Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Καθημερινότητα: Οδηγίες προς ναυτιλλομένους
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθημερινότητα: Οδηγίες προς ναυτιλλομένους

Καθημερινότητα: Πλέον θεσπίζονται αυστηρές εισοδηματικές προϋποθέσεις για την καταβολή διάφορων παροχών σε μακροχρόνια ανέργους.

1) Αλλαγές στο Ε9

 Προσπάθησα να μπω στο Ε9 να κάνω κάποια αλλαγή, αλλά δεν μπορώ, γιατί;

Στις «Διαθέσιμες ενέργειες» γράφει «Δεν υπάρχουν διαθέσιμες ενέργειες». Κλειστή είναι η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων Ε9. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, καθώς ξεκινά η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2022

  • Η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) έτους 2022 δεν θα είναι διαθέσιμη από την Πέμπτη 07 Απριλίου στις 11:00 π.μ. και μέχρι την ολοκλήρωση της έκδοσης – ανάρτησης των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ 2022 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2022.
  • Η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) 2023, δεν θα είναι διαθέσιμη την Πέμπτη 07 Απριλίου, μεταξύ 11:00 και 15:00.
  • Όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες του Περιουσιολογίου (όπως το Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, υποβολές δηλώσεων Ε9 ετών 2010-2021), θα είναι διαθέσιμες κανονικά, καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών.

2) Πότε θα βγει ο ΕΝΦΙΑ και πότε θα πρέπει να ξεκινήσω να τον πληρώνω; Αν δεν θα μπορέσω να τον πληρώσω, πόσες δόσεις μπορώ να τον κάνω;

Νωρίτερα από ποτέ αναμένεται να αναρτηθούν φέτος τα εκκαθαριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ θα κοινοποιηθούν στους φορολογούμενους -το αργότερο- μέχρι τα τέλη Απριλίου, ενώ η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί τον Μάιο. Να σημειωθεί ότι ο ΕΝΦΙΑ 2022 θα αποπληρωθεί σε 10 δόσεις, με την τελευταία να προσδιορίζεται τον Φεβρουάριο του 2023.

  • Με πάγια ρύθμιση έως 24 δόσεις Ν.4646/19
  • Έως 12 επιτόκιο 4,37
  • Και έως 24 επιτόκιο 5,87

3) Θα έχει διαφορά ο ΕΝΦΙΑ πέρυσι σε σχέση με φέτος;

Ο νέος φόρος θα υπολογιστεί με νέες κλίμακες και «κουρεμένους» συντελεστές φόρου για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμές ζώνης έως 4.000 ευρώ, ενώ καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος για τα φυσικά πρόσωπα και στη θέση του επιβάλλεται ένας ειδικός φόρος για ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ.

Με τις νέες διατάξεις, 8 στους 10 φορολογούμενους θα δουν νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ στα εκκαθαριστικά του φόρου, το 14% περίπου των φορολογουμένων δεν θα δει καμία μεταβολή στον ΕΝΦΙΑ, ενώ αύξηση θα προκύψει μόνο για το 6% των φορολογουμένων. Στην πλειονότητά τους είναι ιδιοκτήτες ακινήτων είτε σε περιοχές με μεγάλη αύξηση των τιμών ζώνης είτε σε περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού και των οποίων η φορολογία ήταν πολύ χαμηλή έως τώρα.

4) Ποια Εισοδηματικά κριτήρια για τις παροχές του ΟΑΕΔ θεσπίζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή;

Πλέον θεσπίζονται αυστηρές εισοδηματικές προϋποθέσεις για την καταβολή διάφορων παροχών σε μακροχρόνια ανέργους (πλην του επιδόματος ανεργίας) όπως είναι οι εξής: μοριοδοτήσεις, κοινωνικός τουρισμός, δωρεάν μετακίνηση, ελεύθερη είσοδος σε θεάματα και μουσεία. Σύμφωνα με το άρθρο 19 του νομοσχεδίου, για να καταστεί ο άνεργος δικαιούχος των βοηθημάτων πρέπει να ισχύσουν τα εξής: «Ετήσιο συνολικό, οικογενειακό εισόδημα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό ή τεκμαρτό, έως 14.000, εφόσον είναι άγαμος ή σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει.

Και έως 20.000 ευρώ για έγγαμο ή μέλος συμφώνου συμβίωσης, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο, ή έως 23.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο».

5) Ποιοι θα έχουν έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ;

Για να λάβει κάποιος την έκπτωση του 50% θα πρέπει να συντρέχουν οι εξής ακόλουθες συνθήκες:

α. Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Φέτος, 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ που θα λάβουμε και θα ξεκινήσουμε να πληρώνουμε από τον Μάιο του 2022 πρώτη δόση, έως και τον Φεβρουάριο του 2023 τελευταία δόση, συνολικά 10 δόσεις, θα ληφθεί υπόψη το εισόδημα της τελευταίας φορολογικής δήλωσης που καταθέσαμε το 2021.

β. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας,

  • δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο,
  • των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια, με ένα εξαρτώμενο τέκνο
  • και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο ,τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια, με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

6) Πότε χορηγείται η πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ;

Απαλλαγή πλήρης από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω. Η πλήρης απαλλαγή χορηγείται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

 

7) Φορολογικές δηλώσεις 2022

Σε λειτουργία βρίσκεται η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και πρέπει μέχρι τις 30 Ιουνίου να υποβάλουν ηλεκτρονικά τα έντυπα των δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2021. Φέτος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εισήγαγε τέσσερις καινοτομίες με σκοπό να διευκολύνει ακόμα περισσότερο τους πολίτες στην υποβολή των δηλώσεων.

  • Για πρώτη φορά, οι πολίτες μπορούν να βλέπουν σε έναν συγκεντρωτικό πίνακα και ξεχωριστά για τον κάθε σύζυγο/μέλος συμφώνου συμβίωσης τα βασικά στοιχεία που έχουν ληφθεί από φορείς τόσο για εισοδήματα (τρέχουσες και αναδρομικές αποδοχές, αγροτικές επιδοτήσεις – ενισχύσεις, μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα κ.λπ.) όσο και για δαπάνες (δίδακτρα, δάνεια, δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής κ.ά.).
  • Οι φορολογούμενοι οφείλουν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ΑΑΔΕ πριν την υποβολή της δήλωσης. Σε όσες περιπτώσεις δεν έχει ήδη γίνει επικαιροποίηση μέχρι την 1η/9/2021, παρέχεται η δυνατότητα αυτή και κατά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μέσω συνδέσμου που οδηγεί στο Μητρώο και Επικοινωνία της ψηφιακής πύλης myAADE.
  • Για πρώτη φορά συμπληρώνονται σε διακριτούς κωδικούς τόσο τα κοινά τέκνα όσο και τα τέκνα κάθε συζύγου ή μέλους συμφώνου συμβίωσης που δεν έχουν αποκτηθεί από κοινού (μη κοινά τέκνα). Στην τελευταία αυτή περίπτωση και όταν οι γονείς δεν υποβάλλουν από κοινού δήλωση, συμπληρώνεται και ο ΑΦΜ του άλλου γονέα. Επίσης, εκτός από τον ΑΜΚΑ, συμπληρώνεται υποχρεωτικά και ο ΑΦΜ των τέκνων, εφόσον έχει αποκτηθεί.
  • Διευκολύνεται άμεσα η επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος των μισθωμένων φοιτητικών κατοικιών. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκαν νέα πεδία στις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, στα οποία συμπληρώνεται ο αριθμός παροχής ρεύματος της μισθωμένης κατοικίας φοιτητή, ο οποίος δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση, αλλά συμπεριλαμβάνεται ως εξαρτώμενο μέλος στη δήλωση των γονέων του.

8) Πώς μπορώ να υποβάλω τη φορολογική μου δήλωση;

Οι δηλώσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά. Εξαιρούνται οι δηλώσεις των αποβιωσάντων και των ανήλικων τέκνων με υποχρέωση υποβολής Ε3, οι οποίες υποβάλλονται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ.

 

9) Δημοσιεύθηκε η απόφαση 45053 ΕΞ 2022 σχετικά με την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τη στήριξη εκμεταλλευτών και οδηγών ταξί.

Άρθρο 5

Διαδικασία υποβολής αίτησης

  1. Η αίτηση για τη χορήγηση της αποζημίωσης υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέχρι και 15η Απριλίου 2022, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport», η οποία αποτελεί εφαρμογή του Ο.Π.Σ. TAXISnet της ΑΑΔΕ (https://www.aade.gr/mybusinesssupport).
  2. Η αίτηση περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τον έλεγχο της πλήρωσης των προϋποθέσεων της παρούσας και επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986, με την οποία δηλώνεται ότι πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις των άρθρων 2 και 3 της παρούσας..

Άρθρο 2

Δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού

Δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού της παρ. 1 του άρθρου 1 είναι οι επιχειρήσεις με κύριους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 49.32 «Εκμετάλλευση ταξί» και 52.21.29.01«Υπηρεσίες οδηγού ταξί (μη εκμεταλλευτή)», όπως αυτοί ισχύουν κατά τη 17η Μαρτίου 2022

Άρθρο 3

Προϋποθέσεις αποζημίωσης ειδικού σκοπού

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού καταβάλλεται στους δικαιούχους του άρθρου 2 εφόσον πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) έχουν υποβάλει μέχρι και την προηγούμενη ημέρα από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης, όλες τις δηλώσεις ΦΠΑ για την περίοδο από 1η Ιανουαρίου 2021 μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022, εφόσον υποχρεούνται,

β) έχουν υποβάλει, μέχρι και την προηγούμενη ημέρα από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης, δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020, με ποσό ακαθαρίστων εσόδων (κωδ. 047 της δήλωσης Ε3) μεγαλύτερο του μηδενός.

Για τις επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών στο διάστημα από την 1η Οκτωβρίου έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 δεν απαιτείται τα ακαθάριστα έσοδά τους να είναι μεγαλύτερα του μηδενός. Για τις επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών από την 1η Ιανουαρίου 2021 και έπειτα δεν ελέγχεται η προϋπόθεση της παρούσας περίπτωσης για την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικoύ έτους 2020.

γ) δεν έχουν τεθεί σε αδράνεια από την 1η Σεπτεμβρίου 2021 και μέχρι και την ημερομηνία ελέγχου πληρωμής, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) καθ’ όλη την περίοδο αυτή,

δ) δεν έχει ανασταλεί, μέχρι και την ημερομηνία ελέγχου πληρωμής ισχύος της παρούσας, η χρήση του ΑΦΜ τους για τη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών σύμφωνα με την υπό στοιχεία ΓΓΔΕ ΠΟΛ.1200/2015 (Β΄ 2001) απόφαση (εξαφανισμένος έμπορος), όπως αυτό προκύπτει από το φορολογικό μητρώο της ΑΑΔΕ.

 10) Δημοσιεύθηκαν οι νέες αποφάσεις για την επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας

«1. Η επιδότηση παρέχεται για την κατανάλωση των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου του έτους 2022.».

«Για τον μήνα Απρίλιο του έτους 2022, η μοναδιαία επιδότηση για το πρώτο διάστημα κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας του πρώτου εδαφίου ορίζεται στο ποσό των διακοσίων εβδομήντα (270) ευρώ (€) ανά Μεγαβατώρα (MWh) επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και για το δεύτερο διάστημα κατανάλωσης του πρώτου εδαφίου ορίζεται στο ποσό των διακοσίων δέκα (210) ευρώ (€) ανά Μεγαβατώρα (MWh) επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.».

«Για τον μήνα Ιανουάριο, η μοναδιαία επιδότηση του πρώτου εδαφίου ορίζεται στο ποσό των εκατό ογδόντα (180) ευρώ ανά Μεγαβατώρα επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (ΜWh), για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο στο ποσό των εκατό εβδομήντα (170) ευρώ ανά Μεγαβατώρα επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (ΜWh) και για τον μήνα Απρίλιο στο ποσό των διακοσίων ενενήντα (290) ευρώ ανά Μεγαβατώρα επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (ΜWh).

Με τη δεύτερη απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/32753/1242/2022 τροποποιείται η ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/12477/435/2022 «Χορήγηση επιδότησης, από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, της τιμολογητέας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των μη οικιακών καταναλωτών» ως εξής:

«1. Η επιδότηση παρέχεται για την κατανάλωση των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου του έτους 2022.».

για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο στο ποσό των εξήντα πέντε (65) ευρώ (€) ανά Μεγαβατώρα (ΜWh) επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, ανεξαρτήτως ορίου κατανάλωσης και για τον μήνα Απρίλιο στο ποσό των εκατόν τριάντα (130) ευρώ (€) ανά Μεγαβατώρα (ΜWh) επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, ανεξαρτήτως ορίου κατανάλωσης.».

10) Τι δικαιούμαι σε φυσικό αέριο και ρεύμα;

Διπλάσια θα είναι η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου νοικοκυριών και επιχειρήσεων για τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο, δηλαδή θα διαμορφωθεί τον Απρίλιο σε 40 ευρώ ανά θερμική MWh, από 20 ευρώ.

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι της επιδότησης είναι όλοι οι οικιακοί καταναλωτές, που ανέρχονται σε 540.000, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και όλοι οι εμπορικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές, ανεξαρτήτως μεγέθους, κύκλου εργασιών και αριθμού εργαζομένων, εκτός από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, όπως σημειώνει το ΥΠΕΝ, συνεχίζεται και τον Απρίλιο η έκπτωση που προσφέρει η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία θα διαμορφωθεί σε:

  • 30 ευρώ ανά θερμική MWh για τους οικιακούς καταναλωτές και σε
  • ευρώ ανά θερμική MWh για τη βιομηχανία και τα νοσοκομεία που προμηθεύονται φυσικό αέριο από την επιχείρηση.

Υπενθυμίζεται ότι αυξημένες είναι και οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος για τον Απρίλιο, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις. Στα οικιακά τιμολόγια η επιδότηση είναι:

  • 27 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 150 kWh του μήνα και
  • 21 λεπτά ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση από 151 έως 300 kWh .

Έτσι η μηνιαία ενίσχυση για μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300 KWh/μήνα αυξάνεται κατά 80% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο από 40 ευρώ σε 72 ευρώ. Επίσης προβλέπεται διπλάσια επιδότηση (130 ευρώ/MWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση) στις επιχειρήσεις, καθώς και αυξημένη ενίσχυση (230 ευρώ/MWh) για μικρές επιχειρήσεις και αρτοποιεία.

12) Τι ισχύει με τα ενοίκια;

Από 1/1/22 μέχρι και 31/12/22 το ανώτατο όριο θα είναι έως 3%, έτσι ώστε να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις από υπέρογκες αυξήσεις ενοικίων σε μία εποχή που ο πληθωρισμός αυξάνει. Δεδομένου ότι ο πληθωρισμός είναι κατά βάση εισαγόμενος και δεν απηχεί ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά εξωγενή επηρεασμό των τιμών, κυρίως λόγω του πολέμου, αλλά και της εφοδιαστικής αλυσίδας και της κρίσης που συνεπάγεται, και με το δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις πια ήδη υφίστανται αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος και γενικά στο κόστος λειτουργίας τους, θεωρούμε ότι πρέπει να βοηθήσουμε αυτή τη στιγμή την αγορά να παραμείνει όρθια.

 

13) Τι θα πάρουν οι κτηνοτρόφοι;

Το ρυθμιστικό πλαίσιο για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων έγινε μέσω τροπολογίας προκειμένου τα ποσά να είναι αφορολόγητα, ακατάσχετα και ανεκχώρητα. Την χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης σε κτηνοτρόφους προκειμένου να αντιμετωπιστεί το επιπρόσθετο κόστος στις ζωοτροφές λόγω του πολέμου στην Ουκρανία προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς παρουσιάζοντας την ρύθμιση στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι το συνολικό ποσό της επιδότησης θα ξεπεράσει τα 45 εκατ. ευρώ, αντί των 30 εκατ. ευρώ που αρχικά είχαν προϋπολογιστεί.

14) Τι ισχύει με το επίδομα βενζίνης;

Χορηγείται κατά τον μήνα Απρίλιο επιδότηση καυσίμων (αμόλυβδης και πετρελαίου κίνησης) που καλύπτει το αυξημένο κόστος των καταναλώσεων τριών μηνών (Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου) για φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Επιλέξιμα είναι φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.
  • Η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας (στα πρότυπα του freedom pass) η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης, ενώ για τους συμπολίτες μας που δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone, το ποσό θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.
  • Για να δοθεί η ενίσχυση το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακρoχρόνιας μίσθωσης.
  • Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία και να είναι ασφαλισμένο.
  • Η επιδότηση (για αυτοκίνητο) αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και ισούται με 22 λεπτά το λίτρο. Συνεπώς η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 40 ευρώ.
  • Ειδικά για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 50 ευρώ (επιδότηση 28 λεπτά το λίτρο).
  • Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ σε ηπειρωτική και 35 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.

Τον Απρίλιο του 2022 θα δοθούν γενικά:

  • 200 ευρώ σε 1,4 εκατ. ελληνικά νοικοκυριά μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, τα οποία αφορούν σε χαμηλοσυνταξιούχους και άλλες κατηγορίες.
  • 200 ευρώ στα ταξί. Μέσω της πλατφόρμας mybusiness της ΑΑΔΕ θα υποβάλλονται οι δηλώσεις, ενώ οι πληρωμές αναμένονται περί τα μέσα Απριλίου.
  • Η κάρτα για τα καύσιμα, η οποία θα ενεργοποιηθεί μέχρι τα μέσα Απριλίου. Επίσης, θα δοθούν 5 ευρώ επιπλέον σε όσους χρησιμοποιήσουν την κάρτα αντί για IBAN.
  • Επιδότηση για το πετρέλαιο νωρίτερα. Η μείωση της τιμής θα έχει φανεί μέχρι Τρίτη-Τετάρτη και ισχύει ανδρομικότητα αν αλλάξει κάτι στην τιμολόγηση.
  • Επιδότηση για το ρεύμα σε 4,2 εκατ. φυσικά πρόσωπα και σε 1,2 εκατ. επιχειρήσεις για τον Απρίλιο. Για τους φοιτητές, είπε ότι θα υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις τους για να επιδοτηθούν αναδρομικά από τις αρχές του έτους.
  • Επιδότηση στους κτηνοτρόφους. Σύμφωνα με τη σχετική νομοθετική διάταξη και την ΚΥΑ θα πληρωθούν το 2% του τζίρου του 2021 που αντιστοιχεί σε 47 εκατ. , μέχρι τις 15 Απριλίου. Τόνισε, επίσης, ότι και για φέτος αναστέλλεται το τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες.
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις