Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μήνυμα τράπεζας – απάτη: Ειδοποίηση στο κινητό στοίχισε σε πολίτη χιλιάδες ευρώ
ΕΛΛΑΔΑ

Μήνυμα τράπεζας – απάτη: Ειδοποίηση στο κινητό στοίχισε σε πολίτη χιλιάδες ευρώ

Μήνυμα τράπεζας - απάτη: Ένα μήνυμα, που έλαβε στο κινητό του τηλέφωνο και στο οποίο έδωσε βάση, στοίχισε σε έναν πολίτη στα Ιωάννινα 8.000 ευρώ!

Ένα μήνυμα, που έλαβε στο κινητό του τηλέφωνο και στο οποίο έδωσε βάση, στοίχισε σε έναν πολίτη στα Ιωάννινα 8.000 ευρώ! Το μήνυμα, σύμφωνα με την καταγγελία του ιδίου στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων, είχε σταλεί, δήθεν, από την τράπεζά του. Μέσω αυτού του ζητείτο να συνδέσει τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου με τον τραπεζικό του λογαριασμό. Και δεν σταματούσε εκεί.

Πέτρος Καρσιώτης
γράφει ο Πέτρος Καρσιώτης

Κάποια στιγμή εμφανίστηκε ιστοσελίδα που προσομοίαζε με της τράπεζας, του ζητήθηκε να συμπληρώσει κωδικούς και από εκεί και πέρα ήταν μόνο θέμα χρόνου, όπως συμβαίνει, να εξαφανιστούν τα χρήματα του λογαριασμού. Περισσότερα από δύο χρόνια έρευνας χρειάστηκαν για να φθάσει η Αστυνομία στον δράστη, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για υπόθεση διαδικτυακής απάτης με τη μέθοδο του ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing).

Το επίμαχο μήνυμα στο κινητό

«Ειδικότερα», εξηγεί η Αστυνομία «την 07/12/2020, ημεδαπός έλαβε μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο, φερόμενο δήθεν ως αποσταλέν από την τράπεζά του, το οποίο του ζητούσε να συνδέσει τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του με τον τραπεζικό του λογαριασμό. Το μήνυμα περιείχε υπερσύνδεσμο (link), τον οποίο ο παθών αφού ακολούθησε ανακατευθύνθηκε σε ιστοσελίδα που προσομοίαζε της τράπεζας και μετά την εισαγωγή των προσωπικών του στοιχείων και κωδικών, διαπίστωσε ότι εν αγνοία του είχε πραγματοποιηθεί μεταφορά χρηματικού ποσού αξίας ύψους -8.000- ευρώ από τον τραπεζικό του λογαριασμό σε άλλον».

Με αφορμή την παραπάνω υπόθεση, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου συστήνεται στους πολίτες:

  • Να είναι καχύποπτοι όταν τους ζητούνται προσωπικές πληροφορίες μέσω μεμονωμένων e-mail ή sms.
  • Να μη συμπληρώνουν φόρμες με προσωπικά τους στοιχεία όταν αυτές αποστέλλονται από άγνωστες ηλεκτρονικές διευθύνσεις ή μέσω υπερσυνδέσμων (links)
  • Να πληκτρολογούν στον browser τη διεύθυνση της ιστοσελίδας και να μη μπαίνουν σε αυτή μέσω υπερσυνδέσμων.

Οι χειρουργοί-«μαϊμού» και στη Θήρα

Εξιχνιάστηκε χθες (18 Απριλίου 2022) έπειτα από εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Θήρας υπόθεση εξαπάτησης ηλικιωμένης με τη μέθοδο της νοσηλείας συγγενικού προσώπου. Τις ίδιες ώρες, οι χειρουργοί-«μαϊμού», που μοιάζουν ασταμάτητοι στις απάτες σε βάρος ηλικιωμένων, έφθασαν μέχρι τη Θήρα. Με το πρόσχημα ότι η κόρη μιας ηλικιωμένης νοσηλευόταν στο νοσοκομείο και ότι για να χειρουργηθεί έπρεπε να καταβληθούν χρήματα, το θύμα παρέδωσε 3.000 ευρώ.

Μετά την καταγγελία, ωστόσο, όταν αποκαλύφθηκε η απάτη, η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη μιας γυναίκας από τη Βουλγαρία, η οποία είχε παραλάβει τα χρήματα. Όπως λέει χαρακτηριστικά η Αστυνομία «ταυτοποιήθηκε για την εμπλοκή της στην απάτη ως παραλαβούσα – «εισπράκτορας» του χρηματικού ποσού». Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στη Εισαγγελέα Πρωτοδικών Νάξου, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να εξακριβωθεί πλήρως η υπόθεση ως προς το εύρος της και τη συμμετοχή άλλων δραστών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις