Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κύκλωμα διακίνησης μεταναστών: Τεράστια δράση, 8 συλλήψεις – Δείτε τον… τιμοκατάλογο
ΕΛΛΑΔΑ

Κύκλωμα διακίνησης μεταναστών: Τεράστια δράση, 8 συλλήψεις – Δείτε τον… τιμοκατάλογο

Κύκλωμα διακίνησης μεταναστών: Πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ τα κέρδη

Με την κωδική ονομασία «Καταρράκτης» (waterfall) και υπό τον συντονισμό της Europol, η Ελληνική Αστυνομία μαζί με τη Γερμανική, τη Γαλλική και την Ολλανδική, κατάφεραν να εξουδετερώσουν  ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή κυκλώματα διακίνησης παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα και εν συνεχεία σε χώρες της Ευρώπης.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Σε μια οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας, της οποίας ηγήθηκε η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, υπό τον συντονισμό της Διεύθυνσης Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, βρέθηκαν με χειροπέδες οκτώ αλλοδαποί, οι οποίοι, διαθέτοντας και εργαστήριο πλαστογραφίας με επαγγελματίες παραχαράκτες, είχαν καταφέρει να κερδίσουν παράνομα από τις διακινήσεις και τις πωλήσεις ταξιδιωτικών εγγράφων, πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ! Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, εξιχνιάστηκαν 195 υποθέσεις που αφορούν την πλαστογραφία περισσότερων από 577 ταξιδιωτικών εγγράφων, αλλά και την παράνομη προώθηση τουλάχιστον 66 μεταναστών, με το παράνομο περιουσιακό όφελος να εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 550.000 ευρώ.

Ειδικότερα, πληροφορεί η Αστυνομία,  στο πλαίσιο πολύμηνης έρευνας προέκυψε ότι, τα μέλη της οργάνωσης, τουλάχιστον από τις αρχές του 2021, δραστηριοποιούνταν στην κατ’ επάγγελμα παράνομη προώθηση μεταναστών από την Υποσαχάρια Αφρική, με αρχικό προορισμό τη χώρα μας και τελικό προορισμό χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης και κυρίως την Ιταλία, Γερμανία και Ολλανδία.

«Όπως προέκυψε», τονίζεται στην επίσημη ενημέρωση, τα μέλη του κυκλώματος δρούσαν οργανωμένα και με δομημένο τρόπο δράσης ( modus operandi ) προκειμένου να μεταφέρουν παράνομα μετανάστες, και συγκεκριμένα:

Πλαστές VISES

Κατήρτιζαν πλαστές προξενικές θεωρήσεις εισόδου (VISA) διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών, τις οποίες επικολλούσαν στα διαβατήρια των υπό προώθηση μεταναστών.

Απέστελλαν ταχυδρομικά στους υποψηφίους τα πλαστά διαβατήρια, με τη χρήση των οποίων προωθούνταν απευθείας στη χώρα μας ή στην Αλβανία και από εκεί στην Ελλάδα ή στην Ιταλία.

Αναλάμβαναν και την παράνομη προώθηση μεταναστών, από την Αθήνα, με προορισμό κυρίως την Ιταλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, με τη «Μέθοδο του Σωσία» ή με πλαστά έγγραφα.

Χρησιμοποιούσαν και τη μέθοδο της «Βαλκανικής Οδού», αποκρύπτοντας σε οικίες στην Αθήνα τους μετανάστες, τους οποίους ακολούθως μετέφεραν οδικώς στην Θεσσαλονίκη και σε δεύτερη φάση τους προωθούσαν μέσω Βόρειας Μακεδονίας».

Ο… τιμοκατάλογος

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο τιμοκατάλογος, τα ποσά του οποίου αλλάζουν, ανάλογα με τις προτιμήσεις του «πελάτη» στο μέσο μεταφοράς(αεροπορικώς, οδικώς) η την χώρα προορισμού.

Ετσι, οριζόταν ότι το ταξίδι από Ελλάδα-Ολλανδία κόστιζε 5.100 ευρώ, αεροπορικώς από Ελλάδα στην Ιταλία 5.000 ευρώ και το κόστος ανέβαινε στα 7.000 ευρώ αν υπήρχε και συνοδός.

Από Ελλάδα στην Ιταλία, μέσω Αλβανίας,  το κόστος ήταν 4.600 ευρώ, ενώ από Αίγυπτο στην Ελλάδα ανερχόταν στα 5.600 ευρώ.

Για τη λειτουργία του παράνομου εργαστηρίου πλαστογραφίας ταξιδιωτικών εγγράφων, εξειδικευμένο μέλος του κυκλώματος κατείχε κατάλληλο εξοπλισμό με σκοπό την αλλοίωση των στοιχείων τους (αλλαγή φωτογραφίας κατόχου, αλλαγή στοιχείων κατόχου, ημερομηνιών έκδοσης και ισχύος των εγγράφων κ.α.).

Οι οκτώ αλλοδαποί συλληφθέντες κατάγονται από το Σουδάν,  το Ιράκ, την Ακτή Ελεφαντοστού,  την Ερυθραία και τη Νιγηρία. Μάλιστα, για έναν από τους συλληφθέντες προέκυψε ότι διώκεται με καταδικαστική απόφαση κάθειρξης 19 ετών και χρηματικής ποινής 60.000 ευρώ για την εμπλοκή του σε άλλες υποθέσεις διακίνησης μεταναστών, ενώ και άλλα μέλη του κυκλώματος έχουν κατηγορηθεί από διωκτικές Αρχές ευρωπαϊκών χωρών για παρόμοιες υποθέσεις.

Στις  έρευνες σε οικίες και κατάστημα,  βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

153 διαβατήρια, 156 δελτία ταυτότητας, 42 άδειες παραμονής,

11 ειδικές προξενικές θεωρήσεις (VISA), 11 δελτία αιτήσαντος ασύλου,

118 δερμάτινα εξώφυλλα διαβατηρίων, 3 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 5 εκτυπωτές – σαρωτές εγγράφων και λοιπά υλικά,

22 κινητά τηλέφωνα και  3.995 ευρώ.

Και η Αστυνομία καταλήγει:

«Από ελληνικής πλευράς (η επιχείρηση)  υλοποιήθηκε για την καταπολέμηση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος και πιο συγκεκριμένα, πανευρωπαϊκής Δράσης της οποίας ηγείται η Ελλάδα και αποσκοπεί στην εξάρθρωση οργανωμένων δικτύων διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα και εν συνεχεία σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις