Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

28

Νοεμβρίου 2022

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κυρώσεις στη Ρωσία: Στο στόχαστρο η ελίτ της Μόσχας και η Ζαχάροβα
ΚΟΣΜΟΣ

Κυρώσεις στη Ρωσία: Στο στόχαστρο η ελίτ της Μόσχας και η Ζαχάροβα

Κυρώσεις στη Ρωσία: Εγκρίθηκε το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας -Τι περιλαμβάνει η νέα σειρά ευρωπαϊκών κυρώσεων

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας επιβάλλουν οι ΗΠΑ, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για 100 σχεδόν ημέρες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα νέα σειρά κυρώσεων για να πιέσουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να εγκαταλείψει τον πόλεμο στην Ουκρανία, στοχεύοντας ιδιαίτερα τον στενό του φίλο και «χρηματοδότη» Σεργκέι Παβλόβιτς Ρολντούγκιν, μια μεσιτική εταιρεία και σούπερ γιοτ που ανήκουν σε Ρώσους ολιγάρχες. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το υπουργείο Εμπορίου στοχεύουν μια ολόκληρη σειρά από νέους ολιγάρχες ή μέλη της «ελίτ» της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένης της εκπρόσωπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Αρκετά γιοτ που χρησιμοποιεί τακτικά, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, ο Ρώσος πρόεδρος, συγκαταλέγονται επίσης στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ.

Εγκρίθηκε το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Την ίδια ώρα, βγήκαν στη δημοσιότητα πληροφορίες που θέλουν την ΕΕ να υποχώρησε μπροστά στο βέτο που έθεσε η Ουγγαρία για την αποδοχή του έκτου πακέτου ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Συγκεκριμένα, η Ουγγαρία είχε θέσει ως όρο την αφαίρεση του Πατριάρχη Κύριλλου από το πακέτο των κυρώσεων και, αφού πραγματοποιήθηκε το αίτημα αυτό, άνοιξε ο δρόμος για την έγκριση και υιοθέτηση των νέων περιορισμών κατά της ρωσικής οικονομίας.

Τι περιλαμβάνει η νέα σειρά ευρωπαϊκών κυρώσεων

Με την έγκριση της 6ης δέσμης κυρώσεων, εγκρίνεται και η απαγόρευση εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία μέσω θαλάσσης. Το 6ο πακέτο κυρώσεων προβλέπει, μεταξύ άλλων, κυρώσεις κατά μελών της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής που συνδέονται με τις σφαγές στην Μπούκα και οντοτήτων στον βιομηχανικό και τεχνολογικό τομέα που συνδέονται με την επιθετικότητα της Ρωσίας, καθώς και κατά ολιγαρχών και παραγόντων της ρωσικής προπαγάνδας και μελών των οικογενειών τους.

Επιπλέον, προβλέπεται η αποσύνδεση τριών ρωσικών τραπεζών, μεταξύ αυτών της Sberbank, από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα Swift, καθώς και η αποσύνδεση μιας τράπεζας της Λευκορωσίας.

Στο νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας προβλέπονται επίσης:

-Η επιμήκυνση της απαγόρευσης των εξαγωγών προς τη Ρωσία, κυρίως των χημικών προϊόντων και αγαθών υψηλής τεχνολογίας.

-Η απαγόρευση παροχής υπηρεσιών στον πετρελαϊκό τομέα της Ρωσίας.

-Η απαγόρευση τριών ρωσικών κρατικών οργανισμών ενημέρωσης που εμπλέκονται στη διάδοση της ρωσικής προπαγάνδας.

-Η απαγόρευση παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για τους Ρώσους επιχειρηματίες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις