Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Τελικός Κυπέλλου: «Κρανίου τόπος» το ΟΑΚΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Τελικός Κυπέλλου: «Κρανίου τόπος» το ΟΑΚΑ

Τελικός Κυπέλλου: Κάποιοι ανεγκέφαλοι οπαδοί χούλιγκαν που είχαν ξηλώσει μάρμαρα και κομμάτια από τσιμέντο άρχισαν να λιθοβολούν τον σκόρερ.

Μπορεί ο τελικός ενός Κυπέλλου να θεωρείται και να είναι η γιορτή του ποδοσφαίρου, τα γεγονότα όμως που εξελίσσονται έρχονται να διαψεύδουν αυτή την ρήση! Δεν είναι λίγες οι φορές που οι εκδηλώσεις βίας ξεπερνούν τα χάπενιγκ, τις εκπλήξεις που οι υπεύθυνοι διοργανωτές έχουν ετοιμάσει, όπως τα ζήσαμε στον τελικό μεταξύ ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκού στο Ολυμπιακό Στάδιο το οποίο την επόμενη του τελικού έμοιαζε με βομβαρδισμένο τοπίο! “Κρανίου τόπος” ήταν αυτό που άφησαν εγκαταλείποντας το γήπεδο το ΟΑΚΑ μετά τον αγώνα οι ανεγκέφαλοι οπαδοί-χούλιγκαν! Οι βίαιες καταστάσεις ξεκίνησαν νωρίς. Κάποια κα(κω)λόπαιδα φορώντας κουκούλες και κρατώντας καδρόνια πέτρες και μολότοφ επιτέθηκαν στη διμοιρία των ΜΑΤ. Ο αγώνας ήταν σκληρός. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν για να αντιμετωπίσουν τους χούλιγκαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Έτσι όταν ο διάσημος Ισπανός διαιτητής Λαόθ βγήκε με τις ομάδες στο γήπεδο, μετά τα διαδικαστικά και λίγο πριν το εναρκτήριο σφύριγμα του, διαπίστωσε έκπληκτος πως η ατμόσφαιρα ήταν γεμάτη από χημικά! Οι ποδοσφαιριστές και τα άλλα μέλη των φιναλίστ δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν! Γι’ αυτό πήρε την απόφαση και σφύριξε διακοπή δείχνοντας στις ομάδες τον δρόμο για τα αποδυτήρια! Εκεί οι παίκτες έμειναν για 33 λεπτά! Ήταν πρώτη κακή εικόνα που έκανε δυστυχώς τον γύρο του κόσμου!

Μια τρίτη διακοπή θα ήταν και η οριστική

Ο τελικός τελικά άρχισε με καθυστέρηση μισής ώρας και τριών λεπτών! Τόσο ο ΠΑΟΚ όσο και ο Παναθηναϊκός ξεκίνησαν παίζοντας “αναγνωριστικό ποδόσφαιρο”. Έτσι φθάσαμε στο 33’ και στο πέναλτυ που έδωσε ο Ισπανός ρέφερι αφού πρώτα, ο Ισπανός συνάδελφος του που είδε και εξέτασε την φάση στο VAR τον κάλεσε να την δει και να αποφασίσει! Το πέναλτυ μετέτρεψε σε γκολ ένας άλλος Ισπανός ο Αιτόρ που το πανηγύρισε μαζί με τους συμπαίκτες του δεόντως! Εκείνη ακριβώς την στιγμή κάποιοι ανεγκέφαλοι οπαδοί χούλιγκαν που είχαν ξηλώσει μάρμαρα και κομμάτια από τσιμέντο άρχισαν να λιθοβολούν τον σκόρερ! Μια πέτρα κτύπησε στο χέρι τον Αιτόρ. Ο διαιτητής που δεν πίστευε αυτό που έβλεπε πήρε την πέτρα και ένα πλαστικό μπουκάλι νερό και σφύριξε δείχνοντας όχι την σέντρα αλλά για άλλη μια φορά τα αποδυτήρια!

Όλοι πίστεψαν πως η διακοπή αυτή την φορά θα ήταν οριστική. Οι ντροπιαστικές αυτές εικόνες ταξίδεψαν με πυραυλική ταχύτητα σε όλο τον πλανήτη! Ο Λαόθ έμεινε στα αποδυτήρια για 32 λεπτά! Πριν επιστρέψει είχε μιλήσει με τους υπεύθυνους της ΕΠΟ, της διαιτησίας και των ομάδων τονίζοντας πως μια τρίτη διακοπή θα ήταν και η οριστική!

Η ΕΠΟ φέρει μεγάλη ευθύνη

Ο 80ος τελικός πέρασε στην ιστορία. Όμως οι πληγές που οι χούλιγκαν οπαδοί άφησαν στο ΟΑΚΑ είναι πολλές. Σύμφωνα μάλιστα με τους ανθρώπους του Σταδίου, που μιλάνε για “σοβαρές υλικές ζημιές” το κόστος είναι μεγάλο. Υποστηρίζουν πως “η ΕΠΟ φέρει μεγάλη ευθύνη σχετικά με την οργάνωση του τελικού…”! Πρέπει να υπογραμμίσω πως λίγο πριν από την σέντρα η διοίκηση του Ολυμπιακού Σταδίου είχε υπογράψει με την ΕΠΟ “Σύμβαση Μίσθωσης”, η οποία προέβλεπε “εγγυητική επιστολή ύψους 100 χιλιάδων ευρώ”. Περιελάμβανε και “Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο Αστικής Ευθύνης ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ”. Οι εκτεταμένες ζημιές θα αποκατασταθούν γρήγορα και το ΟΑΚΑ θα δοθεί και πάλι στις ομάδες για να συνεχίσουν την αθλητική τους δράση και στον πολιτισμό. Το κακό όμως έγινε . Και το Ελληνικό ποδόσφαιρο ηττήθηκε άλλη μια φορά! Και η ήττα ήταν οδυνηρή. Ντροπή.

 

 Η βία

Αφού από την αρχή ξεκαθαρίσω πως είμαι εναντίον της βίας από όπου και αν προέρχεται και την οποία καταπολεμώ με “νύχια και με δόντια”, θυμίζω πως σύμφωνα με την έρευνα που εδώ και χρόνια γίνεται και συνεχίζεται, η βία στον αθλητισμό και γενικά ο χουλιγκανισμός εντός και εκτός των γηπέδων παραμένει, ακόμα ένα πρόβλημα άλυτο! Είναι αλήθεια πως η Πολιτεία δεν έχει κατορθώσει να εξαρθρώσει ένα φαινόμενο που διαρκώς εξελίσσεται. Πρέπει να υπογραμμίσω πως ο χουλιγκανισμός και η βία στα γήπεδα είναι δυο κυρίαρχα στοιχεία που αποτελούν και είναι «αρρώστια» για τον ελληνικό αθλητισμό! Την βία είναι γεγονός ότι την συναντάμε περισσότερο στα δημοφιλή αθλήματα. Όπως είναι το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και το βόλεϊ.

“Πρωταγωνιστές” είναι οι οπαδοί των μεγάλων αθλητικών σωματείων. Εκείνο που πρέπει να σημειώσω είναι πως ο χουλιγκανισμός εκφράζεται στα γήπεδα. Όμως γεννιέται στις γειτονιές. Σε αυτές γαλουχούνται οπαδοί με μίσος για τον αντίπαλο, με αποτέλεσμα να βλέπουμε όλα αυτά τα έκτροπα να γίνονται σχεδόν σε όλους τους αγώνες, ακόμη και για…ψύλλου πήδημα!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις