Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κύκλωμα κλοπής αυτοκινήτων: Το σύστημα επιτήρησης και το διαλυτήριο στον Ασπρόπυργο
ΕΛΛΑΔΑ

Κύκλωμα κλοπής αυτοκινήτων: Το σύστημα επιτήρησης και το διαλυτήριο στον Ασπρόπυργο

Κύκλωμα κλοπής αυτοκινήτων: Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν αναπτύξει δίκτυο σε διάφορες χώρες στην Ευρώπη

Μέλη κυκλώματος, που προχωρούσε σε αλλεπάλληλες κλοπές αυτοκινήτων τελευταίας τεχνολογίας με μεγάλη εμπορική ζήτηση, έφθαναν στο σημείο να… παρακολουθούν τους ιδιοκτήτες τους στις γειτονιές, για να τσεκάρουν τα σημεία των οδών, που συνηθίζουν να τα σταθμεύουν τις νύχτες και, αναλόγως, αποφάσιζαν πότε θα δράσουν!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Εξηνταπεντάχρονος ιδιοκτήτης μάντρας εμπορίας παλαιών ανταλλακτικών και εξαρτημάτων αυτοκινήτων, που διέθετε και συνεργείο-διαλυτήριο στον Ασπρόπυργο, συνελήφθη ως ο αρχηγός του κυκλώματος μαζί με επτά άλλους εμπλεκόμενους.

Τα μέλη της σπείρας, που είχαν προκαθορισμένους ρόλους στην όλη «επιχείρηση», δεν έκαναν ποτέ ευκαιριακές κλοπές, αλλά πάντα με βάση την «παραγγελία» του φερόμενου αρχηγού, ο οποίος αποφάσιζε κρίνοντας από τη «ζήτηση» των ανταλλακτικών, αλλά και των αυθύπαρκτων οχημάτων, που πωλούνταν μετά την κλοπή.

Από τα στοιχεία εξάρθρωσης της σπείρας, στην οποία προχώρησαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής προκύπτει κι ένα ακόμη σοβαρό στοιχείο, που κάνει κάποιους αγοραστές αυτοκινήτων να χάνουν τον ύπνο τους.

Αγόρασαν κλεμμένα αυτοκίνητα

Εχουν αγοράσει, είτε το γνώριζαν είτε όχι, αυτοκίνητα, τα οποία είναι κλεμμένα και στα οποία έχουν «χτυπηθεί» μέσα στα συνεργεία, τα στοιχεία τρακαρισμένων, ακινητοποιημένων αυτοκινήτων, που έχουν εισαχθεί από χώρες της Ευρώπης! Ενδεικτικό της δυναμικής του κυκλώματος είναι το αποτέλεσμα των 12 ερευνών, που έγιναν, σε αποθήκη-διαλυτήριο, σε επιχειρήσεις εμπορίας ανταλλακτικών αυτοκινήτων, στις περιοχές των Αμπελοκήπων, Μεγάρων, Άνω Λιοσίων, Αχαρνών, Ασπρόπυργου και στη Θεσσαλονίκη (από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης).

Βρέθηκαν, μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

17 αυτοκίνητα, 88 κινητήρες αυτοκινήτων, 19 εγκέφαλοι αυτοκινήτων, πλήθος εξαρτημάτων-ανταλλακτικών, ηλεκτρονικός εξοπλισμός για την αφαίρεση οχημάτων, πιστόλι, taser, αλεξίσφαιρο γιλέκο, 16,5 γραμμάρια κάνναβης, τα χρηματικά ποσά των 5.022 ευρώ και 340 δολαρίων Η.Π.Α. Σε μεγάλη επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης, συνελήφθησαν 8 ημεδαποί, ηλικίας 22, 23, 24, 24, 26, 33, 35 και 65 ετών, μέλη της οργάνωσης.

Δίκτυο στην Ευρώπη

«Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης», σημειώνει η Αστυνομία «είχαν αναπτύξει δίκτυο σε διάφορες χώρες στην Ευρώπη, απ’ όπου αγόραζαν οχήματα με σοβαρές υλικές ζημιές, σε τιμές πάρα πολύ χαμηλές, από τα οποία χρησιμοποιούσαν μόνο τα έγγραφά τους προκειμένου να τα ταξινομήσουν στην Ελλάδα»

Πώς δρούσαν από εκεί και μετά, αναλύει στη συνέχεια η Αστυνομία

«Ακολούθως, αφαιρούσαν οχήματα ίδιου τύπου, μοντέλου και χρώματος και πλαστογραφούσαν τους χαρακτηριστικούς αριθμούς των κλεμμένων οχημάτων στην θέση των αντίστοιχων από τα οχήματα που είχαν εισαγάγει από το εξωτερικό και είχαν ταξινομήσει στην Χώρα. Για την ταξινόμηση των οχημάτων χρησιμοποιούσαν είτε στοιχεία τρίτων προσώπων είτε στοιχεία ατόμων από το φιλικό τους περιβάλλον. Στη συνέχεια, τα πλαστογραφημένα οχήματα διατίθεντο προς πώληση .

Τα μέλη της οργάνωσης που ήταν επιφορτισμένα με την αφαίρεση των οχημάτων δεν προέβαιναν σε ευκαιριακές κλοπές αλλά επέλεγαν αυτοκίνητα (μάρκα και μοντέλο) που κάλυπταν τις ανάγκες για εξαρτήματα και ανταλλακτικά όπως αυτές καθορίζονταν από τον αρχηγό της οργάνωσης.

Αναζητούσαν οχήματα για να αφαιρέσουν σε καθημερινή βάση, κινούμενοι σε διάφορες περιοχές της Αθήνας κυρίως τις βραδινές ώρες. Μόλις εντόπιζαν τα οχήματα «στόχους» που επιθυμούσαν να αφαιρέσουν, προέβαιναν χωρίς χρονοτριβή στην αφαίρεση τους.

Το σύστημα της επιτήρησης

Σε περίπτωση που εντόπιζαν όχημα που τους ενδιέφερε και για κάποιο λόγο δεν μπορούσαν να το αφαιρέσουν, το επιτηρούσαν μέχρι το σημείο που το στάθμευαν οι ιδιοκτήτες του, ώστε να επανακάμψουν μελλοντικά και να το αφαιρέσουν. Ακολούθως, μετέφεραν το όχημα που είχαν αφαιρέσει σε περιοχές των δυτικών προαστίων όπως ο Ασπρόπυργος, τα Άνω Λιόσια και το Μενίδι και τα στάθμευαν σε ασφαλή και απόμερα σημεία , ώστε να βεβαιωθούν πως στην περίπτωση που το όχημα διέθετε σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού θέσης ( GPS tracker ), τυχόν ανεύρεση του δεν θα οδηγούσε τις Αρχές στα ίχνη τους και τους χώρους που χρησιμοποιούν . Τέλος, διέρχονταν από το σημείο που τα είχαν σταθμεύσει για να βεβαιωθούν ότι δεν είχαν εντοπιστεί από τις αρχές ή από τον παθόντα κι ότι βρίσκονταν ακόμη εκεί».

Στο… διαλυτήριο

Αφού βεβαιώνονταν ότι το όχημα είναι «ασφαλές», το μετέφεραν είτε στο συνεργείο – διαλυτήριο αυτοκινήτων του αρχηγού της οργάνωσης στον Ασπρόπυργο, προκειμένου να αποσυναρμολογηθεί, είτε αυτούσιο μεταφέρονταν σε αυτόν που είχε «παραγγείλει» την κλοπή του. Από την μέχρι στιγμής έρευνα εξιχνιάσθηκαν 18 περιπτώσεις κλοπές οχημάτων, με το οικονομικό όφελος που έχουν αποκομίσει να ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 388.800 ευρώ. Επτά από τους οκτώ συλληφθέντες, έχουν κατηγορηθεί και κατά το παρελθόν για κλοπές, πλαστογραφίες και άλλα αδικήματα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις