Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κυβέρνηση: Τρία σημαντικά γεγονότα τον Μάιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Τρία σημαντικά γεγονότα τον Μάιο

Κυβέρνηση: Το σχεδιο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση είναι σχεδόν έτοιμο και εντελώς ανεξάρτητο από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πολύ κρίσιμος είναι για την κυβέρνηση ο μήνας που μόλις ξεκίνησε, αφού εντός του Μαΐου θα υπάρξουν τρία πολύ σημαντικά γεγονότα για την εξέλιξη της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής, αλλά και των πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό. Η αρχή γίνεται με τις ανακοινώσεις, που θα κάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχεδιο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση είναι σχεδόν έτοιμο και εντελώς ανεξάρτητο από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επομένως, όταν οριστικοποιηθεί, θα είναι άμεσα εφαρμόσιμο. Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ανακοινωθούν στο τέλος του μήνα και ο πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές ότι, αν δεν υπάρξει μια «κοινή ευρωπαϊκή πολιτική» αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, τότε η χώρα μας θα κινηθεί μονομερώς ως προς την μείωση των επιχειρηματικών και οικιακών τιμολογίων.

Προς αυτήν την κατεύθυνση το οικονομικό επιτελείο αρχικά αναζητεί εθνικούς πόρους μέσω των οποίων θα χρηματοδοτηθούν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις, αφετέρου εξετάζει την επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή της κιλοβατώρας, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και μια πρόταση για επιβολή πλαφόν ακόμη και στην λιανική τιμή. Για τον μήνα Μάιο έτσι κι αλλιώς συνεχίζεται η επιδότηση στο ρεύμα, δηλαδή 72 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατόρες και 40 ευρώ για το φυσικό αέριο. Οι στόχοι της κυβέρνησης για τον Ιούνιο είναι να μπει πλαφόν στην χονδρική τιμή και να γίνει μια μεγάλη μείωση ή ακόμη και προσωρινή κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Πρόσθετα μέτρα

Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο έχει στην φαρέτρα του και μια ακόμη δέσμη παρεμβάσεων, όπως η παράταση έως το τέλος του 2022 του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, τον τουρισμό και τις μεταφορές. Εξετάζεται ακόμη η εφαρμογή της μείωσης του ΦΠΑ από το 13% στο 6% σε βασικά προϊόντα, όπως είναι το ψωμί, το γάλα, το κρέας και τα ζυμαρικά. Επιπλέον, στις συζητήσεις που γίνονται αναζητείται δημοσιονομικός χώρος, ώστε να επαναληφθεί και εντός του καλοκαιριού η καταβολή μιας ακόμη επιταγής ακρίβειας στο ύψος των 200 ευρώ, όπως έγινε και πριν τις γιορτές του Πάσχα. Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις ολοκληρώνονται με την συνέχιση της επιδότησης για το ντίζελ κίνησης κατά 0,15 λεπτά, αλλά και την εκ νέου έκδοση κάρτας καυσίμων ίσως στο μέσον του καλοκαιριού, αν η κρίση εξακολουθεί να έχει την ίδια ένταση.

Επίσκεψη στις ΗΠΑ

Επόμενος κρίσιμος σταθμός για τον πρωθυπουργό είναι η επίσκεψή του στις ΗΠΑ στα μέσα του μήνα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα μιλήσει σε μια κοινή συνεδρίαση του αμερικανικού Κογκρέσου και της Γερουσίας, ενώ μείζονος σημασίας θα είναι και η συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη χρονική συγκυρία τόσο σε γεωστρατηγικό επίπεδο, όσο και σε οικονομικό. Και αυτό γιατί ο πρωθυπουργός θα έχει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναφερθεί στην τουρκική προκλητικότητα και να αποσπάσει μια δήλωση έμπρακτης στήριξης της χώρας μας αν η τακτική αυτή από την Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, συνεχιστεί.

Αρκεί να θυμηθούμε πως το Κογκρέσο στο παρελθόν έχει λάβει σημαντικές αποφάσεις κατά των Τούρκων, όπως ήταν η απόρριψή τους από το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών F-35, ενώ έχει εκγρίνει και σειρά οικονομικών και όχι μόνο κυρώσεων. Και όλα αυτά την ίδια ώρα, που ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει δεχτεί ακόμη πρόσκληση από τον Τζο Μπάιντεν.

Το υγροποιημένο αέριο

Επιπλέον των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται τις ΗΠΑ σε μια χρονική συγκυρία, όπου η Ευρώπη επομένως και η χώρα μας αναμένεται να προμηθεύεται υγροποιημένο αέριο απο τις ΗΠΑ, ενώ δυο ακόμη οικονομικές παράμετροι είναι αυτή του τουρισμού (καθώς βρισκόμαστε στην αρχή της τουριστικής περιόδου και η Ελλάδα αναμένει εκατομμύρια Αμερικανούς τουρίστες), αλλά και το κομμάτι των επενδύσεων, αφού διεθνώς η χώρα μας βρίσκεται μόλις μια βαθμίδα στην παγκόσμια κλίμακα πριν την έγκρισή της ως χώρα πρόσφορη για επενδύσεις μικρού και μεγάλου βεληνεκούς.

Το συνέδριο της ΝΔ

Τρίτος κρίσιμος σταθμός για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι το συνέδριο της ΝΔ, όπου οι ομιλίες των συνέδρων θα αναδείξουν τα όποια προβλήματα παρατηρούνται στην διακυβέρνηση και ο πρωθυπουργός και αρχηγός της ΝΔ θα έχει την ευκαιρία να απαντήσει και να κάνει και έναν απολογισμό, αλλά και αυτοκριτική για την πορεία της χώρας και της κυβέρνησης την τελευταία τριετία. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει τα μηνύματα προς το εσωτερικό του κόμματός του, αλλά και έξω από αυτό για σταθερότητα στην χώρα και κυβέρνηση με επικεφαλής την ΝΔ, ενώ θα απαντήσει για μια ακόμη φορά στην σεναριολογία των εκλογών, αλλά και του ανασχηματισμού που κάποιοι επιμένουν να τροφοδοτούν. Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιασει και το σχέδιό του για τα επόμενα χρόνια, κυρίως σε επίπεδο οικονομίας και ανασυγκρότησης του κρατικού μηχανισμού.

Μήνας πλούσιος, λοιπόν, σε πολιτικές και οικονομικές κινήσεις, που ενδέχεται να αποτελέσουν και τον προπομπό όσων θα συμβούν στην χώρα μας τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις