Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Επιστροφή στην Ουκρανία: Κάτοικοι προσπαθούν να ξαναστήσουν σπίτια, επιχειρήσεις, ζωές
ΚΟΣΜΟΣ

Επιστροφή στην Ουκρανία: Κάτοικοι προσπαθούν να ξαναστήσουν σπίτια, επιχειρήσεις, ζωές

Επιστροφή στην Ουκρανία: Ωστόσο κάποιες περιοχές παραμένουν επικίνδυνες

Ο κόσμος επιστρέφει στις εστίες τους, στα περίχωρα του Κιέβου και σε μαρτυρικές πόλεις όπως το Γοστομέλ και η Μπούκα, οι κάτοικοι προσπαθούν να ξαναστήσουν σπίτια, επιχειρήσεις και ζωές. Η κάμερα της ΕΡΤ κατέγραψε τον αγώνα δρόμου στον οποίο επιδίδονται οι αρχές για την αποκατάσταση υποδομών και δικτύων. Συνολικά έχουν επενδυθεί 300 εκατομμύρια γρίβνια, το εθνικό νόμισμα, περίπου 9 εκ. ευρώ, για την αποκατάσταση των δικτύων ενέργειας της περιοχής του Κιέβου και του ρεύματος σε 600 οικισμούς. Βέβαια κάποιες περιοχές παραμένουν επικίνδυνες. Δύο άνδρες τραυματίστηκαν από νάρκη στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου μεταξύ των χωριών Lipovka και Korolovka και νοσηλεύονται με πολλαπλά τραύματα. Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες σχεδόν 30.000 Ουκρανοί υπήκοοι επέστρεψαν στο έδαφος της χώρας τους.

Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί από την περιφέρεια του Κιέβου, η ζωή στις γύρω πόλεις έχει αρχίσει να επιστρέφει. Η κάμερα της ΕΡΤ σε ένα μακρύ οδοιπορικό, επιχείρησε να καταγράψει την αποκατάσταση της καθημερινότητας στις περιοχές που δέχτηκαν τις βόμβες και την ωμότητα των ρωσικών δυνάμεων.

Στο Γοστομέλ στέκουν στη σειρά βομβαρδισμένα σπίτια και επιχειρήσεις. Οι κάτοικοι και ιδιοκτήτες τους προσπαθούν να τα επαναφέρουν στη ζωή. Περίπου 10.000 Ουκρανοί έχουν ήδη επιστρέψει στην αιματοκυλισμένη Μπούκα, ενώ τοπικές Αρχές και καταστηματάρχες τρέχουν να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Τα απομεινάρια του πολέμου, τανκς, ερπύστριες, κομμάτια αυτοκινήτων, συγκεντρώθηκαν σε μια απόμερη χωματερή. Πολλοί έχουν ήδη επιστρέψει, αλλά κάποιοι εξακολουθούν να φοβούνται. «Σίγουρα έχουμε γίνει πολύ πιο δυνατοί από ό,τι ήμασταν», λένε. Γνωρίζοντας, βέβαια, πως οι μόνοι που δεν μπορούν να επιστρέψουν είναι οι εκατοντάδες άμαχοι που έπεσαν νεκροί εκεί.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις