Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Κάθε πότε αλλάζουμε σεντόνια: Τι λένε οι ειδικοί
PLUS

Κάθε πότε αλλάζουμε σεντόνια: Τι λένε οι ειδικοί

Κάθε πότε πρέπει να πλένεις τα σεντόνια, το πάπλωμα και τα μαξιλάρια σου

Δεν υπάρχει πιο χαλαρωτικό πράγμα από το να ξαπλώνεις σε καθαρά και μαλακά σεντόνια. Σε αυτό θα συμφωνήσεις καθώς δεν υπάρχει πιο ευχάριστη και ικανοποιητική αίσθηση από το να αφήνεσαι στο φρεσκοστρωμένο και καθαρό σου κρεβάτι, μετά το τέλος μιας δύσκολης και κουραστικής ημέρας. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι πρέπει να γνωρίζεις τον σωστό τρόπο να τα πλένεις για να μην σου γαργιάζουν και κυρίως να τα πλένεις σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να είναι πεντακάθαρα. Το να πλένουμε όχι μόνο τα σεντόνια μας, αλλά και τα μαξιλάρια μας είναι απολύτως αναγκαίο για την υγεία μας. Και φυσικά δεν ξεχνάμε και το πάπλωμα, το οποίο πολλοί δεν το καθαρίζουν τόσο συχνά όσο θα έπρεπε. Κάθε πότε λοιπόν πρέπει να πλένουμε τα σεντόνια, τα μαξιλάρια και το πάπλωμά μας; Οι ειδικοί μας δίνουν την απάντηση, όπως διαβάζουμε σε άρθρο του stylist.

Σεντόνια

Tα σεντόνια μας πρέπει να τα πλένουμε, σύμφωνα με τους ειδικούς, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και ιδανικά δύο φορές την εβδομάδα. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να τα πλένουμε στους 60°C στο πλυντήριο. Οι 60 βαθμοί είναι η αποτελεσματικότερη θερμοκρασία πλύσης για σεντόνια για να είναι εντελώς καθαρά.

Το πλύσιμο στους 60 βαθμούς είναι απαραίτητο για να απομακρυνθούν πλήρως η βρομιά και τα βακτηρίδια που αναπτύσσονται με την καθημερινή χρήση. Μετά την πλύση να τα στεγνώνεις στον ήλιο για να σκοτώνονται όλα τα μικρόβια και τα ακάρεα.

coffee on cup on bed
Μαξιλάρια

Μπορεί να αλλάζεις και να πλένεις τακτικά τις μαξιλαροθήκες σου, αλλά αν δεν πλένεις και τα μαξιλάρια σου μάλλον κάνεις μια… τρύπα στο νερό.  Τα ίδια τα μαξιλάρια πάνω στα οποία ακουμπάμε το κεφάλι μας και κοιμόμαστε κάθε βράδυ, συγκεντρώνουν σκόνη, νεκρά κύτταρα και ιδρώτα και, αδιαπραγμάτευτα, χρειάζονται πλύσιμο.  Όταν λέμε χρειάζονται πλύσιμο, εννοούμε τουλάχιστον κάθε 4-6 μήνες ώστε να μπορούμε να μιλάμε για μια καθαρή και υγιή επιφάνεια πάνω στην οποία ακουμπάμε καθημερινά το πρόσωπό μας.

Τα μαξιλάρια που δεν πλένονται συχνά μπορεί να γίνουν αιτία για ακμή στο πρόσωπό μας. Σύμφωνα με έρευνες το ένα τρίτο του βάρους του μαξιλαριού μας, ύστερα από δυο χρόνια συνεχόμενης χρήσης χωρίς να έχει πλυθεί, αποτελείται από νεκρό δέρμα και ακάρεα. Με άλλα λόγια αν για δυο χρόνια δεν έχεις πλύνει το μαξιλάρι σου θα έχεις καταφέρει να το μετατρέψεις σε μια εστία βρωμιάς με την οποία κοιμάσαι αγκαλιά και μάλιστα καθημερινά.

Γι’ αυτό και οι ειδικοί συνιστούν να αγοράζουμε μαξιλάρια που μπορούν να πλένονται εύκολα και να τα πλένουμε συχνά.

Πάπλωμα

Το πάπλωμα πρέπει κι αυτό να πλένεται συχνά στο καθαριστήριο. Λιγότερο συχνά από τα μαξιλάρια και συγκεκριμένα δύο φορές τον χρόνο.

Αν το πάπλωμά σου είναι μονό και μπαίνει στο πλυντήριο πρέπει να στεγνώσει πολύ καλά στον ήλιο πριν τοποθετηθεί πάλι πίσω στην ντουλάπα σου.

orange pillowcases
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις