Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Συνέδριο ΠΑΣΟΚ live: Θέλουμε ισχυρό πόλο απέναντι στη ΝΔ, που δεν θα θυμίζει σε τίποτα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ live: Θέλουμε ισχυρό πόλο απέναντι στη ΝΔ, που δεν θα θυμίζει σε τίποτα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ live: Καταπράσινο το κλειστό στάδιο ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ του Φαλήρου

Μηνύματα προς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο προς τις εκλογές απηύθυνε από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο Νίκος Ανδρουλάκης. Αρχικά, ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε ιδιαίτερες αναφορές σε όλους τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη, Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο, και φυσικά στον Ανδρέα Παπανδρέου και στη Φώφη Γεννηματά. Παράλληλα, έκανε αναφορές στην Ουκρανία, ενώ εξαπέλυσε βολές κατά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απάντησε σε όσους βρήκαν υπερβολική τη δήλωσή του για την ανάγκη να υπάρξει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση.

«Το πιστεύω βαθιά. Πρόθεσή μου είναι να ενώσω όλες τις κατακερματισμένες δυνάμεις απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, που δεν θα θυμίζει όμως σε τίποτα τη συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», είπε χειροκροτούμενος. Απαντώντας στα εκλογική διλήμματα, ο κ. Ανδρουλάκης είχε μηνύματα τόσο προς ΝΔ όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει ουσιαστικά το δίλημμα «ΝΔ ή χάος» και πρόσθεσε: «Όμως ΝΔ και επιτελικό χάος είναι το ίδιο». Ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ που «μας καλεί σε προοδευτική διακυβέρνηση» ο κ. Ανδρουλάκης είπε: «Ξεχνά ότι την πρώτη φορά Αριστερά ως μπαμπούσκα έβγαλε τον ακροδεξιό κ. Καμμένο. Αν ψάχνει τέτοια μέτωπα, υπάρχουν λύσεις. Άλλωστε ποια η διαφορά Καμμένου – Βελόπουλου; Μια κηραλοιφή δρόμος είναι, ας τον περπατήσει».

Για να προσθέσει με νόημα: «Σας εγγυώμαι ότι δεν θα στήσουμε κυβέρνηση του παρασκηνίου, υπό την πίεση οικονομικών συμφερόντων και αυτό ας το πάρει χαμπάρι και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ». Για να καταλήξει: «Το ΠΑΣΟΚ δεν επέστρεψε ως ρυθμιστής αλλά ως πρωταγωνιστής στο πολιτικό προσκήνιο. Το βράδυ των εκλογών θα είμαστε στην όχθη των νικητών».

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Συγκίνηση για τη Φώφη Γεννηματά

Σε μια συγκινητική έναρξη, προβλήθηκε βίντεο με ομιλίες της Φώφης Γεννηματά. Η καρέκλα της εκλιπούσης προέδρου είναι κενή, με ένα λευκό τριαντάφυλλο.

Πέτρος Ευθυμίου: Ζείτε τώρα τη δική σας 3η Σεπτέμβρη

Πρόεδρος του Συνεδρίου είναι το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, ο οποίος τόνισε στην ομιλία του ότι οι περισσότεροι από τους παρόντες δεν είχαν γεννηθεί όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ.

«Ζείτε τώρα τη δική σας 3η Σεπτέμβρη» είπε, και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ αναγεννιέται. Στηλιτεύοντας λάθη του παρελθόντος, σημείωσε: «Μάθαμε και αλλάξαμε», για να προσθέσει αιχμηρά: «Δεν πρέπει να επαναληφθούν. Θα μας το υπενθυμίζουν πάντα οι κάθε λογής καριερίστες που εκποιήθηκαν για μια καρέκλα δεξιά και αριστερά».

Το σκηνικό θυμίζει παλιές, ένδοξες εποχές, με καινοτομίες. Υπάρχει παντού ο γνώριμος ήλιος του ΠΑΣΟΚ και πράσινες σημαίες, ωστόσο από τα μεγάφωνα δεν ακούγεται το «Καλημέρα Ήλιε», αλλά ξένη μουσική. Επίσης, «δεν υπάρχει γυναίκα που να μη φοράει πράσινα», όπως λένε χαρακτηριστικά. Παρόντες οι σύνεδροι, βουλευτές, πρώην υπουργοί, όλοι γνώριμα πρόσωπα από τα παλιά, αλλά και φρέσκα πρόσωπα.

Αποθεώθηκε ο Κώστας Σημίτης

Ο Κώστας Σημίτης αποθεώθηκε, με παρατεταμένο χειροκρότημα από τους συνέδρους. Σημειώνεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα λάβει τον λόγο για πρώτη φορά μετά από χρόνια σε συνέδριο του κόμματος. Χειροκροτήθηκαν επίσης ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος.Από την παλιά φρουρά παρόντες ήταν άπαντες: Από τον Παρασκευά Αυγερινό, τον Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και τον Κώστα Γείτονα μέχρι τον Απόστολο Κακλαμάνη και τον Κώστα Λαλιώτη.

Από τη νεότερη γενιά παραβρίσκονται στο Συνέδριο η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, η Μιλένα Αποστολάκη, ο Παύλος Χρηστίδης, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο Βαγγέλης Τσόγκας, ο Πάνος Βλάχος, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Παναγιώτης Φασούλας, η Βάνα Μπάρμπα, η οποία συγκέντρωσε πολλά φλας των φωτογράφων, ακόμη και ο… Κίμωνας Κουλούρης.

Αύριο, Σάββατο, μιλούν ο Γιώργος Παπανδρέου (13:00) και ο Ευάγγελος Βενιζέλος (13:30). Το Σάββατο θα έχει ψηφοφορίες για τις καταστατικές αλλαγές (διεύρυνση μελών Κεντρικής Επιτροπής, Πολιτικού Συμβουλίου και Νομαρχιακών Επιτροπών) και την Κυριακή θα ψηφίσουν οι σύνεδροι για τα μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής, με το ενδιαφέρον να είναι πολύ μεγάλο, αφού οι υποψήφιοι για τις 300 θέσεις είναι σχεδόν 800.

Ένθερμο μήνυμα του Πορτογάλου πρωθυπουργού, Αντόνιο Κόστα

Στη Χ. Τρικούπη δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, το οποίο ήταν πολύ ένθερμο, αναφέροντας ότι ήρθε η ώρα να ανατείλει ξανά ο πράσινος ήλιος πάνω από την Ελλάδα. Επίσης, απόψε θα απευθύνουν χαιρετισμό οι εκπρόσωποι της Ευρωομάδας Δημοκρατών και Σοσιαλιστών, του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), του PSOE, SPD, ο πρώην πρωθυπουργός Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, καθώς και οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Ελλάδας.

Καταστατικές αλλαγές: Διευρύνονται Κεντρική Επιτροπή, Πολιτικό Συμβούλιο και Νομαρχιακές Επιτροπές

Το Σάββατο το βράδυ οι σύνεδροι θα κληθούν να αποφασίσουν τις καταστατικές αλλαγές, που δεν θα είναι πολλές ούτε δραματικές.

Οι κυριότερες αφορούν στη διεύρυνση του αριθμού των μελών στα κεντρικά όργανα καθοδήγησης.

Έτσι:

Κεντρική Επιτροπή: Διευρύνεται και θα φτάσει τα 300 μέλη. Κάτι που έχει εκτινάξει στα ύψη το ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να έχουν συγκεντρωθεί ως τώρα περί τους 800 υποψηφίους.

Πολιτικό Συμβούλιο: Από 21 μέλη, που ήταν ως σήμερα, θα προστεθούν τουλάχιστον 3-4.

Νομαρχιακές Επιτροπές: Αυξάνεται ο αριθμός των μελών τους και από το ανώτατο όριο των 13 μελών θα φτάσουν τα 15 μέλη ανά Ν.Ε.

Στην Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να εκπροσωπηθούν όλες οι εσωκομματικές τάσεις στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (προερχόμενοι από ΔΗΜΑΡ, οικολογία κ.λπ.) και θα μπει ποσόστωση, ώστε να υπάρχουν τουλάχιστον 15 άτομα από κάθε τάση.

Ποσόστωση υπάρχει και για τις γυναίκες, οι οποίες πρέπει να μετέχουν κατά τουλάχιστον ένα τρίτο (100 άτομα) στην Κεντρική Επιτροπή.

Τέλος, θα διευρυνθεί και η ποσόστωση στους αποδήμους, ώστε να μπουν περισσότεροι νέοι από το εξωτερικό.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις