Απάτες: Προσποιούνται τους δημόσιους λειτουργούς και υφαρπάζουν περιουσίες

ΕΛΛΑΔΑ

Απάτες: Προσποιούνται τους δημόσιους λειτουργούς και υφαρπάζουν περιουσίες

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

Απάτες: Στην Πιερία Αλβανός υπήκοος με τη βοήθεια συνεργών του άρπαξε 70.000 ευρώ υποδυόμενος τον αστυνομικό.

16.05.2022 | 15:51

«Αστυνομικοί» και «χειρουργοί» σηκώνουν ολόκληρες περιουσίες από τα σπίτια πολιτών, ιδιαίτερα ηλικιωμένων, τους οποίους πανικοβάλλουν, τηλεφωνικώς, λέγοντας, ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο είτε προκάλεσε τροχαίο και «θα πάει φυλακή» είτε ότι χρειάζεται «άμεσα χειρουργείο»! Από μία και μόνο γυναίκα στην Πιερία, αυτός που εμφανίστηκε με κλήση στο σταθερό της τηλέφωνο σαν αστυνομικός με τους συνεργούς του, απέσπασε το τρομακτικό ποσό των 70.000 ευρώ ενώ ένα ίδιο ποσό απέσπασαν μέλη ίδιου κυκλώματος από θύματα στην Αχαΐα. Οι απίστευτες λεπτομέρειες των υποθέσεων αυτών, που μοιάζουν με ανοιχτές πληγές, που αιμορραγούν χρόνια τώρα, έρχονται στο φως μέσα από τα στοιχεία των εξιχνιάσεων. Για την υπόθεση της απάτης, που προαναφέρθηκε σε βάρος της ηλικιωμένης στην Πιερία, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ενός Αλβανού υπηκόου και μίας γυναίκας, για το αδίκημα της απάτης.

«Ειδικότερα,» λέει η Αστυνομία «το απόγευμα της 19ης Απριλίου 2022, άγνωστος τηλεφώνησε στην ηλικιωμένη σε σταθερό τηλέφωνο, προσποιούμενος τον αστυνομικό και ισχυρίστηκε ότι η κόρη της έχει προκαλέσει τροχαίο δυστύχημα. Μάλιστα, στο τηλέφωνο εμφανίστηκε και γυναίκα συνεργός του, η οποία υποδύονταν δήθεν την κόρη της ηλικιωμένης, προκειμένου να γίνουν περισσότερο πειστικοί. Στη συνέχεια ζήτησε χρήματα από την ηλικιωμένη, ώστε η κόρη της να αποφύγει δήθεν τις νομικές συνέπειες, με αποτέλεσμα να παραλάβουν από το σπίτι της ηλικιωμένης το χρηματικό ποσό των 70.000 ευρώ.

Τα πήρε άγνωστος

Στο πλαίσιο των ερευνών, προέκυψε ότι ο αλλοδαπός άνδρας μαζί με την αλλοδαπή γυναίκα πήγαν στο σπίτι της ηλικιωμένης με όχημα ιδιοκτησίας του άνδρα και παρέλαβαν τα χρήματα, όπου κράτησαν ένα μέρος αυτών και τα υπόλοιπα παρέδωσαν σε άγνωστο συνεργό τους. Επίσης διαπιστώθηκε ότι μέρος των χρημάτων που απέσπασαν χρησιμοποίησαν για την αγορά οχήματος, το οποίο εντοπίστηκε και κατασχέθηκε».

Και στην Πάτρα

Τις ίδιες ώρες στην Πάτρα, συνελήφθη ένας ημεδαπός σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για συμμετοχή σε συμμορία και διάπραξη απατών και παράβαση του νόμου περί όπλων. «Ειδικότερα», αναφέρει η Αστυνομία «άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε σε ηλικιωμένη, προσποιούμενος ιατρό και με το πρόσχημα της εμπλοκής του παιδιού της σε σοβαρό ατύχημα, το οποίο χρήζει άμεσης χειρουργικής επέμβασης, της απαίτησε 25.000 ευρώ, προκειμένου να καλυφτούν τα έξοδα του χειρουργείου. Στη συνέχεια ο συλληφθείς, μετέβη στην οικία της ηλικιωμένης γυναίκας, όπου παρέλαβε από την παθούσα το συμφωνηθέν χρηματικό ποσό και αποχώρησε από την πόλη των Πατρών.

Ο άνδρας εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης να κινείται με όχημα στην Εθνική Οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης». Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο αυτοκίνητο του συλληφθέντα και στον ίδιο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Επτά φυσίγγια, 7.040 ευρώ, ένας φορητό υπολογιστή, 12 αποδείξεις διοδίων, ένα κινητό τηλέφωνο και ένα στέλεχος κάρτας sim. «Από την προανάκριση προέκυψε», λέει ακόμη η Αστυνομία, ότι ο συλληφθείς, ενεργώντας από κοινού με τέσσερις ακόμα άγνωστους συνεργούς του είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα, οι οποίοι από την 19/4/2022 έως την 11/05/2022, διέπραξαν ακόμα τέσσερις απάτες σε βάρος ηλικιωμένων πολιτών, αφαιρώντας συνολικά το χρηματικό ποσό των 51.000 ευρώ.

Ο… σοβαρός τραυματισμός

Ως προς την μεθοδολογία της εγκληματικής ομάδας επισημαίνεται ότι, τα μέλη της τηλεφωνούσαν σε πολίτες, προσποιούμενοι τους ιατρούς και με το πρόσχημα ότι οικείοι τους έχουν εμπλακεί σε τροχαία ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό, απαιτούσαν χρήματα, προκειμένου οι εμπλεκόμενοι συγγενείς τους να υποβληθούν σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση.

Exit mobile version