Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ελλάδα – Τουρκία: Ψύχραιμη στάση απέναντι στον αναθεωρητισμό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα – Τουρκία: Ψύχραιμη στάση απέναντι στον αναθεωρητισμό

Ελλάδα - Τουρκία: Η ελληνική πλευρά απέναντι σε αυτήν την νέα πραγματικότητα που θέλουν να εμφανίσουν οι Τούρκοι απάντά με ψυχραιμία και σοβαρότητα.

Είναι προφανές ότι το επόμενο χρονικό διάστημα δεν διαφαίνεται να μειωθεί ούτε κατ’ ελάχιστο η τουρκική προκλητικότητα και οι διαδοχικές δηλώσεις αναθεωρητισμού, στις οποίες έχουν επιδοθεί οι γείτονες αμέσως μετά την επιστροφή του Κυριάκου Μητιτσοτάκη από τις ΗΠΑ και κυρίως μετά την ομιλία του στο Κογκρέσο. Το θέμα πάντως που έχει ανακύψει έχει δύο διαστάσεις: Η πρώτη διάσταση έχει να κάνει με την στάση της Τουρκίας και η δεύτερη με την στάση που θα τηρήσει η χώρα μας. Οι κινήσεις της Τουρκίας έχουν αναλυθεί και εξηγηθεί επαρκώς από όλους τους αναλυτές, στρατιωτικούς και διεθνολόγους και όλοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο κ. Ερντογάν έχει κλιμακώσει τις προκλητικές του δηλώσεις αφενός γιατί ακόμη δεν μπορεί να βρει «σημείο επαφής» με τις ΗΠΑ και αφετέρου γιατί η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας του τον πιέζει αφόρητα τόσο σε πολιτικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Για πρώτη φορά ο Ερντογάν εισπράττει έντονη δυσσαρέσκεια και πολλές αντιδράσεις για την τουρκική οικονομία όχι μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από τους ίδιους τους πολίτες. Και μάλιστα αυτή η δυσαρέσκεια έρχεται μόλις λίγους μήνες πριν τις εκλογές, που όλοι συνομολογούν ότι θα είναι οι δυσκολότερες για τον ίδιο από τότε που ανέλαβε την προεδρία της Τουρκίας. Άρα μία από τις λύσεις που προωθεί ο Τούρκος πρόεδρος για να εκτονώσει, στον βαθμό που αυτό είναι δυνατό, την αμφισβήτηση που δέχεται ο ίδιος και οι πολιτικές του επιλογές, είναι να επαναφέρει το ζήτημα του Αιγαίου, των ελληνικών νησιών, αλλά και το όραμα της «γαλάζιας πατρίδας». Στο εσωτερικό της Τουρκίας όλοι γνωρίζουν ότι αυτή η θεματολογία «αγγίζει» τους πολίτες, που δέχονται πολύ ευκολότερα την άποψη ότι η Τουρκία απειλείται παρά ότι απειλεί.

Η στάση της Ελλάδας

Η ελληνική πλευρά απέναντι σε αυτήν την νέα πραγματικότητα που θέλουν να εμφανίσουν οι Τούρκοι απάντά με ψυχραιμία και σοβαρότητα. Αρχικά, όπως από την πρώτη στιγμή δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η χώρα μας και κανένα πολιτικό στέλεχός της δεν πρόκειται να ακολουθήσει το «γαϊτανάκι» των δηλώσεων και να απαντά σε κάθε Τούρκο αξιωματούχο. Αντιθέτως κεντρική επιλογή της κυβέρνησης είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός να δημοσιοποιεί την στάση της Τουρκίας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, από την ΕΕ μέχρι την συμμαχία του ΝΑΤΟ. Απόδειξη τούτου είναι ότι η χώρα μας πρόσφατα έχει αποστείλει δύο επιστολές στον ΟΗΕ, με τις οποίες απορρίπτει το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας, που διασυνδέει την ελληνική κυριαρχία των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με την δήθεν υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης των νησιών αυτών.

Όπως αναφέρεται στις επιστολές αυτές, οι μονομερείς αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς αφεόνώς δεν στέκουν νομικά, αφετέρου έχουν καθαρά αναθεωρητικά κίνητρα και τροφοδοτούν ακόμη περισσότερο την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της. Επόμενη στιβαρή κίνηση από την Ελλάδα είναι η επιφυλακή στην οποία έχουν τεθεί τόσο το πολεμικό ναυτικό, όσο και η πολεμική αεροπορία, δύο σώματα που θα βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή για ολόκληρο το καλοκαίρι, με αυξημένες περιπολίες και πτήσεις στο Αιγαίο.

Οι κινήσεις σε πολιτικό επίπεδο

Σε πολιτικό επίπεδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δύο ακόμη κομβικές συναντήσεις μέσα στον μήνα που διανύουμε. Η πρώτη είναι το Συμβούλιο Κορυφής της Ευρώπης, όπου θα έχει την ευκαιρία να αναφέρει για μια ακομη φορά στους Ευρωπαίους ηγέτες την αναθεωρητική και προκλητική στάση της Τουρκίας και η δεύτερη είναι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, όπου παρουσία και του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν, αλλά και του συνόλου των ηγετών της συμμαχίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα τονίσει το παράδοξο που συμβαίνει μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ να απειλεί ευθέως μια άλλη χώρα επίσης μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά και τις φραστικές επιθέσεις που εξαπολύει ο πρόεδρος Ερντογάν κατά της Δύσης.

Εν αναμονή των δύο αυτών κρίσιμων συναντήσεων η χώρα μας παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων και του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και ενισχύει την δική της στρατηγική, που θα ξεδιπλώνεται όχι στις τηλεοράσεις και τις κάμερες, όπως κάνει ο Ερντογάν, αλλά στους Διεθνείς Οργανισμούς και Συμμαχίες στις οποίες συμμετέχει.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις