Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Αδήλωτα τετραγωγικά – διαγραφή προστίμων: “Ανακούφιση” για τους ιδιοκτήτες ακινήτων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδήλωτα τετραγωγικά – διαγραφή προστίμων: “Ανακούφιση” για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Αδήλωτα τετραγωγικά - διαγραφή προστίμων: Οι δήμοι θα επιστρέψουν δημοτικά τέλη, φόρους και πρόστιμα που υπερβαίνουν την οφειλή που προκύπτει από την ρύθμιση των αδήλωτων τετραγωνικών

Σε διαγραφή αναδρομικών δημοτικών τελών και προστίμων που έχουν επιβληθεί στους φορολογούμενους που αποκάλυψαν τα αδήλωτα τετραγωνικά των ακινήτων τους την περίοδο από 1η Ιανουαρίου έως και τις 23 Μαρτίου 2022 θα προχωρήσουν οι δήμοι. Όσοι μάλιστα έχουν πληρώσει τα αναδρομικά ποσά θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο δήμο τους για να πάρουν πίσω τα επιπλέον χρήματα που κατέβαλαν. Συγκεκριμένα, οι δήμοι θα επιστρέψουν δημοτικά τέλη, φόρους και πρόστιμα που υπερβαίνουν την οφειλή που προκύπτει από την ρύθμιση των αδήλωτων τετραγωνικών η οποία ισχύει σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα, διάταξη που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών το οποίο έχει τεθεί σε διαβούλευση δίνει λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέβαλαν οικειοθελώς δηλώσεις και αποκάλυψαν αδήλωτες επιφάνειες των ακινήτων και κλήθηκαν να καταβάλλουν αναδρομικά δημοτικά τέλη και πρόστιμα σε βάθος 14 ετών που έφθαναν έως και 200%.

Διαγραφή του συνόλου των προστίμων

Συγκεκριμένα, η διάταξη ορίζει ότι «η παράταση που δόθηκε έως τις 30.6.2022 για την υποβολή δηλώσεων ορθών στοιχείων για τον καθορισμό επιφάνειας και της χρήσης ακινήτου δημοτών με διαγραφή του συνόλου των προστίμων που προκύπτουν από τις διαφορές τετραγωνικών μέτρων και με την υποχρέωση των δηλούντων να καταβάλουν τα τέλη που αντιστοιχούν στα ορθά τετραγωνικά μέτρα σε 24 μηνιαίες δόσεις, υπολογιζόμενα από 1.1.2020 μέχρι την ημερομηνία δήλωσης με πρόστιμο 20% επί του ποσού που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων αυτού του διαστήματος καταλαμβάνει, για λόγους χρηστής διοίκησης και ίσης μεταχείρισης, και τις δηλώσεις με ορθά στοιχεία που υποβλήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 1ης.1.2022 έως και τις 23.3.2022, δηλαδή την προηγούμενη της ημερομηνίας δημοσίευσης του ν. 4915/2022».

Επίσης προβλέπει ότι τα «χρηματικά ποσά που κατέβαλαν οι πολίτες, πέραν των οφειλομένων σύμφωνα με τα άρθρα 66 του ν. 4830/2021 και 18 του ν. 4915/2021 επιστρέφονται κατόπιν αίτησής τους».

Νέα ευκαιρία

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν την ευκαιρία έως τις 30 Ιουνίου 2022 να αποκαλύψουν στους Δήμους τα αδήλωτα τετραγωνικά ή να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους χωρίς να επιβαρυνθούν με αναδρομικές χρεώσεις τελών και προστίμων. Με ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση της ρύθμισης οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  • Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων για την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων στους δήμους λειτουργεί στην διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr.
  • Όσοι δηλώσουν τον πραγματικό αριθμό των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων τους όπως αυτός είναι ήδη δηλωμένος στο Ε9 θα απαλλαγούν πλήρως από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών, προστίμων και προσαυξήσεων που φθάνουν μέχρι και το 200% για τις χρονικές περιόδους πριν από το 2020.
  • Με την υποβολή της δήλωσης θα υπάρξει προσαύξηση 20% στα οφειλόμενα τέλη της περιόδου από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι την ημέρα υποβολής
  • Δεν χρειάζεται όλοι οι ιδιοκτήτες να δηλώσουν την πραγματική επιφάνεια του ακινήτου στο οποίο έχουν δικαιώματα (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία). Αρκεί να δηλωθεί από έναν ιδιοκτήτη.
  • Κάθε δήλωση γίνεται ανά αριθμό παροχής για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ή ανά ακίνητο σε περίπτωση που δεν είναι ηλεκτροδοτούμενο. Επιλέγοντας ακίνητο με αριθμό παροχής, θα προστεθούν αυτόματα στη δήλωσή και όσα ακίνητα έχουν στον Δήμο με τον ίδιο αριθμό παροχής.
  • Τα ποσά για τα αδήλωτα τετραγωνικά μπορούν να εξοφληθούν σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης πλην της τελευταίας τα 10 ευρώ εφόσον πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για νομικά πρόσωπα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις