Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / FIFA: Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

FIFA: Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο

FIFA: Από τις έρευνες διαπιστώθηκε ότι «η μπάλα παιζόταν περίπου στα δυο τρίτα του χρόνου». Δηλαδή το ποσοστό ήταν κάπου στο 62%!

Για να μην «βαλτώσει» το ποδόσφαιρο και για να παραμείνει ο βασιλιάς των σπορ πρέπει να υπάρξουν τροποποιητικές κινήσεις. Πρέπει να γίνουν καίριες αλλαγές. «Επαναστατικές», όπως λέει η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Βέβαια έχει κάνει κάποιες «πειραματικές» κινήσεις σε πολλούς τομείς. «Στόχος μας είναι η βελτίωση του αθλήματος…», τονίζουν με κάθε ευκαιρία οι άνθρωποι της FIFA. Είναι αλήθεια όμως πως κάποιες από τις αλλαγές γίνονται αμέσως δεκτές από όλους, ενώ κάποιες άλλες καινοτομίες ξεσηκώνουν «θύελλα αντιδράσεων»!

Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από την έδρα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, η αλλαγή που… έρχεται όπου να’ναι και που θα φέρει τα… «πάνω κάτω», είναι η χρονομέτρηση και η διάρκεια του αγώνα! Η FIFA «ψάχνει» για να βρει τρόπο προκειμένου ο «καθαρός» χρόνος να είναι ο πραγματικός! «Πώς θα γίνει αυτό;», αναρωτιούνται πολλοί. «Ο χρόνος θα… κυλάει μόνο όταν η μπάλα παίζεται και θα σταματάει όταν το παιχνίδι θα διακόπτεται…», είναι η απάντηση των υπευθύνων της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Θα ισχύει δηλαδή ό,τι ακριβώς γίνεται και στο μπάσκετ!

Τροποποίηση του ενενηντάλεπτου

Μια άλλη επαναστατική καινοτομία που θέλει να επιβάλει η FIFA «η τροποποίηση του ενενηντάλεπτου». Ψάχνει όμως την κατάλληλη λύση. Προς τα επάνω. Ή προς τα κάτω! Δηλαδή να μειωθεί η διάρκεια του αγώνα; Ή να αυξηθεί; Και φυσικά ο στόχος είναι «να αυξηθεί ο καθαρός χρόνος που παίζεται ποδόσφαιρο…»! Όπως έχει εξακριβωθεί, τον τελευταίο καιρό «χάνεται πολύς χρόνος αγώνα από τις διακοπές». Και όπως υποστηρίζουν «χάνεται το ένα τρίτο του παιχνιδιού»!

 

Πού και πώς χάνεται ο χρόνος…

Είναι γεγονός πως στις αρχές του έτους μια στατιστική εταιρεία μελέτησε 16 αγώνες του γερμανικού πρωταθλήματος προκειμένου να διαπιστώσει «πόσος χρόνος παιχνιδιού χάνεται λόγω των καθυστερήσεων»! Από τις έρευνες διαπιστώθηκε ότι «η μπάλα παιζόταν περίπου στα δυο τρίτα του χρόνου». Δηλαδή το ποσοστό ήταν κάπου στο 62%! Πρέπει να υπογραμμίσω πως οι στατικολόγοι που μέτρησαν ακόμη και «τον αριθμό των διακοπών», διαπίστωσαν πως υπάρχουν κοντά στις 110 διακοπές! Συγκεκριμένα είναι πάνω από 108 οι διακοπές σε κάθε αγώνα, που χωρίζονται ως εξής. 40 πλάγια αουτ, 33 ελεύθερα κτυπήματα, 33 φάουλ, 10 κόρνερ, 4 αλλαγές και 3 σέντρες. Να προσθέσω πως υπάρχουν και μετρήθηκαν και οι διακοπές που έχουμε στα πέναλτυ! Ακόμη και από τους τραυματισμούς. Όμως αυτά συμβαίνουν λιγότερες φορές!

Να τονίσω πως έρευνες από την Παγκόσμια Ομοσπονδία, έγιναν και σε άλλα πρωταθλήματα. Όπως στην Αγγλία, στην Ιταλία και στην Ισπανία. Ακόμη και στην Ελλάδα! Οι ειδικοί ψάχνουν λύσεις προκειμένου να αυξηθεί ο καθαρός χρόνος παιχνιδιού. «Όταν ο θεατής πληρώνει το εισιτήριο το κάνει για να δει 90 λεπτά μπάλα», τόνισε ο διάσημος παλιός διαιτητής Πιερλουίτζι Κολίνα. Και συνέχισε. «Εγώ βλέπω ότι καθαρό ποδόσφαιρο παίζεται μόνο 44’, 45’ ή 46 λεπτά. Πρέπει να ομολογήσω πως ο περισσότερος χαμένος χρόνος προκύπτει από τα πλάγια και τα ελεύθερα κτυπήματα του τερματοφύλακα»!

Είναι αλήθεια πάντως πως όλες αυτές οι αλλαγές συζητούνται από την FIFA εδώ και μια πενταετία! Αναζητούνται τρόποι που μπορεί να αυξηθεί ο «καθαρός» χρόνος του παιχνιδιού. Όλα βρίσκονται πια στο τραπέζι των συζητήσεων και μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται οι αποφάσεις! Όλα για όλα για το τόπι που αποτελεί, είναι και θα παραμείνει ο βασιλιάς των σπορ!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις