Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Γαλλικές εκλογές 2022 – δημοσκοπήσεις: Μπροστά ο Μακρόν, παραμένει η ανησυχία
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλικές εκλογές 2022 – δημοσκοπήσεις: Μπροστά ο Μακρόν, παραμένει η ανησυχία

Γαλλικές εκλογές 2022 - δημοσκοπήσεις: Ανήμερα της Κυριακής του ορθόδοξου Πάσχα εκατομμύρια Γάλλοι θα προσέλθουν στις κάλπες.

Ανήμερα της Κυριακής του ορθόδοξου Πάσχα εκατομμύρια Γάλλοι θα προσέλθουν στις κάλπες για τον κρίσιμο β‘ γύρο των προεδρικών εκλογών. Η αναμέτρηση Μακρόν-Λεπέν προοιωνίζεται σκληρή. Ο Εμανουέλ Μακρόν, υποψήφιος για την επανεκλογή του στην προεδρία της Γαλλίας την Κυριακή, αναγνώρισε σήμερα ότι δεν μπόρεσε να κατευνάσει εν μέρει τουλάχιστον την οργή στη χώρα και ότι η ακροδεξιά αντίπαλός του, η Μαρίν Λεπέν, προσπαθεί να καρπωθεί μέρος αυτής της οργής στην προεκλογική εκστρατεία της.

«Και ιδού. Σημειώνει κάποια πρόοδο (…), καταφέρνει να την εκμεταλλεύεται», δήλωσε ο Μακρόν στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter. Ο Μακρόν έχει διατηρήσει και πιθανόν αυξήσει οριακά το προβάδισμά του έναντι της Λεπέν ύστερα από την τηλεοπτική αναμέτρηση, στην οποία εκτιμάται ότι επικράτησε, σύμφωνα με χθεσινές δημοσκοπήσεις. «Παλεύω πρώτα να έχω την εμπιστοσύνη των συμπατριωτών μας την Κυριακή. Μετά θα υπάρξουν βουλευτικές εκλογές, και υπό το φως αυτών των βουλευτικών εκλογών, θα υπάρχει Πρωθυπουργός που θα επιλέξει… ή Πρωθυπουργός» είπε επίσης.

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για Μακρόν-Λεπέν

Ο Μακρόν υποσχέθηκε αυξήσεις «γύρω στο 10%» στους μισθούς των εκπαιδευτικών το 2023, αν επανεκλεγεί. Στην ίδια συνέντευξη τάχθηκε κατά ενός δημοψηφίσματος για σύνταξη στα 65 έτη. Υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο debate η αντίπαλός του, ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν υποσχέθηκε – αν εκλεγεί – σύνταξη στα 60 ή 22 έτη.

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις ο Εμανουέλ Μακρόν προηγείται της Λεπέν καθαρά. Σε νέα μέτρηση της κοινής γνώμης, που διεξήχθη από την Odoxa για το L’Obs και δημοσιεύτηκε την Μ. Πέμπτη, ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει το 53% των ερωτηθέντων στην πρόθεση ψήφου, έναντι 47% της Μαρίν Λεπέν. Ωστόσο, δεδομένου του περιθωρίου στατιστικού λάθους (+/- 2,5%), είναι σαφές ότι ο δεύτερος γύρος προοιωνίζεται αμφίρροπος, υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Μακρόν: Τίποτα δεν έχει κριθεί!

Ο Μακρόν επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση, εξ ου και διεμήνυσε και την Μ. Πέμπτη: «Για μένα τίποτα δεν έχει κριθεί. Καλώ όλους όσοι με στηρίζουν να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους Γάλλους». Ο Μακρόν επισκέφθηκε το Σεν-Ντενί, μια περιοχή όπου ο αριστερός υποψήφιος Ζαν Λικ Μελανσόν έλαβε περί το 60% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο Μακρόν, επισκεπτόμενος εξάλλου αθλητικό κέντρο της περιοχής, ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση αθλητή της πυγμαχίας, φόρεσε γάντια του μποξ και αντάλλαξε κάποια χτυπήματα μαζί του.Την ίδια ώρα, οι επικεφαλής των κυβερνήσεων Γερμανίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας παρεμβαίνουν εμμέσως στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής στη Γαλλία. Όλαφ Σολτς, Πέδρο Σάντσεθ και Αντόνιο Κόστα καλούν εμμέσως τους Γάλλους να ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν και όχι τη Μαρίν Λεπέν στο δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, με άρθρο τους που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα «Le Monde».

«Η επιλογή με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο γαλλικός λαός είναι κρίσιμη για τη Γαλλία και για καθέναν από εμάς στην Ευρώπη. Είναι η επιλογή ανάμεσα σ’ έναν δημοκράτη υποψήφιο, που πιστεύει ότι η Γαλλία είναι πιο ισχυρή μέσα σε μια ισχυρή και αυτόνομη Ευρωπαϊκή Ένωση, και μία υποψήφια της άκρας δεξιάς, η οποία τάσσεται ανοικτά στο πλευρό αυτών που επιτίθενται στην ελευθερία μας και στη δημοκρατία μας» γράφουν, χωρίς να τους κατονομάσουν.

https://twitter.com/BFMTV/status/1517154152480006144?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1517154152480006144%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Fquery%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2FBFMTV2Fstatus2F1517154152480006144widget%3DTweet

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις