Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Σόδα και απώλεια βάρους: Μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε κιλά;
PLUS

Σόδα και απώλεια βάρους: Μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε κιλά;

Σόδα και απώλεια βάρους: Πώς επηρεάζει την αθλητική σας απόδοση

Η μαγειρική σόδα, το «πολυεργαλείο» στην κουζίνα, την καθαριότητα του σπιτιού και την ομορφιά σας, γνωστή και ως διττανθρακικό νάτριο, είναι ένα κοινό οικιακό συστατικό που χρησιμοποιείται συχνά στο ψήσιμο. Ωστόσο, θεωρείται, επίσης, ότι προάγει την απώλεια βάρους. Αυτό συμβαίνει επειδή η μαγειρική σόδα μπορεί να λειτουργήσει ως αντιόξινο. Σύμφωνα με το LiveStrong, αυτό σημαίνει ότι η μαγειρική σόδα εξουδετερώνει τα οξέα στο στομάχι σας, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην καταπράυνση της δυσπεψίας. Όταν η μαγειρική σόδα αντιδρά με το οξύ του στομάχου, απελευθερώνει νερό και διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει αέρια από το γαστρεντερικό και να οδηγήσει σε ρέψιμο.

Αν και αυτό μπορεί σίγουρα να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε το στομάχι σας, πιστεύεται, επίσης, ότι βοηθά το σώμα σας να διασπάσει το λίπος, αναφέρει το healthdigest.com. Ωστόσο, αυτή η θεωρία έχει απορριφθεί. Όπως αποδεικνύεται, η μαγειρική σόδα δεν έχει άμεση επίδραση στο σωματικό λίπος. Επομένως, η κατανάλωση ή η κατάποσή της δεν μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Για να χάσετε βάρος, μπορεί να χρειαστεί να κάψετε περισσότερες θερμίδες από όσες τρώτε και η μαγειρική σόδα δεν έχει άμεσο αντίκτυπο σε αυτό.

woman stretching sitting on bed inside bedroom
Η μαγειρική σόδα μπορεί να επηρεάσει την αθλητική απόδοση

Αν και η μαγειρική σόδα δεν θα σας κάνει να χάσετε βάρος, μπορεί, ωστόσο, να έχει αντίκτυπο στην αθλητική σας απόδοση. Σύμφωνα με το Women’s Health, έρευνα έχει δείξει ότι η κατανάλωση μαγειρικής σόδας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της προπόνησής σας στο γυμναστήριο. Μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Applied Physiology διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν μαγειρική σόδα μια ώρα πριν από την προπόνηση είχαν λιγότερη μυϊκή κόπωση και μπορούσαν να ασκηθούν για πολύ περισσότερο. Επίσης, μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE διαπίστωσε ότι η μαγειρική σόδα βελτίωσε τον χρόνο ποδηλασίας των συμμετεχόντων μέχρι την εξάντληση.

«Το όξινο ανθρακικό νάτριο μπορεί να ωφελήσει την αντοχή κάνοντας το αίμα ελαφρώς πιο αλκαλικό (δηλαδή λιγότερο όξινο)», είπε στο Women’s Health η Δρ. Rachele Pojednic, επίκουρη καθηγήτρια διατροφής στο Simmons College. «Το να έχουμε λιγότερο οξύ στον εργαζόμενο μυ θα καθυστερούσε στην πραγματικότητα την έναρξη της μυϊκής κόπωσης».

Αυτό σημαίνει ότι η μαγειρική σόδα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της αντοχής σας, επιτρέποντάς σας να ασκηθείτε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν οι επιπτώσεις της μαγειρικής σόδας στην αθλητική απόδοση.

silver fork and knife on plate
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις