Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

26

Μαΐου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κύπρος ΝΑΤΟ: Οι σκέψεις για ένταξη και το τουρκικό «μπλόκο»
ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος ΝΑΤΟ: Οι σκέψεις για ένταξη και το τουρκικό «μπλόκο»

Κύπρος ΝΑΤΟ: Τα γεγονότα στην Ουκρανία αναθέρμαναν και τη συζήτηση στη Λευκωσία

Το κεφάλαιο ΝΑΤΟ και η ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη ήταν κάτι που δεν άφηνε αδιάφορη την κυβέρνηση Αναστασιάδη από την αρχή της θητείας της. Σε διάφορες χρονικές στιγμές είχε προβάλει το ενδιαφέρον της, χωρίς όμως το ζήτημα να προχωρήσει. Από τη μια ήταν το μπλόκο που έστηνε η Τουρκία και από την άλλη η απροθυμία του διεθνούς οργανισμού και της πλειοψηφίας των κρατών μελών να εντάξουν μια χώρα που παρά τη σημασία της γεωγραφικής της θέσης κουβαλούσε κι ένα πρόβλημα που θα επηρεάζει τη συνοχή της Συμμαχίας.

Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, ζυγίζοντας τα πράγματα η Λευκωσία και βλέποντας ότι δεν είχε προοπτική το θέμα, δεν έγινε ούτε ένα βήμα προς την κατεύθυνση του ΝΑΤΟ. Έτσι, μετά τις πρώτες συζητήσεις του θέματος, που περισσότερο απασχόλησαν την εσωτερική παρά την εξωτερική ατζέντα, το ζήτημα έκλεισε. Κατά τη δεύτερη πενταετία της διακυβέρνησης Αναστασιάδη το κεφάλαιο ΝΑΤΟ ή Συνεταιρισμός για την Ειρήνη ήταν εκτός ατζέντας. Για την κυπριακή Κυβέρνηση ήταν ξεκάθαρο πως η Τουρκία δεν θα επέτρεπε καν συζήτηση του όλου θέματος.

Τα γεγονότα στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή και οι αντιδράσεις δύο σκανδιναβικών χωρών που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά όχι του ΝΑΤΟ, αναθέρμαναν και τη συζήτηση στη Λευκωσία. Με τον Ιωάννη Κασουλίδη να παραδέχεται, χθες, πως το όλο θέμα ήταν κάτι που απασχόλησε τη Λευκωσία. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, από δικής τους πλευράς έγινε η απαραίτητη κατ’ οίκον εργασία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις