Αττάλεια – Ναός Αθηνάς: Σάλος στην Τουρκία για το… μπαρ

ΕΛΛΑΔΑ

Αττάλεια – Ναός Αθηνάς: Σάλος στην Τουρκία για το… μπαρ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Αττάλεια - Ναός Αθηνάς: Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην είσοδο του Ναού, τοποθετήθηκε μία συσκευή ακτίνων Χ και γραφεία υποδοχής πελατών.

05.05.2022 | 11:49

Άνοιξαν μπαρ στον Ναό της Αθηνάς ο οποίος χρονολογείται από το 150 μ.Χ στην Αττάλεια και χρησιμοποίησαν τα αρχαία ως είσοδο νυχτερινού μαγαζιού. Το θέμα έγινε γνωστό από την τουρκική εφημερίδα «Hurriyet» και προκάλεσε σάλο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην είσοδο του Ναού, τοποθετήθηκε μία συσκευή ακτίνων Χ και γραφεία υποδοχής πελατών.

Λόγω του έντονου φωτισμού, πολλοί τουρίστες έσπευσαν στο σημείο νομίζοντας ότι είναι μουσείο

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι της φύλαξης τους έδιωξαν, λέγοντας τους ότι είναι ιδιωτικός χώρος.

Εν τω μεταξύ, ο διευθυντής Πολιτισμού και Τουρισμού της Αττάλειας είπε ότι το θέμα εξετάζεται και πώς «δεν πρόκειται να δώσουμε άδεια και να επιτρέψουμε αυτή την εικόνα».

Είπε ακόμη, ότι «έγιναν και στο παρελθόν προσπάθειες από την ίδια επιχείρηση χωρίς αποτέλεσμα. Δόθηκε προειδοποίηση την ημέρα που άνοιξε η επιχείρηση, αλλά δυστυχώς, άνοιξαν ξανά την πόρτα το ίδιο το βράδυ».

https://twitter.com/dokuz8haber/status/1521894925075243009?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1521894925075243009%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cnn.gr%2Fkosmos%2Fstory%2F311057%2Fattaleia-metetrepsan-ton-nao-tis-athinas-se-mpar

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο σημείο εστάλη αρχαιολόγος και ενημερώθηκαν οι αστυνομικές αρχές.

Το μπαρ ονομάζεται «Απόλλων» και άνοιξε στις 2 Μαΐου, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εταιρεία, έστρωσε ένα κόκκινο χαλί μήκους 10 μ. στην είσοδο του Ναού για να μην δυσκολεύονται οι πελάτες τους να περπατήσουν στο χώμα.

Η είσοδος φωτίστηκε με έντονα χρώματα για να γίνεται αντιληπτός ο χώρος από τους πελάτες.

Εμπειρογνώμονες, που συμμετείχαν στις ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή της Αττάλειας, δήλωσαν στην εφημερίδα ότι είχαν προειδοποιήσει πολλές φορές τις αρμόδιες αρχές.

Εκ των υστέρων φαίνεται ότι δεν τους είχαν πάρει στα σοβαρά, με αποτέλεσμα να υπάρξουν καταστροφές.

Σύμφωνα με ειδικούς, ο φωτισμός και ο δυνατός θόρυβος έχουν αρνητική επίδραση στα αρχαία και η μετατροπή της πόρτας σε είσοδο μπαρ είναι καταστροφή για το Ναό.

«Μετέτρεψαν τα αρχαία ευρήματα που χιλιάδες χρόνια ιστορίας σε ένα περίπτερο» λέει εμπειρογνώμονας χωρίς να κατονομάζεται.

Exit mobile version