Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

07

Ιουλίου 2021

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Αποστολή όπλων στην Ουκρανία από Ελλάδα: Δρίτσας – Τσίπρας απαντούν στον Παναγιωτόπουλο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποστολή όπλων στην Ουκρανία από Ελλάδα: Δρίτσας – Τσίπρας απαντούν στον Παναγιωτόπουλο

Αποστολή όπλων στην Ουκρανία από Ελλάδα: 'Ο Παναγιωτόπουλος παραδέχτηκε αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία'

«Ο υπουργός Άμυνας παραδέχτηκε σήμερα Τρίτη», όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν σε κοινή τους δήλωση οι Θοδωρής Δρίτσας και Γιώργος Τσίπρας, μετά από δήλωση κι επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ότι «η Ελλάδα βοηθά την Ουκρανία με αμυντικό υλικό από τα αποθέματα που διαθέτει η χώρα». Σύμφωνα με τους τομεάρχες Εθνικής Άμυνας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η απάντηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου εκθέτει την κυβέρνηση πολύ περισσότερο από όσο ήταν ήδη εκτεθειμένη και υπόλογη για τις «εν κρυπτώ» επιλογές της.

«Κατά συνέπεια, το υπουργείο Άμυνας και συνολικά η κυβέρνηση απέκρυπτε την αλήθεια επί τρεις μήνες τώρα όταν απαντούσε πως ό,τι έστειλε ήταν η αρχική παρτίδα καλάσνικοφ και εκτοξευτήρων αγνώστου ποσότητας και τύπου. Διαψεύδοντας δημοσιεύματα ο Ν. Παναγιωτόπουλος είχε απαντήσει στις 18 Απριλίου πως δεν ισχύει “ότι στείλαμε έξι φορές όπλα αλλά αυτά που στείλαμε πήγαν με έξι δρομολόγια”.

Τώρα παραδέχεται ότι οι παραδόσεις συνεχίζονται. Δεύτερον, ο υπουργός Άμυνας ψευδόταν όταν έλεγε στις 13 Απριλίου πως “δεν υπάρχει θέμα εκ νέου αποστολής”. Τρίτον, ο υπουργός Άμυνας επιβεβαιώνει το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας για νέες αποστολές όπλων και πυρομαχικών (βαρύτερου τύπου;) χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη να δώσει καμιά εξήγηση πώς γίνεται να το πληροφορείται αυτό ο ελληνικός λαός και τα κόμματα από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας. Η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο συνεχίζει να στέλνει όπλα, ίσως και βαρύτερα, αλλά επιπλέον ντρέπεται για αυτό και κρύβεται γιατί φοβάται την αντίδραση της κοινωνίας», υπογραμμίζουν οι κ.κ. Δρίτσας και Τσίπρας.

“Ποια ακριβώς αποθέματα ποιου αμυντικού υλικού είναι τόσο πλεονασματικά ώστε να τα διαθέτουμε στην Ουκρανία;”

Πάντοτε κατά τους ίδιους, ο υπουργός Άμυνας συνεχίζει να μην διευκρινίζει, όπως έχει υποχρέωση, ποιες ακριβώς ποσότητες ποιων ακριβώς όπλων και πυρομαχικών έχει αποστείλει και θα αποστείλει, όπως πράττουν όλες οι άλλες οι κυβερνήσεις. Επιπλέον, σημειώνουν πως η «επιμονή» του υπουργείου Άμυνας να «διευκρινίζει» ότι «το αμυντικό υλικό χορηγείται από τα αποθέματα που διαθέτει η χώρα και δεν αποδυναμώνει ούτε κατ’ ελάχιστον την αμυντική δυνατότητά της», αντί να καθησυχάζει, μεγαλώνει την «εύλογη ανησυχία για την υπευθυνότητα των αρμοδίων».

«Ποια ακριβώς αποθέματα ποιου αμυντικού υλικού είναι τόσο πλεονασματικά ώστε να τα διαθέτουμε στην Ουκρανία; Είναι δυνατόν να μη γνωρίζει ο υπουργός Άμυνας ότι τα αποθέματα είναι δυσαναπλήρωτα και υπολογίζονται σε “ημέρες αγώνα” στις κρίσιμες στιγμές, όταν μάλιστα η απειλή που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι ορατή και έχει όνομα; Και μήπως για αυτό το λόγο δεν έχει ανάγκη αποθεμάτων η Ουκρανία στην οποία τα αποστέλλουμε; Εν τέλει, όταν το Υπουργείο Άμυνας ψεύδεται για το αν συνεχίζουμε να στέλνουμε αμυντικό υλικό και ποιου τύπου, ποια εμπιστοσύνη μπορεί να έχει ο ελληνικός λαός ότι η αποστολή “δεν αποδυναμώνει ούτε κατ’ ελάχιστον την αμυντική δυνατότητά της”;», προσθέτουν οι τομεάρχες Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ.

Λίγο νωρίτερα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος έγραψε στο twitter πως παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, μαθαίνουμε από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας ότι έστειλε κρυφά και χωρίς απόφαση ΚΥΣΕΑ νέο οπλισμό στην Ουκρανία. «Με ψέματα δεν ασκείται εθνική εξωτερική πολιτική. Ούτε με τη λογική του “δεδομένου”», συμπλήρωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις