Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης ΗΠΑ: Πώς επηρέασε το ταξίδι του πρωθυπουργού τα εγχώρια πράγματα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης ΗΠΑ: Πώς επηρέασε το ταξίδι του πρωθυπουργού τα εγχώρια πράγματα

Μητσοτάκης ΗΠΑ: Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε στις ΗΠΑ και κυρίως στην ομιλία του στο Κογκρέσσο ιδιαίτερα καυστικός απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, αλλά και την στάση των Τούρκων τόσο στην Μεσόγειο, όσο και στον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία.

Το κακό κλίμα, η αίσθηση δυσαρέσκειας μεταξύ των πολιτών και η αβεβαιότητα για τους επόμενους μήνες αποτελούν το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες. Ίσως και από την αρχή του έτους, οπότε και το κύμα ακρίβειας ήταν αυτό που μεγάλωνε, «μειώνοντας» έτσι την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την κυβέρνηση, στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε προβληματισμός ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά. Και ήταν σωστή αυτή η παρατήρηση, αφού όποιος μελέτησε τα δημοσκοπικά μεγέθη των τελευταίων μηνών, αλλά και τις απαντήσεις των πολιτών σε ερωτήματα που άπτονται της καθημερινότητάς τους, θα διαπίστωνε ότι η εμπιστοσύνη απέναντι στην κυβέρνηση κλονίζεται και οι πολίτες εμφανίζονται δυσσαρεστημένοι από την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας σε ενέργεια, καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Παράλληλα στις ίδιες δημοσκοπήσεις καταγράφηκε και μια μείωση της διαφοράς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κάτω από τις δέκα ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός που θορύβησε έντονα τα στελέχη της ΝΔ. Ωστόσο αυτό το κακό κλίμα φαίνεται ότι είχε ημερομηνία λήξης, αφού δύο σημαντικά γεγονότα άλλαξαν ξανά τις ισορροπίες υπέρ της κυβέρνησης. Το πρώτο εξ αυτών ήταν η ανακοίνωση των τελευταίων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και το δεύτερο ήταν η επίσκεψη του πρωθυπουργού τις ΗΠΑ.

Τα μέτρα κατά της ακρίβειας

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, η κυβέρνηση επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά βρίσκοντας, έστω και μετά από αρκετούς μήνες τον κατάλληλο δημοσιονομικό χώρο, ώστε να ανακοινώσει την παροχή «ζεστού χρήματος» στις τσέπες των καταναλωτών, που θα μειώσει δραστικά τους λογαριασμούς του ρεύματος και της ενέργειας. Την ίδια ώρα ανακοινώνει ουσιαστικά πλαφόν στις τιμές της ενέργειας, ενώ διατηρεί και τις εκπτώσεις στις τιμές των καυσίμων και ιδιαίτερα του πετρελαίου κίνησης. Τα μέτρα είναι οριζόντια και αφορούν τους λογαριασμούς χωρίς να έχουν συνάρτηση με το εισόδημα των καταναλωτών, ενώ για πρώτη φορά έχουν και αναδρομική ισχύ, γεγονός που σημαίνει περισσότερα χρήματα για περισσότερους δικαιούχους. Τα πρώτα αποτελέσματα των μέτρων αυτών θα φανούν τον επόμενο μήνα, ωστόσο οι πρώτες δημοσκοπικές μετρήσεις και οι απαντήσεις των πολιτών ως προς τα μέτρα αντέστρεψαν το κλίμα και έδωσαν «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση.

Το ταξίδι στις ΗΠΑ

Λίγες ημέρες μετά ο Έλληνας πρωθυπουργός μεταβαίνει στις ΗΠΑ για μια πολύ σημαντική συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν, κυρίως λόγω της αύξησης της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και του ενεργειακού ζητήματος, που έχει ενσκήψει στην Ευρώπη και στην χώρα μας εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε στις ΗΠΑ και κυρίως στην ομιλία του στο Κογκρέσσο (όπου για πρώτη φορά απευθύνεται Έλληνας πρωθυπουργός) ιδιαίτερα καυστικός απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, αλλά και την στάση των Τούρκων τόσο στην Μεσόγειο, όσο και στον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει όλες τις παραμέτρους γύρω από τα προβλήματα της ενέργειας και επίσης τονίζει την σημασία των αμερικανικών επενδύσεων στην χώρα μας, τοποθετήσεις που γίνονται αποδεκτές στο 100% από τους Αμερικανούς. Το κλίμα, λοιπόν, για την κυβέρνηση έχει σίγουρα αλλάξει. Όμως το «κλίμα» στην ακρίβεια δεν έχει αλλάξει ακόμη, όμως το «κλίμα» στα καύσιμα δεν έχει αλλάξει ακόμη, όμως το «κλίμα» στα σούπερμάρκετ δεν έχει αλλάξει ακόμη. Και αυτό πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψιν τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις