Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Κύπελλο Ελλάδος: Πέφτει η αυλαία της ποδοσφαιρικής χρονιάς
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Κύπελλο Ελλάδος: Πέφτει η αυλαία της ποδοσφαιρικής χρονιάς

Κύπελλο Ελλάδος: Σε όλο τον πλανήτη ο τελικός αγώνας του Κυπέλλου αποτελεί και είναι η γιορτή του ποδοσφαίρου.  

Ο δεύτερος θεσμός μετά το πρωτάθλημα είναι το Κύπελλο Ελλάδος που είναι και η γιορτή της ποδοσφαιρικής χρονιάς. Και αυτό γιατί πέφτει η… αυλαία της ποδοσφαιρικής χρονιάς! Σε όλο τον πλανήτη ο τελικός αγώνας του Κυπέλλου αποτελεί και είναι η γιορτή του ποδοσφαίρου. Το ίδιο και στην χώρα μας. Έτσι ώρες πριν από την σέντρα η Ομοσπονδία που έχει και την αποκλειστικότητα της διοργάνωσης, έχει ετοιμάσει πολλές εκπλήξεις, έτσι όπως αρμόζει στην περίσταση. Μεταξύ άλλων οι φίλαθλοι των δυο φιναλίστ του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού που θα γεμίσουν το Ολυμπιακό Στάδιο θα…χορτάσουν από τις εκπλήξεις και φυσικά ελπίζουν να χειροκροτήσουν και ένα εξίσου θεαματικό ποδόσφαιρο, αντάξιο της ιστορίας και των δυο ομάδων.

Γιώργος Κοντονής

γράφει ο Γιώργος Κοντονής

Εφέτος το 80ο τρόπαιο θα διεκδικήσουν ο ΠΑΟΚ ο οποίος, ήταν ο περσινός νικητής! Ενώ μέχρι σήμερα έχει κατακτήσει το κύπελλο οκτώ φορές. Και ο Παναθηναϊκός που εφέτος ήταν η έκπληξη. Οι πράσινοι έχουν κατακτήσει το κύπελλο Ελλάδος 18 φορές. Οκτώ φορές μάλιστα έκαναν ντάμπλ! Τόσο ο ΠΑΟΚ όσο και ο Παναθηναϊκός έχουν στόχο και σκοπό την κατάκτηση του τίτλου. Όχι γιατί δίνει κάτι περισσότερο, αφού και οι δυο θα πάρουν μέρος στο Ευρωπαϊκό κύπελλο, αλλά για το πρεστίζ. Για την ιστορία! Είναι λοιπόν είναι ένας αγώνα αποδείξεων! Ο Ολυμπιακός είναι ο πολυνίκης και του θεσμού του Κυπέλλου. Μέχρι σήμερα έχει κατακτήσει 28 κύπελλα, από τα οποία τα 17 με νταμπλ!

 Ιστορία του θεσμού

Το κύπελλο ξεκίνησε την περίοδο 1931–32. Τα πρώτα χρόνια η συμμετοχή ήταν προαιρετική, ενώ για πολλά χρόνια στη συνέχεια, ως τη φάση των «16» τα ζευγάρια προέκυπταν με γεωγραφικά κριτήρια! Έτσι ώστε να αποφεύγονται οι συχνές μετακινήσεις των ομάδων. Στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 είχαν καθιερωθεί οι προκριματικοί όμιλοι, με τις ομάδες της Α΄ Εθνικής να τίθενται επικεφαλής και τις δύο πρώτες ομάδες κάθε ομίλου να προκρίνονται. Τα περισσότερα κύπελλα στη διοργάνωση έχει κατακτήσει ο Ολυμπιακός, ο οποίος υπήρξε τελικός νικητής 28 φορές, έχοντας συμμετάσχει σε 41 τελικούς. Κατέχει μάλιστα το ρεκόρ έξι συνεχόμενων κατακτήσεων από το 1957 και μετά. Στον αντίποδα, το διάστημα των περιόδων 1973–74 έως 1979–80, το τρόπαιο κατέκτησαν διαδοχικά 7 διαφορετικοί σύλλογοι!

 Πρέπει να υπογραμμίσω πως ο Απόλλωνας Σμύρνης είναι κάτοχος του ρεκόρ της νίκης με ευρύτερη διαφορά στην ιστορία του θεσμού! Συγκεκριμένα για τον Α΄ Προκριματικό Γύρο της περιφέρειας Αθηνών την περίοδο 1959-60 και στις 23 Σεπτεμβρίου 1959, η ομάδα της Ριζούπολης επικράτησε με 23–0 του ΠΑΟ Νέας Μελανδίας(πρόγονο του σημερινού ΑΣ Πετράλωνα)! Τα περισσότερα τέρματα σε έναν αγώνα πέτυχε ο ΟΦΗ εναντίον του γειτονικού Ολυμπιακού Ηρακλείου το 1965 στη συνάντησή του με τελικό αποτέλεσμα 24−2, κατά την οποία σημειώθηκε και το ρεκόρ συνολικής επίτευξης τερμάτων σε έναν αγώνα στο θεσμό. Πρέπει να πούμε ότι λαμβάνονται υπόψη τυχόν εύστοχες εκτελέσεις στη διαδικασία των πέναλτι! Γιορτή του ποδοσφαίρου λοιπόν το Σάββατο το βράδυ στο ΟΑΚΑ. ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός γιορτάζουν και μαζί τους όλη η φίλαθλος Ελλάδα!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις