Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ / Πάσχα ομογενών 2022: Οι Έλληνες τίμησαν τα έθιμα και βίωσαν το θείο δράμα
ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Πάσχα ομογενών 2022: Οι Έλληνες τίμησαν τα έθιμα και βίωσαν το θείο δράμα

Πάσχα ομογενών 2022: Το βιώσαμε με πολλή κατάνυξη, με ευλάβεια, με πολύ σεβασμό

Σε κάθε γωνιά της γης, από την Αργεντινή μέχρι το Κογκό, οι Έλληνες ομογενείς βίωσαν το Θείο Δράμα με την περιφορά του επιταφίου τηρώντας τις παραδόσεις της ορθοδοξίας.
Τα εγκώμια του Επιταφίου ψάλλονται από τους ιερείς και τους ψάλτες της ομογένειας, καθώς ο επιτάφιος λιτανεύεται στους δρόμους του Μπουένος Άιρες. Οι ομογενείς στη μακρινή Αργεντινή βιώνουν και εκείνοι το Θείο Πάθος παρά το γεγονός ότι βρίσκονται χιλιάδες μίλια μακριά από την πατρίδα.

«Το βιώσαμε με πολλή κατάνυξη, με ευλάβεια, με πολύ σεβασμό, ήτανε πολύ όμορφα χτες. Προσπαθούμε να ακολουθήσουμε τα έθιμα και τις παραδόσεις, το κάνουμε με πολλή αγάπη στις κοινότητες. Ήταν παιδάκια, ήταν ηλικιωμένοι, ήταν Φιλέλληνες. Εδώ στο Μπουένος Άιρες η περιφορά του επιταφίου έγινε στον Καθρεδικό Ναό η “Κοίμησις της Θεοτόκου”». Μεταξύ των πιστών και πολλοί Αργεντίνοι που έχουν ασπαστεί την Ορθοδοξία και για αυτόν τον λόγο οι ιερείς ψάλλουν και στα ισπανικά. «Θα κάνουμε Ανάσταση, θα πάμε στην εκκλησία πρώτα στις 23.00, μετά έξω στην αυλή της εκκλησίας ο Μητροπολίτης του Μπουένος Άιρες θα μιλήσει, με τις λαμπάδες μας, με πολλή συγκίνηση».

Περιφορά στο Μόναχο

Βρακοφόροι παιδιά Κρητών μεταναστών στη Γερμανία μεταφέρουν στους ώμους τους τον Επιτάφιο. Δίπλα τους νεαρά κορίτσια επίσης με παραδοσιακές στολές ραίνουν τον επιτάφιο με λουλούδια. Στην πόλη με τη σημαντική παρουσία Ελλήνων ομογενών, ιερείς και πιστοί πραγματοποίησαν την περιφορά του Επιταφίου αναμένοντας την Ανάσταση του Θεανθρώπου.

Το Θείο Πάθος στο Κονγκό

Στην πόλη Γκόμα του Κονγκό, οι λιγοστοί ορθόδοξοι Χριστιανοί πραγματοποιούν την περιφορά του Επιταφίου μέσα στη μικρή, σχεδόν αυτοσχέδια εκκλησία. Τα εγκώμια και οι ψαλμοί έχουν μεταφραστεί στη γλώσσα της αφρικανικής χώρας ώστε οι πιστοί να μπορούν να προσεύχονται και να ψάλλουν μαζί με τους ιερείς. Στην αφρικανική χώρα, που σπαράσσεται εδώ και χρόνια από διαμάχες και κάθε λογής συγκρούσεις, τόσο το Θείο Δράμα όσο και η Ανάσταση παίρνουν ακόμα μεγαλύτερο νόημα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις