Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Τατουάζ και ήλιος: Τι να προσέχεις το καλοκαίρι
PLUS

Τατουάζ και ήλιος: Τι να προσέχεις το καλοκαίρι

Τατουάζ και ήλιος: Τι να προσέχεις το καλοκαίρι

Χρόνια τώρα το τατουάζ έχει εξελιχθεί σε μια σπουδαία τέχνη αποτύπωσης εικόνων, φράσεων ή λέξεων πάνω στο σώμα, που είτε έχουν κάποιο νόημα είτε απλά μας αρέσουν. Είναι, όμως, και ένα σημείο πάνω μας που πρέπει -ειδικά το καλοκαίρι- να φροντίσουμε με τη δέουσα προσοχή και να προστατεύσουμε από την ηλιακή ακτινοβολία. Είτε είναι παλιό, είτε «φρέσκο» το τατουάζ σου, πρέπει οπωσδήποτε να το προστατεύεις από τον ήλιο, ώστε να μη δημιουργηθούν ξεθωριάσματα, ουλές ή εξάπλωση του χρώματος.

Οι ακτίνες UV έχουν την ικανότητα να ξεθωριάζουν το τατουάζ, αν αυτό είναι για πολλή ώρα εκτεθειμένο στον ήλιο. Όταν, δηλαδή, το μελάνι είναι σε άμεση επαφή με τον ήλιο, οι ακτίνες UV απορροφώνται και μπορούν να διαλύσουν τη χρωστική ουσία του σχεδίου. Στην ουσία, το τατουάζ βρίσκεται δύο στρώματα κάτω από το επιφανειακό δέρμα με το εξωτερικό στρώμα του δέρματος να λειτουργεί ως φίλτρο ανάμεσα στη χρωστική ουσία και τον ήλιο.

woman with black and brown floral tattoo on her back
Ποια τατουάζ είναι πιο επιρρεπή σε φθορά;

Τα φρεσκοχτυπημένα τατουάζ είναι αρκετά πιο επιρρεπή σε φθορά από τον ήλιο συγκριτικά με ένα παλαιότερο. Ένα νέο τατουάζ είναι ένα ανοιχτό τραύμα χωρίς καμία προστασία από πάνω του. Αν, λοιπόν, αυτή η «πληγή» εκτεθεί άμεσα στον ήλιο μπορεί να ξεθωριάσει, να «σπάσει» και να διαλύσει ή να ξεφλουδίσει το τατουάζ. Εξίσου ευαίσθητα, όμως, είναι και τα έγχρωμα τατουάζ. Κι αυτό, γιατί τα χρώματα έχουν την τάση να εξασθενούν γρηγορότερα από το μαύρο ή τις πολύ σκούρες αποχρώσεις του μοβ, πράσινου ή μπλε. Αντίθετα, τα σκούρα χρώματα έχουν αποδείξει την ανθεκτικότητά τους στο πέρασμα των ετών. Και στα δύο είδη τατουάζ, όμως, χρειάζεται εντατική, σχολαστική φροντίδα και προστασία από τον ήλιο, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

person with tattoo on right arm
Τατουάζ και ήλιος: Τι να προσέχεις

Φόρεσε αντηλιακό. Ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 30-50 SPF είναι ιδανικό για να προστατεύσεις όλο το σώμα σου, αλλά και τα τατουάζ σου. Κάνε σχολαστική επάλειψη στην περιοχή του τατουάζ και φρόντισε να το ανανεώνεις πολύ συχνά.

Η κάλυψη βοηθάει. Αν το τατουάζ είναι φρέσκο, δηλαδή δύο ως τεσσάρων εβδομάδων, καλό είναι να μην εκτίθεσαι στον ήλιο. Αν, ωστόσο, θέλεις να εκτεθείς, κάλυψέ το με αντηλιακό και σε δεύτερη φάση φορώντας ένα ρούχο όσο θα βρίσκεσαι στην ξαπλώστρα σου.

Προτίμησε να κάνεις τατουάζ τον χειμώνα. Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους να προλάβεις τη φθορά από την ηλιακή ακτινοβολία είναι να κάνεις νέο τατουάζ τους χειμερινούς μήνες. Αν οπωσδήποτε θέλεις να το κάνεις το καλοκαίρι, προτίμησε να το «χτυπήσεις» όταν ξέρεις ότι οι διακοπές σου αργούν ακόμα.

Φρόντισε για τη συχνή ενυδάτωση. Κράτησε το δέρμα σου ενυδατωμένο, ώστε να μπορεί να σε προστατεύσει από εξωτερικές βλάβες και να μπορεί να συγκρατήσει το φυσικό φράγμα της υγρασίας. Πίνε πολλά νερά, βάζε ενυδατικές κρέμες, αλλά απόφυγε τα πολύ καυτά ντους, τα οποία θα απομακρύνουν όλα τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας και θα οδηγήσουν σε ξηρό δέρμα.

Έλεγξε το δέρμα σου. Καλό είναι μέσα στην εβδομάδα και ενώ εκτίθεσαι στον ήλιο να παρατηρείς για τυχόν σημάδια φθοράς και αλλοίωσης στο δέρμα σου. Η πρόληψη, άλλωστε, είναι ο καλύτερος οδηγός που μπορείς να έχεις στη ζωή σου για πολλά ζητήματα.

woman in black long sleeve shirt
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις