Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Γαλλικές εκλογές 2022 – ντιμπέιτ: Στην τελική ευθεία για την αναμέτρηση των υποψηφίων
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλικές εκλογές 2022 – ντιμπέιτ: Στην τελική ευθεία για την αναμέτρηση των υποψηφίων

Γαλλικές εκλογές 2022 - ντιμπέιτ: Ο Μακρόν διατηρεί συμπαγές προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, αλλά οι πολιτικοί του σύμμαχοι προειδοποιούν.

Η ώρα της κρίσης πλησιάζει και ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν ετοιμάζονται πυρετωδώς για το καθοριστικό αποψινό ντιμπέιτ με το βλέμμα στραμμένο στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους μόλις τέσσερα 24ωρα πριν τον β΄γύρο των γαλλικών εκλογών που θα κρίνει ποιος θα είναι ο ένοικος του Ελυζέ την επόμενη πενταετία. Ο Μακρόν διατηρεί συμπαγές προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, αλλά οι πολιτικοί του σύμμαχοι προειδοποιούν κατά του εφησυχασμού ενόψει της τηλεμαχίας, που θα παρακολουθήσουν εκατομμύρια Γάλλοι ψηφοφόροι στις 21:00 τοπική ώρα.

Ορισμένες σφυγμομετρήσεις δίνουν προβάδισμα έως και 12 ποσοστιαίων μονάδων στον Μακρόν, που έχει και τη στήριξη πολιτικών, προέδρων και πρωθυπουργών, ενώ ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων του Politico τον εμφανίζει να επικρατεί με 54% έναντι 46% της ακροδεξιάς αντιπάλου του, μια ψαλίδα πολύ μικρότερη σε σχέση με το 2017, όταν επικράτησε με το συντριπτικό 66% κι έγινε ο νεότερος Γάλλος πρόεδρος στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Αλλά οι αναποφάσιστοι και η αποχή μπορεί να επηρεάσουν την έκβαση της μάχης.

Η Λεπέν ετοιμάζεται να περάσει στην αντεπίθεση στο ντιμπέιτ

Η ακροδεξιά υποψήφια έκανε ένα διάλειμμα στις προεκλογικές της εμφανίσεις για να προετοιμαστεί για την τηλεμαχία των δύο προεδρικών υποψηφίων– παράδοση στη γαλλική πολιτική σκηνή από το 1974, που μόνον το 2002 δεν τηρήθηκε – με την ελπίδα να αποφύγει μια επανάληψη του φιάσκου προ πενταετίας, που συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στη συντριβή της από τον Μακρόν. Οι φετινές εκλογές σηματοδοτούν το εγγύτερο σημείο στην κατάληψη της εξουσίας που βρέθηκε ποτέ η ακροδεξιά. Ο πατέρας της Λεπέν, Ζαν Μαρί, συνετρίβη από τον Σιράκ το 2002 κι η ίδια απέσπασε μόλις 34% στο β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών το 2017.

Για την Λεπέν, που βρίσκεται στο σταυρόνημα έρευνας της εισαγγελίας αναφορικά με τις κατηγορίες για υπεξαίρεση κονδυλίων της ΕΕ, το ντιμπέιτ αντιπροσωπεύει την ύστατη ευκαιρία της να κερδίσει έδαφος στις δημοσκοπήσεις και να πείσει τους ψηφοφόρους ότι έχει μετριάσει τις αντιμεταναστευτικές, ακροδεξιές πολιτικές του «Εθνικού Συναγερμού» μεταβάλλοντάς το σε κόμμα εξουσίας. Γι’ αυτό και πέρασε τη χθεσινή μέρα με τους στενούς της συνεργάτες κάνοντας πρόβα για την τηλεμαχία. Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde η Λεπέν θα επιδιώξει να εμφανιστεί ως αξιόπιστη Γαλλίδα ηγέτιδα και να αναγάγει σε «δημοψήφισμα» κατά του Μακρόν την εκλογική αναμέτρηση, παρουσιάζοντας τον Γάλλο πρόεδρο ως «απόμακρο» και εξαπολύοντας επίθεση κατά των πεπραγμένων της κυβέρνησής του. «Επί πέντε ολόκληρα χρόνια προσπαθούσε να θάψει εκείνο το καταστροφικό ντιμπέιτ [του 2017] εξωραϊζοντας το ίματζ της, το κόμμα και τις ιδεολογικές αρχές της», σχολίασε η εφημερίδα.

Στο σταυρόνημα του Μακρόν το πρόγραμμα της Λεπέν

Μεταξύ των οπαδών του Μακρόν πολλοί φοβούνται ότι η Λεπέν θα εμφανίσει τον Γάλλο πρόεδρο ως ψυχρό υπολογιστή που δεν δείχνει να νοιάζεται για τις αγωνίες του μέσου πολίτη. «Θα το παίξει “μητερούλα του λαού” εμφανίζοντάς τον ως αλαζόνα. Πρέπει να το αποτρέψουμε αυτό. Ο Μακρόν πρέπει να εμφανιστεί ως πρόεδρος, να μη δείξει ότι τη φοβάται», δήλωσε σύμβουλος της κυβέρνησής του ενόψει του ντιμπέιτ

Ο Μακρόν θα πιεστεί να πείσει τους αριστερούς ψηφοφόρους, ειδικά εκείνους που ψήφισαν τον νεοκομμουνιστή Μελανσόν (22% εξασφάλισε στον α΄γύρο) να πάνε να τον ψηφίσουν την Κυριακή, καθώς σύμφωνα με δημοσκόπηση του κόμματός του, μόνον το ένα τρίτο είπαν ότι θα στηρίξουν με την ψήφο τους τον Γάλλο πρόεδρο. Ο Μακρόν αναμένεται να επιδιώξει να παρουσιάσει τη Λεπέν ως επικίνδυνη εξτρεμίστρια, την οποία οι Γάλλοι δεν μπορούν να εμπιστευτούν όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική, ειδικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τα σχόλιά της στο παρελθόν υπέρ του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η νίκη για τον Μακρόν δεν είναι εξασφαλισμένη

Παράλληλα θα εξαπολύσει πυρά εναντίον της για τα σχέδιά της περί απαγόρευσης της ισλαμικής μαντίλας σε δημόσιους χώρους και κατάργηση της καταβολής επιδομάτων για μετανάστες που πήγαν πρόσφατα στη Γαλλία, αλλά και για την οικονομική της πολιτική αναφορικά με την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων με μείωση του φόρου εισοδήματος για τους κάτω των 30, κατάργηση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα και μείωση του φόρου επί των καυσίμων, του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου – καθώς η χρηματοδότηση των μέτρων αυτών, όπως έχουν επισημάνει αναλυτές, εξαρτάται από υποθετική εξοικονόμηση κρατικών πόρων λόγω μείωσης της μετανάστευσης ή από μια έκπτωση από την ΕΕ των γαλλικών εισφορών στα κοινοτικά ταμεία, που δεν έχει ακόμη διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες.

Ο Μακρόν επέμεινε στη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας ότι η μάχη δεν έχει ακόμη κριθεί υπενθυμίζοντας στους ψηφοφόρους τι συνέβη το 2016, όταν οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit και οι Αμερικανοί έστειλαν τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Στο ίδιο μήκος κύματος σημαντικοί σύμμαχοί του κατέστησαν σαφές ότι η νίκη δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη καλώντας τους ψηφοφόρους, που σκέφτονται να μείνουν στους καναπέδες τους, να πάνε να ψηφίσουν. «Το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει ακόμη και σίγουρα δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι αυτές οι εκλογές, αυτός ο αγώνας έχει ήδη κριθεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξι στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter. «Πρέπει να πείσουμε τους Γάλλους ότι τα προγράμματα του Μακρόν είναι τα καλύτερα για τη Γαλλία και τους ίδιους», είπε προσθέτοντας ότι αν επικρατήσει ο Μακρόν, η κυβέρνηση Καστέξ θα παραιτηθεί για να δώσει στο κυβερνών κόμμα νέα ώθηση ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.

«Άγνωστες παράμετροι»

Αλλά και ο προκάτοχος του Καστέξ στο πρωθυπουργικό αξίωμα και νυν δήμαρχος της Χάβρης, ο κεντροδεξιός Εντουάρ Φιλίπ, υπογράμμισε ότι τίποτε δεν είναι δεδομένο λόγω των πολλών «αγνώστων παραμέτρων» που αιωρούνται πάνω από την εκλογική αναμέτρηση, ειδικά τον παράγοντα της αποχής. Όπως δήλωσε ο Φιλίπ στην εφημερίδα Le Figaro – το λεγόμενο “δημοκρατικό μέτωπο” που είχε λειτουργήσει σε προηγούμενες εκλογές με συσπείρωση των ψηφοφόρων απ’ όλο το πολιτικό φάσμα κατά της ακροδεξιάς, «δεν είναι πλέον φυσικό αντανακλαστικό, αναμφίβολα λόγω της κόπωσης».

«Αυτή τη στιγμή καθένας από τους δύο υποψηφίους μπορεί να νικήσει», πρόσθεσε άλλος ένας σύμμαχος του Μακρόν, ο ηγέτης του Modem, Φρανσουά Μπαϊρού. «Όλα είναι πιθανά. Έχουμε δει ψηφοφόρους να κάνουν επιλογές που αργότερα τις χαρακτήρισαν τρελές οι ιστορικοί».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις