Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο σήμερα: Δεκάδες υπερπτήσεις F-16 και drone
ΕΛΛΑΔΑ

Τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο σήμερα: Δεκάδες υπερπτήσεις F-16 και drone

Τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο σήμερα: Τα τουρκικά αεροσκάφη κινήθηκαν στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο

Σε συνολικά 46 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου προχώρησε τη Δευτέρα η τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Συνολικά, πάνω από το αρχιπέλαγος πέταξαν 11 τουρκικά αεροσκάφη (8 F-16 σε τέσσερα ζεύγη, ένα μη επανδρωμένο UAV και δύο κατασκοπευτικά CN-235). Οι 30 παραβιάσεις του εναέριου χώρου έγιναν από τα κατασκοπευτικά CN-235, 10 από το μη επανδρωμένο αεροσκάφος και οι υπόλοιπες 6 από τα μαχητικά F-16.

Τα τουρκικά αεροσκάφη κινήθηκαν στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο και προέβησαν επίσης σε 7 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Προβοκάτσια από τουρκικά ΜΜΕ

Νωρίτερα η τουρκική «μονταζιέρα» χτύπησε και πάλι. Αυτή τη φορά τουρκικά ΜΜΕ με πρώτο το DHA μετέδωσαν ότι η ελληνική πλευρά άνοιξε πυρ και σκότωσε Αφγανό παράνομο μετανάστη, κοντά στα σύνορα της Αδριανούπολης και συγκεκριμένα κοντά στο χωριό Alibey. Από την πλευρά τους τα τουρκικά ΜΜΕ προβάλουν «ψηλά» τη συγκεκριμένη είδηση χωρίς ωστόσο να παρουσιάζουν άλλες πληροφορίες.

Στο μεταξύ η Αθήνα διαψεύδει όσα αναφέρει η τουρκική πλευρά επισημαίνοντας ότι ουδέποτε υπήρξε περιστατικό με πυροβολισμούς στον Έβρο. Όπως επισημαίνει το CNN Turk το συμβάν σημειώθηκε στο χωριό Αλιμπέι, στα ελληνικά σύνορα της συνοικίας Ουζουνκιοπρού της Ανδριανούπολης. Εκεί, ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας φέρονται να άνοιξαν πυρ εναντίον ομάδας μεταναστών από το Αφγανιστάν που επιχειρούσε να περάσει παράνομα τα σύνορα, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός και τον σοβαρό τραυματισμό οκτώ ατόμων.  Επιπλέον το CNN Turk υπογραμμίζει πως ο μετανάστης διακομίστηκε από ιατρικές ομάδες, που μετέβησαν στην περιοχή, στο νοσοκομείο του Uzunköprü. Η κατάσταση της υγείας του ήταν βαριά και παρά τις προσπάθειες των γιατρών δεν τα κατάφερε και κατέληξε. Για το περιστατικό, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, έχει ξεκινήσει έρευνα.

Η απάντηση του Τάκη Θεοδωρικάκου

Τα τουρκικά προβοκάτσια καταγγέλλει με ανάρτησή του στα social media ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος. Με αφορμή την είδηση που προέβαλλαν τα τουρκικά ΜΜΕ αναφορικά με πυροβολισμούς που δέχθηκε Αφγανός παράτυπος μετανάστης από την ελληνική πλευρά στην περιοχή της Ανδριανούπολης, ο κ. Θεοδωρικάκος σημειώνει πως «η Τουρκία έχει βεβαρυμένο παρελθόν στην εργαλειοποίηση των παράτυπων μεταναστών. Ας εγκαταλείψει επιτέλους τα fake news για ελληνικούς πυροβολισμούς στον Έβρο».

Υπενθυμίζεται πως από την πρώτη στιγμή της μετάδοσης της συγκεκριμένης είδησης από τα τουρκικά ΜΜΕ, η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι ουδέποτε υπήρξε περιστατικό με πυροβολισμούς στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις