Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

06

Ιουλίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Τι θα γίνει με τις μάσκες: Ο Μαγιορκίνης μιλά για το τι.. μπορεί να συμβεί το φθινόπωρο
ΕΛΛΑΔΑ

Τι θα γίνει με τις μάσκες: Ο Μαγιορκίνης μιλά για το τι.. μπορεί να συμβεί το φθινόπωρο

Τι θα γίνει με τις μάσκες: Κρίσιμος μήνας ο Οκτώβριος -Τι θα γίνει με το εμβόλιο

Στις μάσκες, τα μέτρα για τον κορωνοϊό και στο τι μπορεί να συμβεί με το εμβόλιο από το φθινόπωρο αναφέρθηκε ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης. Ερωτηθείς αρχικά για την άρση μέτρων και τις μάσκες, ο κ. Μαγιορκίνης, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», είπε ότι εξετάζονται διάφορες προτάσεις -όπως το να αρθεί η υποχρέωση για κάποιους κλειστούς χώρους από την 1η Ιουνίου-, δίχως όμως να έχει ληφθεί απόφαση. «Σε κάποιους χώρους θα παραμείνει» σημείωσε ο καθηγητής, εξηγώντας ότι κάποιοι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι νωρίς για να αρθεί το μέτρο.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας, ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε ότι διάγουμε το μεγαλύτερο διάστημα ύφεσης από την αρχή της πανδημίας. Σε αυτή τη φάση, συμπλήρωσε, «υπάρχουν δύο μεταλλάξεις της Όμικρον που είδαμε να αυξάνονται στην Αφρική. Είναι μία κατάσταση που ακόμα δεν την ξέρουμε, δεν την κατανοούμε πλήρως. Τα παγκόσμια στοιχεία όμως είναι πολύ καλά. Έχουν πέσει τα κρούσματα σε ιστορικό χαμηλό, έχουν πέσει οι θάνατοι σε ιστορικό χαμηλό. Βρισκόμαστε σε μια ύφεση σε παγκόσμια κλίμακα. Αν δούμε κάτι να γίνεται στο εξωτερικό θα πρέπει ίσως να αναθεωρήσουμε».

Κρίσιμος μήνας ο Οκτώβριος -Τι θα γίνει με το εμβόλιο

Ο καθηγητής είπε στη συνέχεια ότι «ο πιο δυνατός μήνας για τον κορωνοϊό είναι ο Οκτώβριος. Από τα μέσα Οκτωβρίου η θερμοκρασία πέφτει, ο κόσμος επιστρέφει σε κλειστούς χώρους και ανεβαίνουν τα κρούσματα». Για το εμβόλιο, ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε ότι είναι «πιθανό να προταθούν ενισχυτικές δόσεις τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο, για να προλάβουμε τον Οκτώβριο. Όμως, κι αυτό είναι κάτι που δεν έχει ”κλειδώσει”».

Ερωτηθείς αν απομακρυνόμαστε από το σενάριο της χορήγησης ενός νέου εμβολίου για τον κορωνοϊό μια φορά το χρόνο, ο κ. Μαγιορκίνης απάντησε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει επικαιροποιημένο εμβόλιο όπως της γρίπης. Οι ενισχυτικές δόσεις του ιδίου εμβολίου έχουν αποδειχτεί αρκετά αποτελεσματικές. Μπορεί όμως και να βγει ένα τελείως διαφορετικό εμβόλιο». Καταλήγοντας, ο καθηγητής σημείωσε ότι η άρση μέτρων «δεν σχετίζεται με τον τουρισμό αλλά με τη θερμοκρασία», ευχήθηκε να μη χρειαστούν μέτρα από το φθινόπωρο και υποστήριξε πως το «τι θα γίνει από τον Οκτώβριο και πέρα θα φανεί από τις ΜΕΘ».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις