Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Γ Παγκόσμιος Πόλεμος: Θα κάνω τα πάντα για να αποτρέψω μια κλιμάκωση, λέει ο Σολτς
ΚΟΣΜΟΣ

Γ Παγκόσμιος Πόλεμος: Θα κάνω τα πάντα για να αποτρέψω μια κλιμάκωση, λέει ο Σολτς

Γ Παγκόσμιος Πόλεμος: «Δεν πρέπει να υπάρξει πυρηνικός πόλεμος. Οι συνέπειες ενός λάθους θα ήταν δραματικές»

«Θα κάνω τα πάντα για να αποτρέψω μια κλιμάκωση που θα οδηγούσε σε έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν πρέπει να υπάρξει πυρηνικός πόλεμος», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Η ειρήνη στην Ουκρανία είναι εφικτή μόνο εάν αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα, δήλωσε σε συνέντευξη στο περιοδικό Der Spiegel. «Πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, πρέπει τα ρωσικά στρατεύματα να αποσυρθούν», επανέλαβε, ενώ ξεκαθάρισε ότι μια ειρηνευτική συμφωνία, προκειμένου να είναι αποδεκτή, θα πρέπει να διασφαλίζει το δικαίωμα της Ουκρανίας στην άμυνα. «Θα τους εξοπλίσουμε κατά τρόπο ώστε να είναι εγγυημένη η ασφάλειά τους. Είμαστε διαθέσιμοι ως εγγυητές. Δεν θα υπάρξει μια υπαγορευμένη ειρήνη, όπως την είχε εδώ και καιρό στο μυαλό του ο Βλαντίμιρ Πούτιν», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την κριτική που δέχεται για την απροθυμία του να παραδώσει βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία, ο Όλαφ Σολτς υπενθύμισε ότι η Γερμανία – όπως και δεκάδες σύμμαχοι – έχει ήδη παραδώσει αντιαρματικά και αντιαεροπορικά όπλα, πυρομαχικά, οχήματα και πολύ υλικό από τα αποθέματα των ενόπλων δυνάμεων. Πρόκειται, εξήγησε, για οπλισμό που βοήθησε άμεσα την Ουκρανία στον αμυντικό αγώνα της. Για τον Όλαφ Σολτς, βασικό ζητούμενο σε αυτή τη σύρραξη είναι το ΝΑΤΟ να μην εξελιχθεί σε εμπόλεμο μέρος: «Θα κάνω τα πάντα για να αποτρέψω μια κλιμάκωση η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Δεν πρέπει να υπάρξει πυρηνικός πόλεμος», τόνισε.

«Οι συνέπειες ενός λάθους θα ήταν δραματικές»

«Το βιβλίο ξαναγράφεται καθημερινά, κάποια μαθήματα θα έρθουν αύριο ή μεθαύριο. Το σημαντικότερο είναι να σκεφτόμαστε προσεκτικά κάθε βήμα μας και να συντονιζόμαστε μεταξύ μας. Κορυφαία προτεραιότητά μου είναι η αποφυγή μιας κλιμάκωσης προς το ΝΑΤΟ», δήλωσε. «Οι συνέπειες ενός λάθους θα ήταν δραματικές», τόνισε. Επισήμανε πάντως ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι ηγέτες έχουν προειδοποιήσει τον Ρώσο πρόεδρο να μη χρησιμοποιήσει βιολογικά και χημικά όπλα, ενώ, αναφερόμενος στο πρόγραμμα εξοπλισμού της χώρας του, διαβεβαίωσε ότι κανείς δεν έχει λόγο να φοβάται μια στρατιωτικά ισχυρότερη Γερμανία.

Ερωτώμενος εάν από τη μέχρι τώρα επικοινωνία του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν έχει οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι η χρήση πυρηνικών όπλων δεν αποκλείεται, ο Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει δραματικές δυσκολίες, καθώς οι κυρώσεις προκαλούν τεράστια ζημιά στη ρωσική οικονομία, ενώ «η αλυσίδα από στρατιωτικές ήττες δεν μπορεί να ωραιοποιηθεί από την κυβερνητική προπαγάνδα».

Μια ψυχρή ειρήνη, η οποία δεν θα επισφραγιστεί από ειρήνη με συμφωνία, δεν θα απαλλάξει τη Ρωσία από τις κυρώσεις, προειδοποίησε ο Γερμανός καγκελάριος και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν «βρίσκεται υπό τρομερή πίεση». «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε τα τρομερά δεινά που προκαλεί η Ρωσία στην Ουκρανία, χωρίς να προκαλέσουμε μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση η οποία θα συνεπάγεται ανυπολόγιστα δεινά για ολόκληρη την ήπειρο ή τον κόσμο», ανέφερε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις