Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Βομβαρδισμός σχολείου Ουκρανία: Φόβοι για δεκάδες νεκρούς στο Λουχάνσκ
ΚΟΣΜΟΣ

Βομβαρδισμός σχολείου Ουκρανία: Φόβοι για δεκάδες νεκρούς στο Λουχάνσκ

Βομβαρδισμός σχολείου Ουκρανία: «Πιθανώς και οι 60 άνθρωποι που βρίσκονται ακόμη κάτω από τα ερείπια του κτιρίου είναι νεκροί».

Φόβους για δεκάδες νεκρούς εκφράζουν αξιωματούχοι μετά τη ρίψη βόμβας σε σχολείο στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι δυνάμεις του Κιέβου μάχονται κατά των Ρώσων στρατιωτών και των ρωσόφωνων αυτονομιστών. Ο Σερχίι Χαϊντάι, κυβερνήτης της περιοχής του Λουχάνσκ, που η Μόσχα ετοιμάζεται κατά τις ΗΠΑ να προσαρτήσει εντός του μήνα, επιβεβαίωσε τον θάνατο δύο ανθρώπων και είπε ότι δεκάδες ακόμη που εγκλωβίστηκαν στα ερείπια μετά τον βομβαρδισμό του σχολείου στο χωριό Μπιλοχορίβκα πιθανώς είναι νεκροί.

«Πιθανώς και οι 60 άνθρωποι που βρίσκονται ακόμη κάτω από τα ερείπια του κτιρίου είναι νεκροί», ανέφερε σε ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο Telegram. Περίπου 90 άμαχοι είχαν αναζητήσει καταφύγιο στο σχολείο και οι 30 διασώθηκαν, επτά εκ των οποίων τραυματισμένοι πρόσθεσε.

Ολόκληρος ο πληθυσμός του χωριού είχε αναζητήσει καταφύγιο στο σχολείο

Ο Γκαϊντάι είπε ότι ένα ρωσικό αεροσκάφος έριξε τη βόμβα το Σάββατο στο σχολείο, ισχυρισμός που δεν έχει ακόμη επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή, ενώ δεν υπήρξε μέχρι στιγμής σχόλειο από τη Ρωσία. Στο Λουχάνσκ διεξάγονται σφοδρές μάχες καθώς τα ρωσικά στρατεύματα και οι αυτονομιστές προσπαθούν να κυκλώσουν τις δυνάμεις του Κιέβου. Η Μπιλοχορίβκα βρίσκεται κοντά στο ελεγχόμενο από τους Ουκρανούς Σεβεροντονιέτσκ, στα περίχωρα του οποίου αναφέρθηκαν χθες σφοδρές μάχες.

Η έκρηξη της βόμβας προκάλεσε την κατάρρευση του σχολείου, με το κτίριο να τυλίγεται στις φλόγες και τους πυροσβέστες να χρειάζονται τρεις ώρες για να σβήσουν την πυρκαγιά σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής του Λουχάνσκ. Όπως είπε ο ίδιος, σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός του χωριού είχε αναζητήσει καταφύγιο στο υπόγειο του σχολείου κι ο τελικός απολογισμός των θυμάτων θα γίνει γνωστός μόνον μετά την απομάκρυνση των ερειπίων, πρόσθεσε. Στόχος των ρωσικών βομβαρδισμών, σύμφωνα με τον Γκαϊντάι έγινε κι ένα σπίτι στο γειτονικό χωριό Σιπίλοβο και 11 άτομα εγκλωβίστηκαν στο υπόγειό του, ενώ οι διασώστες προσπαθούν να φθάσουν στο σημείο, ενώ συνεχίζονται τα πυρά.

https://twitter.com/MFA_Ukraine/status/1523203255291244545?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1523203255291244545%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Fquery%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2FMFA_Ukraine2Fstatus2F1523203255291244545widget%3DTweet

Ζελένσκι: «Έχω μείνει άφωνος από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς»

«Κάθε ημέρα ο ρωσικός στρατός κάνει κάτι που με αφήνει άφωνο», είπε ο Ζελένσκι, αναφερόμενος σε επίθεση της Μόσχας που κατέστρεψε μουσείο στην Ουκρανία. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες Σάββατο ότι έχει μείνει άφωνος αφού από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς καταστράφηκε ένα μουσείο αφιερωμένο στον φιλόσοφο και ποιητή του 18ου αιώνα, τον Χριχόρι Σκοβορόντα.

Στη διάρκεια νυχτερινής επίθεσης στο χωριό Σκοβοροντινίβκα στην ανατολική Ουκρανία επλήγη η στέγη του μουσείου, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά στο κτίριο και να τραυματιστεί ο 35χρονος φύλακάς του. Τα πιο πολύτιμα αντικείμενα είχαν ήδη απομακρυνθεί από το μουσείο για λόγους ασφαλείας, επεσήμανε ο περιφερειακός κυβερνήτης του Χαρκόβου, ο Όλεχ Σινεγκούμποφ.

https://twitter.com/DefenceU/status/1522947539670118400?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1522947539670118400%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Fquery%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2FDefenceU2Fstatus2F1522947539670118400widget%3DTweet

Διάγγελμα Ζελένσκι: Χειρότεροι από τρομοκράτες οι Ρώσοι που επιτίθενται στην Ουκρανία

Ανάρτηση του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, στην οποία περιλαμβάνονται φωτογραφίες από το διαλυμένο μουσείο: «Κάθε ημέρα αυτού του πολέμου ο ρωσικός στρατός κάνει κάτι που με αφήνει άφωνο. Αλλά μετά, την επομένη, κάνει κάτι άλλο που σε κάνει να νιώθεις ξανά με τον ίδιο τρόπο», σχολίασε ο Ζελένσκι σε νυχτερινό του διάγγελμα χθες Σάββατο.

«Στοχευμένες επιθέσεις εναντίον μουσείων – ούτε καν οι τρομοκράτες δεν θα το σκεφτόντουσαν αυτό. Αλλά εναντίον αυτού του είδους του στρατού πολεμάμε», τόνισε. Ο Σκοβορόντα, Ουκρανός κοζακικής καταγωγής, πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στο χωριό Ιβανόβκα, το οποίο αργότερα μετονομάστηκε προς τιμήν του Σκοβοροντινίβκα.

«Τα ορκ μάς άρπαξαν το χρυσό των Σκυθών»

«Φέτος γιορτάζουμε τα 300 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου φιλοσόφου», επεσήμανε ο Σινεγκούμποφ σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Οι κατακτητές μπορούν να καταστρέψουν το μουσείο όπου ο Χριχόρι Σκοβορόντα εργάστηκε τα τελευταία χρόνια της ζωής του και όπου ετάφη. Αλλά δεν θα καταστρέψουν τη μνήμη μας και τις αξίες μας», πρόσθεσε.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ξέσπασε παγκόσμιος σάλος όταν οι Ρώσοι λεηλάτησαν το χρυσό των Σκυθών από μουσείο της Μελιτόπολης. Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης, Ιβάν Φεντόροφ, που είχαν απαγάγει οι ρωσικές δυνάμεις στα μέσα Μαρτίου και αργότερα τον άφησαν ελεύθερο, δήλωσε στη διάρκεια τηλεμαραθώνιου ότι «τα ορκ μάς άρπαξαν το χρυσό των Σκυθών».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις