Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πούτιν – σανατόριο: Εκεί θα καταλήξει ο Ρώσος – Η εκτίμηση πρώην διοικητή της ΜΙ6
ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν – σανατόριο: Εκεί θα καταλήξει ο Ρώσος – Η εκτίμηση πρώην διοικητή της ΜΙ6

Πούτιν - σανατόριο: «Πιστεύω ότι ο Πούτιν θα έχει φύγει μέχρι το 2023, ενώ πιθανότατα θα καταλήξει σε σανατόριο, και έτσι θα τελειώσει η ηγεσία του»

Ο πρώην διοικητής της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών MI6 θεωρεί ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα καταλήξει σύντομα σε σανατόριο. «Αυτός θα είναι ένας τρόπος να μην γίνει βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης στη Ρωσία», θεωρεί ο Richard Dearlove, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία αποβαίνει καταστροφικός για τη Μόσχα. «Πιστεύω ότι ο Πούτιν θα έχει φύγει μέχρι το 2023, ενώ πιθανότατα θα καταλήξει σε σανατόριο, και έτσι θα τελειώσει η ηγεσία του», σημειώνει ο Richard Dearlove, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως πράκτορας και στη Ρωσία, προσθέτοντας πάντως ότι δεν υπάρχουν σενάρια για τη διαδοχή του.

«Πλησιάζουμε στο τέλος αυτού του καθεστώτος στη Ρωσία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα εξαφανιστεί κιόλας. Μέσα στους επόμενους 18 μήνες πάντως θα καταρρεύσει», υπογραμμίζει. Η βασική αιτία για αυτή την εξέλιξη θα είναι οι συνέπειες των κυρώσεων στη ρωσική οικονομία, που θα αρχίσουν να φαίνονται περισσότερο τους επόμενους μήνες.

Φήμες για την υγεία του Βλαντιμίρ Πούτιν

Από τη νόσο του Πάρκινσον μέχρι καρκίνο, διάφορα δημοσιεύματα, δηλώσεις αξιωματούχων και άλλες πληροφορίες έχουν ισχυριστεί πως ο Πούτιν πάσχει από κάποια ασθένεια. Συχνά, συνδέονται οι πράξεις του, όπως η εισβολή στην Ουκρανία, με τα προβλήματα υγείας που φέρεται να αντιμετωπίζει, ωστόσο οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως. Ο Όλιβερ Στόουν ισχυρίζεται μάλιστα πως ο Πούτιν είχε καρκίνο παλιότερα. Σε εικόνες που κυκλοφόρησαν σε ρωσικά ΜΜΕ και από το ουκρανικό πρακτορείο Daily Ukrainian News ο Πούτιν διακρίνεται να κουνάει νευρικιά τα πόδια του την ώρα που συνομιλεί με τον Τατζίκο ομόλογό του, μια συμπεριφορά που δεν συνάδει με τις συνηθισμένες κινήσεις του Ρώσου προέδρου.

Σανατόριο, τι είναι

Ένα σανατόριο είναι μια ιατρική μονάδα σχεδιασμένη για την περιποίηση ατόμων με μακροχρόνια ασθένεια, συνήθως συνδεόμενη με την αντιμετώπιση της φυματίωσης στα τέλη του δέκατου ένατου και αρχές του εικοστού αιώνα, πριν από την ανακάλυψη των αντιβιοτικών. Στην Ανατολική Ευρώπη σανατόριο λέγεται και ένα είδος ιατρικού θερέτρου, όπως π.χ. το σανατόριο του Μπέιτλ Κρικ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η πρώτη πρόταση για την ίδρυση σανατορίων με τη σύγχρονη έννοια πιθανόν να φτιάχτηκε από τον Τζορτζ Μπόντινγκτον, ο οποίος άνοιξε ένα σανατόριο στο Σάτον Κόλντφιλντ το 1836 και αργότερα δημοσίευσε το δοκίμιό του με τίτλο “Για την Αντιμετώπιση και Θεραπεία της Πνευμονικής Κατανάλωσης”, το 1840. Η νέα προσέγγιση απορρίφθηκε ως “πολύ αργές ιδέες και αστήρικτοι ισχυρισμοί” από σχολιαστές στο Lancet, και το σανατόριο του μετετράπη σχεδόν αμέσως μετά σε άσυλο.

Το σκεπτικό για την ίδρυση σανατορίων στην εποχή πριν την ανακάλυψη των αντιβιοτικών, ήταν ότι μια δίαιτα με ξεκούραση και καλή διατροφή προσέφερε την καλύτερη ευκαιρία στο ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς να θεραπευτεί. Το 1863, ο Χέρμαν Μπρέμερ ίδρυσε το Brehmersche Heilanstalt für Lungenkranke στο Γκέρμπερσντορφ (Σοκόουφσκο) της Σιλεσίας (σημερινή Πολωνία), για τη θεραπεία της φυματίωσης. Οι ασθενείς εκτίθονταν σε άφθονες ποσότητες υψηλού υψομέτρου, καθαρού αέρα και καλής διατροφής. Τα θεραπευτήρια φυματίωσης έγιναν κοινά σε όλη την Ευρώπη από τα τέλη του 19ου αιώνα και μετά.

Νωρίς εγκαταστάσεις

Το σανατόριο Αντίροντακ Κότατζ ιδρύθηκε στο Σάρανακ Λέικ της Νέας Υόρκης το 1885. Ήταν η πρώτη τέτοια εγκατάσταση στην Βόρεια Αμερική. Σύμφωνα με την Ένωση για Πνευμονικές Ασθένειες του Σασκάτσουαν, όταν ιδρύθηκε ο Εθνικός Σύλλογος κατά της φυματίωσης (Καναδάς) τα μέλη της, συμπεριλαμβανομένου του γνωστού πρωτοπόρου στον αγώνα κατά της φυματίωσης δρ. Ρ.Γ. Φέργκιουσον, πίστευε ότι πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ των θερέτρων υγείας όπου ήταν συνηθισμένοι οι ασθενείς και τα νέα νοσοκομεία θεραπείας της φυματίωσης: “Έτσι αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν μια νέα λέξη, η οποία αντί να προέρχεται από το λατινικό ουσιαστικό sanitas, που σημαίνει υγεία, θα τόνιζε την ανάγκη για την επιστημονική θεραπεία. Κατά συνέπεια, πήραν το λατινικό ρήμα sano, που σημαίνει θεραπεύω και υιοθέτησαν τη νέα λέξη σανατόριο.”

Η Ελβετία συνήθιζε να έχει πολλά θεραπευτήρια, γιατί σύμφωνα με τους επαγγελματίες υγείας πιστευόταν ότι ο καθαρός, κρύος ορεινός αέρας ήταν η καλύτερη θεραπεία για αναπνευστικές ασθένειες. Στη Φινλανδία, μια σειρά από θεραπευτήρια για ασθενείς με φυματίωση χτίστηκαν σε απομονωμένες δασικές περιοχές της χώρας κατά τη διάρκεια της αρχές του 1900. Το πιο γνωστό ήταν το Σανατόριο του Παϊμίο, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1933, σχεδιασμένο από τον παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονα Άλβαρ Άαλτο. Είχε μπαλκόνια που κοιτούσαν στον ήλιο και μια βεράντα στην οροφή όπου οι ασθενείς θα κάθονταν όλη την ημέρα είτε σε κρεβάτια ή σε ειδικά σχεδιασμένες καρέκλες, την καρέκλα Παϊμίο. Στην Πορτογαλία, το σανατόριο Ελιάντια στο Βαλαντάρες χρησιμοποιήθηκε για την θεραπεία της φυματίωσης των οστών μεταξύ της δεκαετίας του 1930 και 1960.

Ανακάλυψη των αντιβιοτικών και παρακμή

Μετά το 1943, όταν ο Άλμπερτ Σατς, τότε μεταπτυχιακός φοιτητής στο πανεπιστήμιο Ράτζερς, ανακάλυψε τη στρεπτομυκίνη, ένα αντιβιοτικό και τη πρώτη θεραπεία για τη φυματίωση, τα σανατόρια άρχισαν να κλείνουν. Πολλά σανατόρια όπως αυτό του Παϊμίο μετετράπησαν σε γενικά νοσοκομεία. Από τη δεκαετία του 1950, η φυματίωση πλέον δεν ήταν τόσο μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία, διότι μπορούσε να ελεγχθεί με αντιβιοτικά. Πολλά σανατόρια κατεδαφίστηκαν. Ορισμένα όμως σανατόρια προσαρμόστηκαν σε νέους ρόλους. Το σανατόριο του Ταμπαράμ στην Ινδία είναι τώρα ένα νοσοκομείο για ασθενείς με AIDS. Το κρατικό νοσοκομείο στο Σανατόριουμ του Μισισίπι είναι τώρα ένα περιφερειακό κέντρο για προγράμματα θεραπείας και εργοθεραπείας που σχετίζονται με την πνευματική αναπηρία. Στην Ιαπωνία το 2001, το υπουργείο πρόνοιας εισηγήθηκε την αλλαγή του ονόματος των λεπροκομείων σε σανατόριο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις