Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης ΗΠΑ: Περιμένω λύση στην ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης ΗΠΑ: Περιμένω λύση στην ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Μητσοτάκης ΗΠΑ: «Η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας»

Καρφιά κατά της τακτικής της Τουρκίας στην ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο NATO επιφύλαξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον MSNBC. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ και απόψε πρόκειται να συναντηθεί, στις 22:30, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, φιλοξενήθηκε στο αμερικανικό δίκτυο MSNBC και στην εκπομπή «Morning Joe». Ερωτηθείς σχετικά με τις αντιρρήσεις της Άγκυρας στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, απάντησε με νόημα: «Θα πρέπει να απευθύνετε ερώτηση στην Τουρκία. Η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Δεν είναι η ώρα για παζάρια για άλλα θέματα που μπορεί να θέλει κανείς να επιτύχει. Περιμένω να λυθεί το ζήτημα». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ πολύ σημαντική, για τον ίδιο προσωπικά αλλά και για την Ελλάδα, καθώς συμπίπτει με τον εορτασμό των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. «Θα γιορτάσουμε δύο ζωντανές δημοκρατίες» είπε, αναφερόμενος στις ΗΠΑ και την Ελλάδα.

Μητσοτάκης: Τι θα συζητήσω με τον Μπάιντεν

Στη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν, ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναμένεται να συζητήσει για την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας, για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του στην Ευρώπη, αλλά και για τη στάση που κρατά η Τουρκία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι δεν περιμένει να υπάρξουν σοβαρές αντιρρήσεις στην ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, και πρόσθεσε ότι περιμένει ότι το ζήτημα που έχει προκύψει με τις δηλώσεις της Τουρκίας θα επιλυθεί. Σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι πρέπει να συζητηθούν τα μέτρα που αφορούν την ενέργεια, για τα οποία θα πραγματοποιηθεί και έκτακτη σύνοδος στο τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, πρέπει να διασφαλιστεί ότι «δεν θα πυροβολήσουμε το πόδι μας», ότι θα ζημιωθεί δηλαδή περισσότερο η Ρωσία από τις κυρώσεις, και όχι οι λαοί των δυτικών χωρών. Σύμφωνα με όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεοπτική συνέντευξή του, η Ευρώπη στάθηκε ενωμένη απέναντι στη Ρωσία, κινήθηκε γρήγορα και επέβαλε κυρώσεις. Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως περιμένει η ενότητα αυτή να διαρκέσει, καθώς πρόκειται για έναν αδιανόητο πόλεμο, για αλλαγή συνόρων με τη βία, που είναι μια εξέλιξη που δεν περιμέναμε να συμβεί στην εποχή μας. Πρόκειται για την ασφάλεια της Ουκρανίας αλλά και της Ευρώπης συνολικά και η ενότητα είναι δεδομένη, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις