Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης – Σολτς: Μηνύματα στην Τουρκία, ενδυναμώνει τον ρόλο της στα Βαλκάνια η Ελλάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης – Σολτς: Μηνύματα στην Τουρκία, ενδυναμώνει τον ρόλο της στα Βαλκάνια η Ελλάδα

Την στιγμή που ο Ερντογάν εξαπολύει απειλές η ελληνική πλευρά επιδεικνύει την ισχύ της στο διπλωματικό πεδίο.

Ξεκάθαρα μηνύματα προς την Τουρκία έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Θεσσαλονίκη, όπου διεξήχθη η της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει την Τουρκία. Η εικόνα στο δείπνο των ηγετών με τον πρωθυπουργό να έχει στο πλευρό του εκ δεξιών τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και εξ αριστερών τον Γερμανό καγκελάριο αποτύπωσε την στήριξη των συμμάχων στην Ελλάδα έναντι της τουρκικής επιθετικότητας. Την στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν εξαπολύει συνεχείς απειλές και βρίσκεται σε παραλήρημα επιθετικότητας η ελληνική πλευρά επιδεικνύει την ισχύ της στο διπλωματικό πεδίο.

Στη δήλωση του μετά το πέρας της Συνόδου και λίγο πριν υποδεχθεί τον κ. Σολτς, ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα προς την άλλη πλευρά του Αιγαίου, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Τούρκο πρόεδρο. «Μετά την απροκάλυπτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ότι κανείς στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα δεν μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί όχι μόνο τη διεθνή γεωπολιτική ισορροπία, αλλά και τα αποδεκτά σύνορα πάνω στα οποία χτίστηκε ο σύγχρονος κόσμος», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και προειδοποίησε την τουρκική ηγεσία ότι «η Ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του».

Η Αθήνα έχει επιλέξει να απαντά ψύχραιμα στην τουρκική προκλητικότητα, ενώ ενδυναμώνει τον ρόλο της στα Βαλκάνια, περιοχή στην οποία η Τουρκία επιχειρεί να διεισδύσει και διαθέτει προνομιακούς συνομιλητές. Η στήριξη της χώρας μας στην ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί ισχυρό μέσο επηρεασμού στην περιοχή.

30 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μέσα σε μια μέρα

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, οι αεροπορικές δυνάμεις της Τουρκίας έκαναν την Παρασκευή 30 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Μάλιστα, στο προκλητικό σκηνικό στους αιθέρες του Βορειοανατολικού, Κεντρικού και Νοτιοανατολικού Αιγαίου έλαβαν μέρος συνολικά 14 αεροσκάφη. Πρόκειται για τέσσερα ζεύγη μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 και έναν σχηματισμός τριών μαχητικών που πέταξαν πάνω από τον εθνικό μας εναέριο χώρο και προχώρησαν σε 10 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 10 παραβιάσεις. Στις παραβιάσεις συμμετείχαν επίσης δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη UAV, που σημείωσαν 20 παραβιάσεις και ένα αεροσκάφος τύπου CN-235.

Τα ζεύγη των τουρκικών μαχητικών παραβίασαν το FIR Αθηνών στο ανατολικό Αιγαίο, σε μια προσπάθεια να αμφισβητήσουν την ελληνική κυριαρχία. Ελληνικά μαχητικά βρέθηκαν μπροστά τους, προχωρώντας στην προβλεπόμενη αναγνώριση και αναχαίτιση, ωστόσο εκτιμάται ότι τα τουρκικά F-16 θα επιστρέψουν εκ νέου.

Τα τουρκικά μαχητικά κινήθηκαν μεταξύ Χίου και Λέσβου ενώ έφτασαν μέχρι και τη Σαμοθράκη.

Στα νότια, μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, πέταξε ένα τουρκικό drone και ένα αεροσκάφος συλλογής πληροφορίων.

Σε αυτό το κλίμα, η Άγκυρα με αντι-ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε σήμερα, απάντησε στην ελληνική ΝΟΤΑΜ που δέσμευε περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Καρπάθου για τις 14 του μήνα για άσκηση χωρίς πυρά.

Μάλιστα, το όνομα της Καρπάθου, που είναι αμφισβητούμενο νησί για την Τουρκία, ήταν γραμμένο με το λατινικό της όνομα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις