Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κριτήρια αξιολόγησης δικαστών: Ψηφίστηκε ο νέος Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κριτήρια αξιολόγησης δικαστών: Ψηφίστηκε ο νέος Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων

Ψηφίστηκε ο νέος Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων -Πρώτη φορά μπαίνουν κριτήρια αξιολόγησης δικαστών

Ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τον νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ΚΟΔΚΔΛ). Τοποθετούμενος στο κλείσιμο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τον «Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών», ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, αναφέρθηκε στη σημασία της επιθεώρησης και αξιολόγησης των Ελλήνων δικαστικών. Είναι η πρώτη φορά που μπαίνουν κριτήρια και όροι αξιολόγησης των δικαστών, είπε ο κ. Τσιάρας, σημειώνοντας ότι το συζητούμενο νομοσχέδιο προστίθεται σε μια αλυσίδα νομοθετημάτων της κυβέρνησης, με στόχο την αποκατάσταση του κύρους της Δικαιοσύνης και την αντιμετώπιση των παθογενειών της.

Αναφερόμενος εκ νέου στη συζήτηση που προέκυψε για τον δικαστικό χάρτη της χώρας, επανέλαβε ότι δεν είναι της παρούσης και ότι θα προηγηθεί διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς, τις διοικήσεις των δικαστηρίων και τις διοικήσεις των δικηγορικών συλλόγων. Παράλληλα, κι ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχει «απόλυτη ανάγκη» αναθεώρησης του δικαστικού χάρτη, επεσήμανε ότι «δεν έχει πιθανά (μόνο) κλείσιμο δικαστηρίων, έχει και άνοιγμα δικαστηρίων, έχει και νέες δυνατότητες και προοπτικές, που μπορεί να περιγράφονται μέσα από συγκεκριμένη κοινωνική ανάγκη σε περιοχές της πατρίδας μας».

Τσιάρας: Συνέχισε των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης στον χώρο της Δικαιοσύνης

Ο κ. Τσιάρας προανήγγειλε επίσης τη συνέχιση των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης στον χώρο της Δικαιοσύνης, και πιο συγκεκριμένα, την κατάθεση δύο νομοσχεδίων έως το τέλος του καλοκαιριού, το ένα για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των δικαστηρίων με τη δημιουργία Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων και το άλλο για τη δημιουργία Δικαστικής Αστυνομίας.

Σημειώνεται ότι, με τον νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Δικαστικών Λειτουργών, που υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, εισάγονται αντικειμενικά κριτήρια και ουσιαστικές διαδικασίες αξιολόγησης των δικαστών. Παράλληλα, εισάγονται καινοτομίες ως προς την οργάνωση και λειτουργία των Δικαστηρίων και σημαντικές ρυθμίσεις για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις