Σύνοδος Κορυφής: Συνάντηση Μητσοτάκη – Σολτς

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Συνάντηση Μητσοτάκη – Σολτς

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Σύνοδος Κορυφής: Με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς θα συναντηθεί σε λίγη ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

31.05.2022 | 10:08

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενημερώνει τους Ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες για την έξαρση των τουρκικών προκλήσεων και ειδικά του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, σε μια κρίσιμη συγκυρία που το τελευταίο που χρειάζεται είναι ακόμη μια εστία έντασης σε ένα ήδη φορτισμένο γεωπολιτικά ευρωπαϊκό τοπίο. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής τόνισε: «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Είμαστε μια χώρα που έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και έχουμε επενδύσει στην αποτρεπτική μας δυνατότητα έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Η συνάντηση με τον Γερμανό Καγκελάριο έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς χθες το Βερολίνο επέλεξε να κρατήσει ίσες αποστάσεις, ζητώντας και από τις δύο πλευρές «να υπάρξει συνεννόηση με διάλογο».

Ενέργεια

Για το ενεργειακό, ο κ. Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, υπενθύμισε ότι «όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη αντιμετωπίζουν σήμερα πολύ υψηλές τιμές ενέργειας, αποτέλεσμα υπερβολικά υψηλών τιμών φυσικού αερίου, τιμές οι οποίες –όπως έχω πει πολλές φορές– δεν δικαιολογούνται από τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης». Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, «είναι σημαντικό να επαναφέρουμε τη συζήτηση για ένα πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου».

Exit mobile version