Σπείρα Smart: Τα έκλεβαν και τα διέλυαν σε ανταλλακτικά

ΕΛΛΑΔΑ

Σπείρα Smart: Τα έκλεβαν και τα διέλυαν σε ανταλλακτικά

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

Σπείρα Smart: Έκλεβαν σταθμευμένα Smart και τα διέλυαν σε ανταλλακτικά σε συνεργεία του Νέου Κόσμου και του Βύρωνα.

27.05.2022 | 11:27

Κάθε τρία 24ωρα εξαρθρώνεται και μία σπείρα, που κλέβει Smart και τα μετατρέπει σε μυστικούς, αθέατους χώρους, νόμιμων συνεργείων σε ανταλλακτικά! Απίστευτο, αλλά είναι αληθινό. Μετά την εξάρθρωση της πολυμελούς σπείρας Αλβανών και Ελλήνων, που έχει διαπράξει, όπως έγραψε το Alphafreepress πάνω από 60 κλοπές από αυτοκίνητα της ίδιας μάρκας ξηλώνοντας τιμόνια, λεβιέδες ταχυτήτων, προφυλακτήρες, στροφόμετρα, νέα ομάδα με ίδιο αντικείμενο, αποδομείται από την Αστυνομία. Αυτή τη φορά, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, πρωινές ώρες σε Βύρωνα και Νέο Κόσμο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, συνελήφθησαν έξι ημεδαποί που είχαν, κατά την Ασατυνομία, συστήσει συμμορία η οποία διέπραττε κλοπές κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

«Όπως προέκυψε από την έρευνα», αναφέρει η Αστυνομία «τα μέλη της συμμορίας προέβαιναν σε κλοπές οχημάτων, τα οποία μετέφεραν στη συνέχεια σε αποθήκες συνεργείων στον Βύρωνα και στον Νέο Κόσμο για να τα αποσυναρμολογήσουν, να αφαιρέσουν εξαρτήματα-ανταλλακτικά και να τα διαθέσουν προς πώληση. Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί τέσσερις τέσσερις κλοπές αυτοκινήτων». Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις εν λόγω αποθήκες συνεργείων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Τρία αυτοκίνητα ίδιας μάρκας, πλήθος εξαρτημάτων και ανταλλακτικών, τα χρηματικά ποσά των 4.800 ευρώ και 6.250 ρούβλια Ρωσίας και ένα μαχαίρι. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Το ρεπορτάζ του Alphafreepress

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατο ρεπορτάζ το Alphafreepress, έγραφε για την προηγούμενη σπείρα, που άφηνε άναυδους τους οδηγούς των μικρών, εμπορικών αυτοκινήτων, όταν τις πρωίνές ώρες τα έβλεπαν χωρίς τιμόνια και άλλα εξαρτήματα, χωρίς τα οποία τα οχήματα έμεναν ακινητοποιημένα. «Ελληνοαλβανική συμμορία, τα μέλη της οποίας μιλούσαν μεταξύ τους μέσω διαδικτυακών εφαρμογών και πάντα με κωδική ορολογία, προχωρούσε σε συνεχείς παραβιάσεις αυτοκινήτων, κατά προτίμηση Smart. Από αυτά αφαιρούσαν βασικά εξαρτήματα όπως τιμόνια, στροφόμετρα, λεβιέδες ταχυτήτων, προφυλακτήρες και άλλα, τα οποία πουλούσαν στη μαύρη αγορά ανταλλακτικών.

Ενδεικτικό είναι ότι μετά την επιχείρηση εξάρθρωσης της οργάνωσης και τη σύλληψη δώδεκα εμπλεκομένων, ότι στις «καβάντζες» που διατηρούσαν σε διάφορες περιοχές βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος από εξαρτήματα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων (καθίσματα, τιμόνια, προφυλακτήρες, κοντέρ, καθρέπτες, λεβιέ ταχυτήτων, φανάρια πορείας, φινιστρίνια, μοχλοί χειρισμού συστημάτων φωτισμού, θύρες εισόδου και αποσκευών, συστήματα αναδίπλωσης κουκούλας, αποθηκευτικά συρτάρια, ηχοσυστήματα, ταχύμετρα, οθόνες πλοήγησης κ.τ.λ.).

Το κύκλωμα από το οποίο συνελήφθησαν ήδη επτά Αλβανοί υπήκοοι και πέντε ΄Ελληνες, ενώ αναζητούνται και συνεργοί, εκτός από την παραβίαση και τις κλοπές των smart, επιδιδόταν και στη διακίνηση ναρκωτικών, όπως κοκαίνης, χαπιών ecstasy, κανναβης και άλλων.

Από τις αρχές του έτους

Η δράση της ομάδας ξεκίνησε, κατά τα στοιχεία της Αστυνομίας, τουλάχιστον από τις αρχές του έτους 2022 και μετά από πολύμηνη έρευνα, ταυτοποιήθηκαν τα μέλη της. Όπως διαπιστώθηκε, η δραστηριοποίηση του κυκλώματος στην αφαίρεση εξαρτημάτων από συγκεκριμένη μάρκα αυτοκινήτων (σ.σ. smart) και στη διακίνηση διαφόρων ναρκωτικών ουσιών όπως κάνναβη, κοκαΐνη, MDMA, ECSTACY, εκτείνετο κυρίως στις περιοχές του Βύρωνα, της Καισαριανής και του Παγκρατίου καθώς και στα Νότια Προάστια.

«Ως προς τον τρόπο δράσης», σημειώνεται ακόμη «τα μέλη της σπείρας εντόπιζαν σχεδόν αποκλειστικά Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα συγκεκριμένης μάρκας και με τη χρήση είτε διαρρηκτικών εργαλείων είτε με μερική στρέβλωση στις θύρες αυτών, αποκτούσαν πρόσβαση στον εσωτερικό τους χώρο και αφαιρούσαν εξαρτήματα-ανταλλακτικά (τιμόνια, λεβιέ ταχυτήτων, στροφόμετρα, προφυλακτήρες, πλαστικά μέρη κ.τ.λ.), τα οποία στη συνέχεια μεταπωλούσαν με σκοπό το οικονομικό όφελος».

Exit mobile version