 έως 200 ευρώ τη μέρα. Μετά το πέρας των 12 ετών ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να αγοράσει το σπίτι. Οι προϋποθέσεις ώστε να χαρακτηριστεί κάποιος ευάλωτος οφειλέτες είναι οι εξής:

•Ετήσιο εισόδημα: έως 7.000 €

3.500 € για κάθε μέλος

•Αξία ακίνητης περιουσίας: έως 120.000 €

+15.000 € για κάθε μέλος

•Τραπεζικές καταθέσεις: έως 7.000€

3.500€ για κάθε μέλος

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις