Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Viral: Ο αμερικανικός στρατός επέστρεψε γενέθλια τούρτα σε Ιταλίδα μετά από… 77 χρόνια!
ΚΟΣΜΟΣ

Viral: Ο αμερικανικός στρατός επέστρεψε γενέθλια τούρτα σε Ιταλίδα μετά από… 77 χρόνια!

Viral: Η αδικία αποκαταστάθηκε

Μία ηλικιωμένη Ιταλίδα έλαβε την γενέθλια τούρτα της από τον αμερικανικό στρατό, ακριβώς 77 χρόνια αφότου Αμερικανοί στρατιώτες που πολεμούσαν στο χωριό όπου κατοικούσε της την στέρησαν. Την ανακοίνωση της παράδοσης της τούρτας, την περασμένη Πέμπτη, στην Μέρι Μιόν, έκανε ο ίδιος ο στρατός των ΗΠΑ, στην επίσημη ιστοσελίδα του. Η τελετή έλαβε χώρα ενόψει των 90ων γενεθλίων της, στις 29 Απριλίου, και οργανώθηκε από ιταλούς αξιωματούχους, στο Giardini Salvi, ένα πάρκο στην καρδιά της Βιτσέντζα.

Μια κλεμμένη τούρτα

Στις 28 Απριλίου 1945, αμερικανικά στρατεύματα από την 88η Μεραρχία Πεζικού πολεμούσαν εναντίον Γερμανών στρατιωτών στη βορειοανατολική ιταλική πόλη. Η Μιόν ήταν μόλις έφηβη όταν η μάχη έφτασε στο χωριό της, το Σαν Πιέτρο. Καθώς Γερμανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κοντά στο αγρόκτημά της, κρύφτηκε με τη μητέρα της στη σοφίτα. Όταν ξύπνησε το επόμενο πρωί, οι Αμερικανοί στρατιώτες είχαν πάρει τη φρεσκοψημένη τούρτα γενεθλίων που είχε αφήσει η μητέρα της στο περβάζι του παραθύρου τους.

Τουλάχιστον 19 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια εκείνης της μάχης και αρκετά αμερικανικά τανκς καταστράφηκαν. Στη συνέχεια, κάτοικοι στη Βιτσέντζα δημιούργησαν δεσμούς με τον αμερικανικό στρατό, υποδεχόμενοι τους στρατιώτες με ψωμί και κρασί.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ»

Το στρατιωτικό προσωπικό συνεργάζεται με τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ για να αντλήσει παλιά βίντεο και εικόνες από τις μάχες που σημειώθηκαν στην πόλη. Το υλικό, το οποίο παρουσιάστηκε στην τελετή, καταγράφει επίσης τη φιλία μεταξύ του αμερικανικού στρατού και των κατοίκων της Βιτσέντζα μετά την επιβράδυνση των μαχών. «Αυτή η θερμή υποδοχή από τον λαό της Βιτσέντζα συνεχίζεται μέχρι σήμερα», διοικητής ο Γκόμλακ, διοικητής της φρουράς του αμερικανικού στρατού στην Ιταλία.

Μιλώντας για την αντίδραση της Μιόν στην κλοπή της τούρτας των 13ων γενεθλίων της, πρόσθεσε: «Η ευτυχία της μετατράπηκε σε απογοήτευση αργότερα, όταν οι εφευρετικοί Αμερικανοί στρατιώτες αποχώρησαν με την τούρτα γενεθλίων της». «Νιώθω υπέροχα που της δίνω την τούρτα», λέει ένας Αμερικανός στρατιώτης.

Η Μιόν σκούπισε τα δάκρυα από τα μάτια της καθώς εκατοντάδες θεατές, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών και Ιταλών στρατιωτών, βετεράνων, αστυνομικών και κατοίκων της περιοχής παρακολουθούσαν τη συναισθηματικά φορτισμένη κίνηση. «Αύριο, θα τη φάμε ως επιδόρπιο με όλη την οικογένειά μου να θυμάται αυτή την υπέροχη μέρα που δεν θα ξεχάσω ποτέ», είπε η Μιόν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις