Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσμα ηπατίτιδας στο Ηράκλειο: Διαψεύδουν οι γιατροί
ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσμα ηπατίτιδας στο Ηράκλειο: Διαψεύδουν οι γιατροί

Κρούσμα ηπατίτιδας στο Ηράκλειο: Δεν επιβεβαιώνεται το κρούσμα οξείας ηπατίτιδας σε βρέφος από τους γιατρούς

Διαψεύδουν οι γιατροί τις πληροφορίες ότι υπάρχει κρούσμα οξείας ηπατίτιδας σε νοσοκομείο της Κρήτης. Σύμφωνα με τους διοικητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, Γιώργο Χαλκιαδάκη και του Βενιζελείου Νοσοκομείου, Κωνσταντίνο Τερζάκη, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφεραν ότι δεν επιβεβαιώνεται κανένα ύποπτο κρούσμα οξείας ηπατίτιδας σε νοσοκομείο της Κρήτης. Η είδηση έγινε γνωστή από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ωστόσο την διέψευσε και η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Λένα Μπορμπουδάκη μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου.

Σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) καθηγητή Παιδιατρικής Θεοκλή Ζαούτη, ο Οργανισμός έχει ήδη ενημερώσει όλα τα νοσοκομεία και τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, καθώς επίσης τους Παιδιατρικούς Συλλόγους και τις Επιστημονικές Εταιρείες, ώστε να βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα και να δηλώσουν άμεσα ένα ενδεχόμενο κρούσμα οξείας ηπατίτιδας. Έχει δημιουργηθεί επίσης ένα δίκτυο επιδημιολογικής επιτήρησης σε όλα τα εργαστήρια, το οποίο επιτηρεί και καταγράφει τους ιούς, όπως είπε ο ίδιος στο CNN Greece.

Ο ίδιος ο κ. Ζαούτης, προσθέτει ότι οι γονείς δεν θα πρέπει να ανησυχούν υπερβολικά, ωστόσο καλό είναι να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αντιληφθούν άμεσα κάποια σημάδια στο παιδί τους, όπως: εμετό, διάρροια, πόνο στην κοιλιακή χώρα, απώλεια όρεξης, πόνο στις αρθρώσεις και στους μύες, σκούρα ούρα και κιτρίνισμα του δέρματος, ιδιαίτερα δε, κιτρίνισμα στο λευκό των ματιών. Να θυμίσουμε, ότι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν εντοπιστεί 114 περιστατικά, τα περισσότερα από τα οποία είναι μικρά παιδιά, κάτω των 5 ετών.

Από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον ένα παιδί έχασε τη ζωή του, ενώ ακόμη 17 υπέστησαν μεταμόσχευση ήπατος για να κρατηθούν στη ζωή. Επίσης, η Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) ανακοίνωσε τη Δευτέρα 25 Απριλίου, πως ένα στέλεχος αδενοϊού που ονομάζεται F41, μοιάζει να είναι η πιο πιθανή αιτία πρόκλησης της οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις